Zakaj obožujem življenje na koruzi

Vsako poletje me rajca, da bi se zapodila vanj, se poigrala z njegovimi laski in ga čim hitreje slekla do golega. Da bi kar ugriznila v tisti sočen storž in iz njega izsesala še surovo mleko. Da bi se spet šla tiste dooolge skrivalnice. Pa tudi, da bi si v njegovi barvi pobarvala lase, ustvarjala s posušenimi semeni, in se ga nažrla do sitega. Obožujem koruzo, njene storže in polja.

Koruza 1

 

 

 

 

 

 

In ker je prav danes, ko je koruze polno na poljih, festivalih, pa tudi na mestnih promenadah, v spletu zaokrožila novica o prihodu gensko spremenjene koruze v Evropo, ‘postam’ zakaj se jo je to poletje res treba nasititi.

Koruza je super živilo. Odlično ščiti pred prostimi radikali (te zaščite ne uniči niti kuhanje) in vsebuje veliko folne kisline. Torej je tudi odlično anti-age živilo. Poleg tega vsebuje številne karotenoide, veliko beljakovin, vitamine B, C in E ter mangan, magnezij in cink.  Tako te zlati storž ščiti pred srčno-žilnim obolenji, znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi, uravnava raven krvnega sladkorja, preprečuje slabokrvnost, ohranja oster vid in zdravo živčevje, izboljšuje spomin in koncentracijo. Izboljša tudi prebavo. Vse to le za 96 kalorij in od 0 do 0,3 € (100g koruze).

Koruza je tudi odlično lepotilo. Koruzni zdrob lahko uporabiš kot piling; žličko zdroba zmešaj z žličko svojega običajnega izdelka za čiščenje kože. Skuhano in spasirano koruzo pa lahko naneseš na očiščen obraz in pustiš, da deluje kot maska. Ta nahrani ter navlaži kožo in ji povrne naravno kislost ter energijo. Vse te prednosti koruze, piling in nego, združuje  ročno izdelano naravno milo DR. Pasha Koruza in evkaliptus za čiščenje in prehrano kože. Meni je všeč, ker ne vsebuje umetnih barvil in sintetičnih kemijskih spojin.

kukuruz-eukaliptus

 

Zdaj je koruza najboljša, ker je res čisto sveža, zato ‘prodajam’ še nasvete za rabutanje in pripravo:

  1. Najokusnejša je na dan, ko je nabrana, zato si ne delaj zalog, temveč jo z bližnjega polja (ali trgovine) vzami le toliko, kolikor jo boš pojedla. Svoj naravni sladkor namreč zelo hitro spremeni v škrob, zato je že po enem samem dnevu za četrtino manj sladka.
  2. Zelo pogosto vsebuje veliko pesticidov, zato ‘napadi’ integrirano ali ekološko pridelano.
  3. Laski, ki rastejo iz storža, morajo biti že skoraj suhi, zrnje pa mlečno in krhko, a vseeno čvrsto. Če vanj zarežeš, se mora iz njega pocediti gosta in rahlo lepljiva mlečna tekočina.
  4. Odtrgaj cel storž in ličje odstranite šele doma med pripravo. Ga je bilo veliko? Pravijo, da bo zima huda, če je koruza dobro oblečena ;).
  5. Če jo boš kuhala, vodi dodaj košček masla, da dobi intenzivno aromo.
  6. Skuhana je, ko zrnce lahko z vilico ločiš od storža (približno po 5 do 10 minutah).

Upam, da bo ta ‘post’ prebral tudi kdo, ki ne bo vrgel puške v koruzo in bo imel željo, voljo in moč preprečiti, da bi gensko spremenjena koruza v prihodnje izpodrinila preverjeno zdravo, a nekoliko manj donosno ‘navadno’ eko koruzco :(.

*Fotografije: Cornhenge @roadsideamerica (naslovna), Promocijski material

 

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.