Patricia Pie predstavlja biorazgradljiva oblačila skozi projekt Better Design


Oblačila, izdelana iz biorazgradljivih materialov, so edina možna pot in prihodnost, če želi modna industrija brez fig v žepu pristopiti k reševanju okoljske problematike, ki jo povzroča modna industrija.

Patricia Pie

Patricia Pie je slovenska blagovna znamka elegantnih, ženstvenih a hkrati udobnih oblačil. Rdeča nit zadnje kolekcije, ki jo je predstavila na tednu mode LJFW, pa je tudi trajnost. V njej je povezala krožno gospodarstvo, biorazgradljive materiale in proizvodnjo v Sloveniji, ter tako stopila na pot ustvarjanja trajnostne mode in projekta Better Design.

PREBERI TUDI: Skrite pasti vračila oblačil

Better Design in biorazgradljiva oblačila

slovenska trajnostna moda better design patrici pie trajnost Nika Veger beautyfull blog LJFW_2022_Foto_Ziga_Intihar
Obleka iz 100% organske aloe vere, 550 EUR.

Better Design je projekt Patricie Pie s katerim želi svoje modne ustvarjanje pomakniti v trajnostno sfero. Tega se loteva:

  • z uporabo pristopov krožnega gospodarstva
  • s skrbno izbiro trajnostnih materialov za oblačila, od blaga do všitih etiket
  • z izdelavo v Sloveniji ter poštenim plačilom šivilj in vseh vpletenih
  • z motiviranjem kupcev k dolgotrajni uporabi in k vrnitvi oblačil ob koncu njihovega življenskega cikla, da se reciklirajo ali predajo v second hand trgovino
  • z izobraževanjem kupcev in splošne javnosti o pomenu trajnostne mode
  • z dodajanjem informacij o točni velikosti oblačil, za ustreznejši nakup in zmanjšanje rizika vračanja oblačil kupljenih na spletu
  • s sledenjem izdelka od osnovne surovine, preko končnega kupca, do morebitne ponovne uporabe ali reciklaže.

Uspeh pri izbiri drugačnih trajnostnih materialov

slovenska trajnostna moda better design patrici pie trajnost Nika Veger beautyfull blog LJFW_2022_Foto_Ziga_Intihar-334
Bluza iz 100% organske vrtnice s čipko iz organskega bombaža izdelano v Slovenij , 195 EUR, hlače iz recikliranega bombaža, 139 EUR.

Čeprav Patricia Pie že nekaj let ponuja kopalke iz recikliranega poliestra RPET (blago iz odpadnih plastenk PET), pa je v projektu Better Design, ki ga je premierno predstavila na Ljubljanskem tednu mode LJFW 2022, stopila še korak dlje in drzno izbrala organske materiale, ki pri nas še niso bili videni. Čudoviti kosi oblačil, ki so očarali obiskovalce tedna mode, so bili narejeni iz blaga bananovca, pomaranče, soje, vrtnice, aloe …

‘’Na te nenavadne materiale sem naletela naključno, ko sem v spletu iskala dobavitelje biorazgradljivega materiala. Menim namreč, da bi morala biti oblačila v prihodnosti popolnoma biorazgradljiva, od blaga, niti, pa vse do etiket. Skupaj z izzivi, ki jih prinaša odločitev za trajnostno – npr. preverjanje in zaupanje dobaviteljem glede trajnostnega delovanja, certifikatov, razgradljivosti materialov – sem se spopadla tudi z izzivi uporabe teh novih, popolnoma naravnih materialov. Zelo zahtevni so za šivanje in obdelavo, bolj občutljivi so na mečkanje, hkrati pa so pet-krat dražji od npr. poliesterskih materialov. Posledično je tudi končna prodajna cena trajnostno izdelanega oblačila iz takšnega blaga, zaradi vseh materialnih stroškov in zamudnejše izdelave oblačila, višja od ostalih kreacij.”

BLAGO IZ VRTNIC, naravno, vegansko in koži prijazno

slovenska trajnostna moda better design patrici pie trajnost Nika Veger Beautyfull blog
Nosim bluzo Better Design iz vrtnične tkanine, ki je okrašena s slovensko, ročno izdelano čipko iz organskega bombaža. Gumbi na oblačilih Better Design so iz lupin odmrlih školjk.


Blago iz vrtnic je eno od novejših celuloznih vlaken, ki ga prodobivajo iz cvetnih listov vrtnic in rožnih grmov, ki kot odpad končajo pri drugih industrijah, npr. izdelavi rožnega olja. Vlakna stkejo ročno, tkanina, ki nastane pa je gladka in za nošenje zelo prijetna – na otip in po videzu spominja na svilo. Je okolju prijazna, biološko razgradljiva in jo je mogoče enostavno barvati. Ker so izvlečki vrtnice za kožo blagodejni, domnevajo, da bi tudi tkanina lahko imela ugoden vpliv na kožo. Raziskave v tej smeri še potekajo.

Dolgo nosljivo, nato pa biorazgradljivo

slovenska trajnostna moda better design patrici pie trajnost Nika Veger beautyfull blog LJFW_2022_Foto_Ziga_Intihar-375
Bluza iz 100% bananih listov, 195 EUR, hlače iz recikliranega bombaža, 129 EUR.

V modni industriji je zelo aktualna razprava o onesnaževanju, ne le na ravni onesnaževanja med samo proizvodnjo oblačil, npr. barvanjem, ampak tudi zaradi presežka proizvodnje oblačil, ustvarjanja tekstilnega odpada.

‘’Preganja me dejstvo, da človeštvo prav vsako uro na odlagališče odvrže za tovornjak oblačil, ki se ne razgradijo. Ni mi vseeno in mislim, da je edina resna zaveza za trajnost v modi uporaba biorazgradljivih materialov. Better Design želi zato ponuditi popolnoma biorazgradljiva oblačila, hkrati pa se že pri izdelavi oblačil potrudi in porabo blaga optimizira tako, da ostane čim manj odpada. Iz blaga, ki vseeno ostane, izdelamo manjše rutice, pasove, oblečemo gumbe …’’ – Better Design

Oblačila Better Design so na voljo na prodajnih mestih Patricia Pie in sicer v Zoofi v Ljubljani, trgovini Better Drescode v Mariboru in v LaBarbera v Grosupljem.

Kaj pa ti, ti je pomembno iz kakšnih materialov in na kakšen način so izdelana oblačila? Poznaš znamko Patricia Pie? Pa kakšno drugo, ki je trajnostna? Hvala za pogovor v komentarju, z veseljem delim trajnostno in etično modo.

Maham,

Nika

*Zapis je nastal v sodelovanju s Patricia Pie.

** Fotografije: Žiga Intihar za LJFW, Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.