Brez glutena: Koruzne testenine s koruznim pestom

Katja Fašink, hvala za to brco … pred kratkim sem na tvojem FB profilu zasledila objavo o večerji, ki ti jo je pripravil sin. Nisem izgubljala časa z lajkanjem, oprosti, ampak sem raje skupaj z Amaljo skočila za lonce. ‘Must’ pri petnajstih (ali še prej) bom dosegla le, če ji kuharsko znanje začnem šerati že danes.

 

Beautyfullblog brez-glutena-koruzne-testenine-s-koruznim-pestom Schnekoppe 3

Moje nove, zdrave navade zahtevajo razširitev jedilnika z brezglutenskimi obroki, vendar pa si ne želim otežiti življenja in kuhati posebej za otroke. Torej iščem ‘gluten-free’ jedi, ki so enostavne za pripravo in okusne za vso družino. Brez glutena koruzne testenine s koruznim pestom bi bile na ‘masteršefu’ najbrž spregledane, pri nas doma pa so požele ‘še bi’ (imajo blag in sladkast okus), zato objavljam, kako sva jih pripravili skupaj z Amaljo.

 

Potrebuješ

Beautyfullblog brez-glutena-koruzne-testenine-s-koruznim-pestom Schnekoppe

Osnovne SESTAVINE za 2 odrasla in 2 otroka:

  • žlico olivnega olja
  • pol večje čebule
  • koruzo kuhano v sopari (najbolje brez dodanega sladkorja)
  • 50 g pesta (če ni domač, je odličen Alnaturin)
  • pest pinjol
  • polovico lončka kisle smetane ali navadnega jogurta
  • lahko tudi koščke tune ali piščanca … mi smo jih tokrat kar izpustili
  • koruzne testenine brez glutena kot so Schneekoppe (polovico 500g vrečice)

PRIPOMOČKE za kuhanje:

  • desko in manjši, a vseeno oster nož
  • ponvico in lonec s pokrovko
  • krožnike in pribor

Zanimive DODATKE, ki naredijo kuhanje bolj zabavno (to so lahko tudi krasna darila za otrokov rojstni dan):

  • unikaten predpasnik 
  • poredno kuhavnico
  • glasno urico za kuhanje
  • zanimive prtičke za dekoracijo

Postopek:

Beautyfullblog brez-glutena-koruzne-testenine-s-koruznim-pestom Schnekoppe 5

Gre za običajno kuhanje testenin s pestom, a če se ga boš kot ‘pomočnica’ lotila prvič sledi tem korakom:

  1. Amalja v lonec natoči vodo in jo pristavi na štedilnik ter prižge ogenj. Sol dodava šele ko voda zavre (na tečaju italijanske kuhinje so mi razložili, da zato, ker se tako na dolgi rok manj uničuje posoda … se sliši smiselno?). V krop previdno stresem koruzne brezglutenske testenine Schnekoppe, Amalja pa nastavi urico za kuhanje  na deset minut.
  2. Olupi čebulo in jo nareže na koščke. Prvič je uspeh že, če se ne razjoka 😉, ureže ali obupa … na milimetre enako narezani koščki pridejo z … ma tudi, če nikoli ;).
  3. V ponvici segrejem žlico oljčnega olja, nato pa Amalja vanjo strese čebulo. Ko zadiši in zlato porumeni, doda še pinjole. Meša, da porjavijo z vseh strani in razvijejo oreškast vonj. Nato pinjole stresem iz ponvice in na čebuli pogrejem pesto, v katerega Amalja strese še koruzo. Ker je otrokom okus pesta premočan, tik pred koncem vanj vmešam jogurt ali kislo smetano.
  4. Običajno je omaka končana istočasno s testeninami. Otroci so radi poskusni zajčki, zato njim prepusti preskušanje čvrstosti testenin.
  5. Med tem, ko odlijem vodo iz lonca za makarone, Amalja pripravi in nakičari mizo.
  6. Dovolim ji, da testenine razdeli na krožnike in jih po svojem okusu okrasi z omako.

Namesto dober tek Beautyfullblog brez-glutena-koruzne-testenine-s-koruznim-pestom Schnekoppe 6

Nimam pojma kdo in kam je to zapisal, mi je bilo pa všeč, da se v vrtcu pred kosilom umirijo s to zahvalo: ”Iz zemlje ženejo kali, v soncu svetlem plod zori. Ljubo sonce, zemlja draga, za dobrote vama hvala.”

Stop igra

Brez glutena: koruzne testenine s koruznim pestom je obrok ob pripravi katerega se otrok lahko začne spoznavati s kuho, saj je enostaven in hiter za pripravo (dobrih dvajset minut), vseeno pa se nauči nekaj osnovnih opravil. Rezanje čebule, prižiganje gorilnika … veliko mu bo namreč pomenilo, da tudi zahtevnejše korake kuhanja lahko opravi sam, seveda pa bo ob tem imel vso tvojo pozornost. Na začetku bodo nekatere stvari opravljene slabše kot bi želela, ampak nič zato, če boš za njim popravljala prvič, boš tudi pri petnajstih, zato le pokaži, opazuj, komentiraj, hvali in vse pojej 😉.

♥ Klikni in bodi preko Bloglovin’a na mail obveščena o novih zapisih ♥

*Fotografija: Vstanem

 

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.