Mineralna organska sončna zaščita

Znanstveniki so ugotovili, da 80 odstotkov življenjske izpostavljenosti UV-žarkom dosežemo že do 18. leta.

mineralne organske sončne kreme nika veger beautyfull blog

Trendno praženje brez prave zaščite v osemdesetih letih se odraža z velikim odstotkom pojava pigmentnih madežev in drugih znakov poškodovane kože v današnji generaciji srednjih let. Seveda je storjeno škodo težko popraviti, a da se stanje ne poslabša, moramo za zaščito pred soncem poskrbeti še bolj dosledno.

ABC dobre zaščite pred soncem

Ne glede na to kako temna je polt po naravi in koliko smo že zagoreli, moramo vedeti, da žarki na staranje kože vplivajo ves čas in na vsakem kotičku pod soncem. Zato so prva zaščita senca, klobuk, sončna očala in oblačila, izdelek z UV filtri pa je le dodatna pomoč. Izbirajti moramo takšne, na katerih je oznaka ‘broad spectrum’, ki v skladu z evropskimi predpisi označuje zaščito pred obema vrstama UV žarkov v razmerju na 2/3 UVB zaščite vsaj 1/3 UVA. Večina izdelkov za ‘varno’ sončenje vsebuje obe vrsti filtrov, ne pa vsi; previdni moramo biti pri dopolnilnih izdelkih z zaščito, kot so negovalne kreme, ličila, izdelki za zaščito las.

Kaj pa filtri? Trenutno najbolj učinkovit in hkrati neškodljiv do kože je cinkov oksid, a brez nano delcev, vendar znanstveniki v lepotni industriji iščejo nove načine za zaščito kože. Razvoj gre v smeri poskušanja vključitve ozonske zaščite v kozmetične izdelke in okrepitve lastne zaščite kože – s prehranskimi dodatki bogatimi z antioksidanti, ter z nego z visoko sposobnostjo ‘uničenja’ škodljivih učinkov sonca. Ne glede na vreme in kje smo, je pametno poleti vsako jutro v lepotno rutino vključiti še izdelke, ki ti bodo pomagali ohraniti mladosten videz, torej da so bogati z antioksidanti.

Kaj sploh pomenijo te oznake?

  • ŠIROK SPEKETER (BROAD SPECTRUM): To oznako nosi izdelek, ki vsebuje sestavine za zaščito pred UVA in UVB žarki v razmerju na 2/3 UVB zaščite vsaj 1/3 UVA.
  • ZF ali SPF: Je oznaka za faktor zaščite (ZF) pred soncem (oz. sun protective factor) in meri zaščito, ki jo izdelek nudi pred UVB žarki, torej žarki krajše dolžine valov, ki so odgovorni za sončne opekline in so poleti in v tropih običajno močnejši. A pazi, ZF ne pove koliko zaščite izdelek nudi pred UVA žarki, čeprav so ti žarki morda še bolj nevarni, saj povzročajo kožnega raka in prezgodnje staranje kože.
  • ŠTEVILKA: Če tvoja koža nezaščitena na soncu pordi v petih minutah, pomeni, da bo z zaščito ZF 30 imela 150 (30 x 5) varnih minut na soncu. Ampak to je v idealnih pogojih – v resničnem življenju pa je varnega časa na soncu manj, saj se višina faktorja zniža, če ga nanesemo premalo, ga zdrgnemo z brisačo … Lahko pa na to številko pogledamo v odstotkih; ZF 30 filtrira 97 odstotkov UVB žarkov, ZF 50 pa 98 odstotkov. Torej te večja številka, npr. ZF 70, ne sme zavesti, da si z enim nanosom lahko brezskrbno na soncu ves dan.

Najboljša mineralna organska zaščita pred soncem

Za našo poletno zaščito sem izbrala kreme, ki so prijazne koži in tudi okolju. Tako imamo pri roki vedno izdleke, ki so:

  1. Brez kemičnih filtrov.
  2. Brez nano delcev.
  3. Vodoodporne.
  4. Z enostavnimi formulami, ki ne dražijo kože.

 

 

najboljse mineralne organske soncne kreme Beautyfyllblog

No Comments Yet.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


*