Ekološka hrana: zakaj jo je moj hladilnik poln in kako mi to uspeva

Odkrij, zakaj sem se odločila za ekološko hrano in kako je ta izbira vplivala na moje življenje. Preberi o mojih izkušnjah z lokalnimi ponudniki in prednostih ekoloških živil.

Ekološka hrana: osebna izkušnja

O tem, kaj jem, sem začela razmišljati sorazmeroma pozno. Ko sem bila mlajša, mi je bilo pomembno le to, da je hrana okusna in hitro pripravljena. Toda sčasoma, predvsem po rojstvu mojega otroka, sem začela bolj razmišljati o tem, kaj pravzaprav jemo. Od takrat sem se odločila za ekološko prehrano, kar je postalo pomemben del mojega vsakdana. V tem blogu delim svojo zgodbo in razloge, zaradi katerih se prehranjujem ekološko.

Vrečke, menze in druge bližnjice

V srednji šoli in študentskih letih sem se najraje prehranjevala v menzah, ki so stregle podobno hrano, kot sem je bila vajena doma. Goveja juha, pire krompir in dunajski zrezek so bili dolgo časa moja najljubša jed. Nisem se spraševala, kako in iz česa je kosilo narejeno, kako zdravo je. Hitrost in okus sta bila ključna, zato sem pogosto kuhala jedi iz vrečke. Ja, tudi šmoren iz vrečke je bil zakon.

Prvi koraki k ekološki prehrani

Nika Veger Beautyfull blog ekološko kmetijstvo eko hrana
Včasih se na tržnici nisem znašla, danes pa iščem samo kmete in ponudnike s certifikatom ekološkega kmetijstva.

Vse se je spremenilo z rojstvom otroka. Takrat sem začela resno razmišljati o tem, kaj mu ponujam. So vnaprej pripravljene kašice iz sadja in zelenjave res lahko enako zdrave kot sadje in zelenjava, ki sta skuhana sveže, ki sta zrasla pod soncem nekje tu blizu, brez škropil, premazov proti gnitju in škodljivcem, kemikalij, ki bi pospešile zorenje?

Nisem poznala kmetov, vrta nisem imela, na tržnici se nisem znašla. Najbolj enostavna rešitev, ki se mi je ponujala, je bila izbira v veliki ekološki trgovini v nakupovalnem središču, eni redkih, ki je bila takrat sploh na voljo. Hrana je bila draga, izbira sicer velika. A po začetnem navdušenju in več nakupih sem se začela spraševati, kako zdrava je ta hrana v resnici, glede na to, da avokado pripotuje z drugega konca planeta, čeprav nosi oznako Bio. Zato sem začela iskati lokalne pridelovalce.

Iskanje lokalnih ponudnikov

Eko hrana nika veger beautyfull blog stories 3
Tudi dostavljalci hrane oz. ‘zabojčki in gajbice’ morajo imeti certifikat, če ponujajo ekološke pridelke.

V iskanju lokalnih ponudnikov hrane sem se najprej obrnila na kmetije ob robu mesta. A pot do tja je bila pogosto predolga. Za pestrost jedilnika sem jih morala obiskati več. Ugotovila sem tudi, da lokalno ne pomeni ekološko, s skrbjo. Nabavo sem si želela olajšati z dostavo na dom, iskala sem gajbice, zabojčke, košarice, ki bi mi lokalno sadje in zelenjavo pripeljali na dom. Šele po nekaj poskusih, ko sem že skoraj obupala, sem našla Zeleni zabojček, dostavo ekološke in hkrati lokalne ter sezonskih zelenjave in sadja.

Zeleni zabojček, dostava ekološke in lokalne zelenjave in sadja na dom 

Nad Zelenim zabojčkom, njihovim delom in ponudbo sem navdušena že sedem let. Zadovoljna sem, da mi izbrano pripeljejo v kartonastem zabojčku in to kar s kolesom. Poleg sadja in zelenjave ponujajo tudi moke, testenine, mlečne izdelke, jajca … Vse je ekološko, v večini vse tudi lokalno, citrusi in testenine pa so iz Italije. Všeč mi je, da sem se z Zelenim zabojčkom znebila tudi plastične embalaže, v kateri so pogosto zaviti tudi bio izdelki v trgovinah, saj je v Zelenem zabojčku v glavnem vse v povratni embalaži brez plastike.

Drugi viri ekološke hrane

Eko hrana ekološko kmetijstvo slovenija zemljevid naša super hrana nika veger beautyfull blog
Na strani Naša super hrana boš našla Zemljevid – ponudniki lokalne hrane. S pomočjo filtra poišči ekološke in v tvoji bližini.

Hrano, ki je ne dobim pri Zelenem zabojčku, nakupujem pri drugih ponudnikih. Ekološka hrana je danes dostopna na številnih mestih:

  • kmete oz. druge pridelovalce najdem na spletni strani nasasuperhrana.si. Na zemljevidu pridelovalcev s pomočjo filtra najdem ekološke kmetije v svoji bližini. Izberem lahko tudi iskanje točno določenih živil, npr. mesa.
  • Na tržnici oz. stojnicah. Če tržnica ni označena kot ekološka, poiščem ponudnike ekološke hrane. Opremljeni so s certifikatom Ekološko kmetijstvo.
  • V ekoloških trgovinah.
  • V običajnih trgovinah in povsod drugje. Ekološka živila najdem s pomočjo certifikata Ekološko kmetijstvo.

Sem po uživanju ekološke hrane bolj zdrava?

Na to vprašanje zaenkrat ne znam odgovoriti. Hrana je naše gorivo in če le lahko, skrbim, da je to najboljše možno. Bom pa v prihodnje tudi tej temi oz. povezavi posvetila več pozornosti in izsledke zapisala tukaj.

Zakaj ekološko?

Certifikat ekološkega kmetijstva
S to značko je označena hrana pridelana po evropskih ekoloških standardih. Oznaka je Evropska, spodaj je pripisana šifra institucije ali organa nadzora in certificiranja ter oznaka porekla živila iz ekološkega kmetijstva.

Začela sem zaradi zdravja otrok, danes pa ekološka prehrana zame pomeni tudi:

  • skrb za okolje; trajnostno gospodarjenje z viri, izogib uporabi pesticidov, praksam kmetovanja, ki imajo slab vpliv na okolje, gensko spremenjenim organizmom;
  • skrb za ljudi, ki so vpleteni v proizvodnjo, saj je ekološka hrana običajno tudi hrana, pri kateri so kmetovalci plačani pravično, po metodi fair trade;
  • skrb za živali, saj ekološko kmetovanje pomeni tudi boljše pogoje vzreje;
  • manj embalaže, predvsem plastične.

Domače ni dovolj

Ob tem naj še omenim, zakaj oznaka “domače” zame ni dovolj. Oznaka domače je marketinško izkoriščena oznaka, ki želi prikazati hrano tako, kot jo imajo ljudje najraje; okusno, zdravo, pridelano s skrbjo do okolja, živali in kmeta. V resnici gre lahko tudi za industrijsko proizvodnjo, saj oznaka domače kot taka ni registrirana. Torej je domač pršut lahko tudi proizvod industrijske govedoreje in slabe skrbi do živali. Zato naj te domače prepriča le takrat, kadar poznaš pridelovalca ali predelovalca, njegove vrednote in način dela.

Prehranjevanje z ekološko hrano ni le modna muha, temveč zavestna izbira za zdravje, okolje in prihodnost. Čeprav še ne morem zagotovo trditi, da sem zaradi ekološke hrane bolj zdrava, verjamem, da je to korak v pravo smer. V prihodnje se bom še bolj poglobila v to temo in delila svoje ugotovitve.

Če imaš v zvezi z ekološko hrano kakšno vprašanje, pomisleke, informacije … mi jih prosim zaupaj v komentarju, saj bom s to temo nadaljevala tudi v prihodnjih zapisih. Hvala.

Maham,

Nika

Fotografije: Canva, VSTANEM

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.