Eko turizem: Posestvo Trnulja
Potovanja so v 21. stoletju postala pogostejša in daljša, kar je močno doprineslo k obremenitvi okolja. Zato mora turizem poskrbeti za kakovosten, ekološki trajnostni oddih v bližnji okolici, kakršno je Posestvo Trnulja ob Ljubljani.
⇒♥ Preberite tudi: Maldivi on budget, vse kar moraš vedeti
Barje … to je moj kotiček zelenega oddiha na robu mesta, Ljubljane. Res rada ga raziskujem v vseh letnih časih. Na njegovem robu stoji Posestvo Trnulja. Ob cesti skozi Črno vas ga težko zgrešiš, ker ponosno vabi z napisom ekološka kmetija in ker je lesena, velika hiša tako drugačna od okolice. A v ta kraj se res lepo poda, estetsko, zgodovinsko in z zgodbo.
Sramežljiva sem v odnosu s Posestvom Trnulja le jaz. Vabi me … a se še nisem opogumila za obisk. Tokrat pa me je Štartaj Slovenija povezal z lastnico, Uršo Kunz, ki se v šesti sezoni te oddaje predstavlja z dvema izdelkoma iz soje oziroma okare.
Trnuljčica in trnulja
Trnulja ni družinsko posestvo, Urša in Miha sta se pri iskanju doma na robu Ljubljane zaljubila v majhno hišico na barju, ki pa je bila povsem zaraščena, zato sta ji rekla kar Trnuljčica. Ko sta hišo kupila in jo začela čistiti in prenavljati, sta ugotovila, da je obdana s črnim trnom, ki da divje slive oz. trnulje. Tako je dobila posest ime, trnulja pa je danes v logotipu posestva, in kot mi je Urša namignila, tudi v posebni alkoholni pijači, ki bo kmalu del Trnuljine ponudbe.
Trnulja, del BIO Hotels verige eko hotelov
Posestvo Trnulja je bilo do koronske krize del največje evropske verige ekoloških hotelov, BIO Hotels. To je veriga hotelov, ki ne spodbuja le k večkratni uporabi brisač. Gre za koncept, ki trajnosti pripiše več. Ponudniki v verigi BIO Hotels zagotavljajo organsko pridelano, lokalno ter sezonsko hrano in pijačo, objekti so grajeni trajnostno in iz naravnih materialov, pohištvo in posteljnina so iz naravnih materialov, v sobah pa je zmanjšan elektromagnetni smog. Uporabljajo zeleno energijo. Kozmetika, ki jo uporabljajo, je le organsko certificirana, odpadke ločujejo in se jih trudijo ves čas zmanjševati. Trudijo se poslovati nevtralno, v prihodnosti pa celo okoljsko pozitivno. In vse to ni le na papirju, veriga pogosto in natančno preverja, kaj hotelirji ponujajo.
Posestvo Trnulja vsemu temu sledi; na jedilniku so zgolj ekološke jedi, veliko z njihovega posestva, sicer pa kar se da lokalno pridelane. Pokukam tudi v apartmaje te čudovite lesene stavbe, narejene po zgledu nekdanjih barjanskih hiš; na posebnih pilotih, kolih, stoji hiša z leseno fasado, znotraj so zidovi, narejeni iz gline. V sobah so tla iz opeke, ki so jo reciklirali iz tiste stare hiše, Trnuljčice. Zavese in posteljnina so iz konoplje, prav tako ležišča in vzglavniki. Posode in luči so ročno izdelane iz gline, pogosto okrašene z vzorci, ki so jih našli na barjanskih arheoloških najdbah …
Kolikor je možno, posestvo krožno zaključuje: kurijo na les, ki ga pridobivajo ob čiščenju lastnih zemljišč (črni trn je za to zelo primeren), koruzo, ki jo pridobivajo ekološko, prodajajo kmetom za krmo, od njih pa nato odkupujejo meso za restavracijo. Njihova proizvodnja deluje po načelu ‘z njive do mize’. In kot sem pokusila, so na mizi same dobrote.
Poskusi dobrote Trnuljine eko restavracije
V okviru 6. sezone Štartaj Slovenija Posestvo Trnulja ponuja Zrolanc in Pečenjak, zamrznjen sojin zavitek z jabolki in orehi, ter zamrznjena sojina polpeta v vegetarijanski in mesni različic. Bio sojini izdelki s posestva Trnulja, slovenske ekološke turistične kmetije, so pripravljeni ročno, iz ekološko certificiranih sestavin, pridelanih brez GSO. Poskusi jih v InterSparu ali pa na posestvu, saj bodo v oktobru in novembru v sobotah in nedeljah pripravljali tudi kosila.
Kako ti je všeč Posestvo Trnulja? Te je zamikalo, da bi ga obiskala? Poznaš še kakšno ekološko turistično nastanitev v Sloveniji? Hvala za pogovor v komentarju.
Maham,
Nika
Fotografije: Nina Ryodo
izleti po SlovenijiŠtartaj Slovenijatrajnostno
1 Comments