Urgentni (iz)bruh na temo zavijanja daril

Danes sem prebrala, da v Veliki Britaniji vsako leto porabijo 365.000 kilometrov papirja za zavijanje daril. S tem bi lahko kar devetkrat obkrožili svet!

IMG_3553

Ne razumem, zakaj se še vedno proda toliko okrasnega papirja (in tistih groznih okrasnih vrečk), saj smisel obdarovanja ni v embalaži in smeteh, ki jih s tem pridelamo. Kakšna potrata naravnih virov in našega denarja in kakšno smetenje! Ok, verjamem, da te premaga želja po nakupu, ko zagledaš tiste res lepe zvitke papirja za 1 euro in si že predstavljaš kako fotogeničen bo videti kupček vseh enako zavitih daril. Ampak daj no, takrat si ga namesto omotanega okrog darila predstavljaj zmečkanega v smeteh. Brez veze, a ne? Še posebej, če lahko poklon narediš bolj oseben in okolju prijazen.

Za naravi prijazno zavijanje daril potrebuješ:

1. Star papir

Pa ni nujno, da je to črno bel ‘oldskul’ časopis, notno črtovje, zemljevid ali rjav papir, ki je že sami po sebi zelo fotogeničen. Jaz bi se razveselila zabavnega branja darila zavitega v iskriv uvodnik katere od dobrih revij.

2. Blago

Strgan džins, spran T-shirt, stara rjuha, ponošena karirasta srajca … lahko zaživijo novo življenje, saj so super material za zavijanje daril. Oprano majico raztrgaj, da dobiš kos blaga brez robov. Iz jabolka ali krompirja s šablono za piškote izreži motiv. Pripravi še druge štampiljke (npr. kljukico, zamašek od smetane, svinčnik …). Izberi barvo, ki bo močno odstopala od podlage, npr. s kovinskim leskom ali kar srebrno in zlato. Natisni motiv; dobro bo videti slika ali ponavljajoči se vzorček. Blago polikaj, da utrdiš barvo. Darilo zamotaj v blago in to učvrsti z elastiko, barvastim samolepilnim trakom, gumbom …

Napis? Z njim bom obdarovancu namignila, da je ta kos blaga uporaben. Npr. mami ”To ni pomota, ampak čist huda PRAH cota”, fotru ”To ni pomota, ampak čist huda AVTO cota”, Pero pa je našel tudi lastnika za različico na F ;).

3. Rutica

Lush rutica zavijanje daril

Na japonskem je tradicija, da darila zavijejo kar v rutice furoshiki. Poznajo prav različne tehnike zavijanja, s katerimi podobno kot z origamijem ustvarijo zanimive pentlje in vozlje (v spletu jih najdeš pod imenom wrapagami). Te rutice sicer lahko uporabljaš tudi kot okrasni robec ali za okrog vratu, saj jih po japonski tradiciji obdarovanec vrne osebi, od katere jo je dobil.

Lush Cosmetics že od leta 2005 prodaja retro rutice, večinoma izdelane iz odpadne plastike v katere lahko zaviješ darilo, rutico pa potem še nosiš. Ta december so še posebej privlačne saj jih je iz organskega bombaža oblikovala Vivienne Westwood, so ročno potiskane, z dobičkom od prodaje pa bodo podprli organizacijo Climate Revolution. Evo, to je dizajnerski kos, za katerega grem tudi v vrsto.

* Fotografije: Vstanem d.o.o., Promocijski material

 

E-novice

This post is also available in: English

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

3 Comments
 • Karin
  3 decembra, 2013

  Kako zelo se strinjam! Meni osebno je top steklenica primorskega olivnega olja v rokavu starega volnenega puloverja ali buteljka vrhunskega vina v rokavu odslužene moške srajce, kjer namesto mašne uporabiš zanimive gumbe na zapestnem delu.

  • nika
   4 decembra, 2013

   Tudi super ideja Karin, hvala :). In hvala Metka … sem vesela vsakega kometarja, še posebej pohvale ;).

 • MetiBeti
  4 decembra, 2013

  Nika, super prispevek … love it!!! <3