Trajnostna moda: To so slovenske znamke, ki navdihujejo z upcikliranjem

V današnjem svetu, kjer se vse bolj zavedamo pomena trajnostnega načina življenja, so modne znamke, ki se posvečajo upcikliranju, prava osvežitev. Danes bomo podrobneje spoznali nekaj izjemnih slovenskih znamk, ki svoje poslanstvo usmerjajo v ustvarjanje unikatnih, trajnostnih modnih kosov iz odpadnih materialov. Te znamke so Anselma, Collection Knof, Črna Zračka, Destilator, Hishka, Lup Jeans, Morja Zala, N A N Á, NinaRozina, Not perfect, Smet Umet, Sugarleaf Beanies. Vsaka izmed njih na svoj način prispeva k bolj zeleni prihodnosti.

Preberi tudi: 30 enostavnih korakov za bolj trajnosten način življenja

Upcikliranje: To so slovenske znamke, ki navdihujejo v modi

Številni modni oblikovalci že vključujejo upciklirane materiale v svoje kolekcije. Z izbiro upciklirane mode zmanjšuješ količino odpadkov, izražaš unikatnost in podpiraš manjše modne ustvarjalce. Zato ti predstavljam slovenske znamke, ki navdihujejo v upciklirani modi.

Črna zračka

upciklirana slovenska trajnostna moda torba Crna Zracka nika veger beautyfull blog
Upciklirane kolesarske gume v čudoviti torbi Črna zračka.

Črna zračka ponuja unikatne dizajnerske izdelke narejene ročno in z ljubeznijo iz recikliranih materialov, kot so npr. kolesarske gume. Nhrbtniki, torbe, pasovi, obeski za ključe, drobižnice … poglej kaj vse z upcikliranjem ustvarjajo in jih spremljaj na @crnazracka.

Made in Anselma

trajnostna moda slovenska upcikliranje made in anselma nika veger beautyful blog 1
Upcikliran dežni plašč Made in Anselma.

Made in Anselma je etična, trajnostna in ekološka znamka, ki ponuja oblačila in modne dodatke iz ‘dead stock’, zavrženega blaga. Izdelava oblačil poteka etično in lokalno, skoraj tako, kot so oblačila izdelovali pred mnogimi desetletji. Sama imam dežni plašč iz šotorskega platna, unikaten in zelo dobro nosljiv kos. Anselma prireja tudi tečaje šivanja in različne delavnice, zato jih spremljaj tudi na @anselma.si.

N A N Á

trajnostna moda slovenska upcikliranje nana nika veger beautyful blog 1
Upciklirana srajca z vezenino N A N Á.

“Uporabi staro in bodi pri tem ustvarjalen,” je slogan znamke N A N Á, ki sem spoznala preko upcikliranja volnenih puloverjev s čudovitimi vezeninami, podprla sem projekt upcikliranja puloverjev z napako, ki ga je imela skupaj z Aljo Horvat, zdaj pa na profilu @laterier.nana sledim njenemu nadaljnemu umetniškemu raziskovanju in ustvarjanju upcikliranih trajnostnih oblačil.

Sugarleaf Beanies

pasja ovratnica upcikliranje slovenska trajnostna moda sugarleaf beanies nika veger beautyfull blog
Upciklirana pasja ovratnica iz plezalinih vrvi Sugarleaf Beanies.

Upcikliranje odslužene športne opreme? Odlična ideja! Sugarleaf Beanies iz odsluženih plezalnih vrvi izdeluje krasne pasove, trakove za fotoaparate, pasje ovratnice, celo krasne predpražnike. Skoči v njihovo spletno trgovino, ali pa za izdelek povprašaj kar @sugarleafbeanies.

Morja

upcikliranje slovenska trajnostna moda collection morja nika veger beautyfull blog
Upciklirana srajca Morja.

Morja je mlada znamka oblačil, ki mi je v ‘padla v oči’ zaradi romantičnih kosov ustvarjenih iz starih blagnenih robčkov in prtičkov. Morja oblačila so pisana krpanka , različnih koščkov blaga, vzorcev, barv. Čudovite projekte Morja lahko spremljaš na @morja_zala, kjer si lahko naročiš tudi svoj kos upcikliranega oblačila.

Collection Knof

upcikliranje trajnostna slovenska moda collection knof nika veger beautyfull blog
Upciklirana srajca Collection Knof.

Collection Knof združuje trajnost in družbeno odgovornost. Njihova filozofija temelji na ponovni uporabi in upcikliranju pohištva, mode in dodatkov za dom ter ustvarjanju delovnih mest za ranljive skupine. Njihova znamka Redesign so kosi upcikliranih oblačil kakovostnih starih slovenskih modnih znamk. Tako boš našla krasne upciklirane srajce, hlače in suknjiče znamk Labod, Mura, Vezenine… v trendni različici. Njihovo modno zgodbo spremljaj na @knof_collection.

Hishka

Upciklirana moda za mladostnike Hishka.

Hishka je nov krožni sistem in blagovna znamka oblačil za nekoliko večje otroke in mladostnike, kjer ekipa pod vodstvom Nataše Peršuh ustvarja sodobne kolekcije po principih upcikliranja in kuriranja. Najdete jih v Centru Rog, spremljate pa na @hishka.official.

NotPerfect

upcikliranje slovenska trajnostna moda not perfect nika veger beautyfull blog
Upciklirana jakna iz čudovite tapiserije Not Perfect.

NotPerfect izdeluje najrazličnejša oblačila z upcikliranjem blaga; poletne kratke hlačke iz brisačk, čudovite tople jakne iz starih tapiserij, lahkotne in pisane poletne bluzice iz koščkov posteljnine. Svoj kos si naroči kar na @notperfect.si.

SmetUmet

upcikliranje trajnostna slovenska moda smetumet nika veger beautyfull blog
Upcikliran nahrbtnik SmetUmet.

Smet Umet kulturno ekološko društvo, ki preoblikuje odpadne materiale v umetniške in modne izdelke. Zdi se mi, da je bila to ena od prvih znamk, ki se je glasno in aktivno zavzemala za demonizacijo odpadkov ter recikliranje in upcikliranje v uporabne predmete. Njihova vizija je izobraževanje o odpadkih in ponujanje trajnostnih izdelkov. Znani so predvsem Smet Umet nahrbtniki in torbe iz cerad. Občasno ustvarjajo tudi kolekcije s priznanimi slovenskimi oblikovalci, npr. Almiro Sadar. Spremljaj jih na @smetumet.

Lup Jeans

trajnostna moda slovenska upcikliranje lup jeans nika veger beautyful blog 1
Upciklirana torba Lup Jenas.

Lup Jeans je znamka, ki se osredotoča na preoblikovanje starih kavbojk v nove, modne kose. Svojim strankam ponujajo možnost, da stare kavbojke prinesejo k njim, kjer jih nato preoblikujejo v nove in unikatne izdelke. Lup Jeans verjame v trajnostno modo in vključujočo enakost, zato združujejo prodajo upcikliranih oblačil, second hand trgovino oblačil in socialno podjetništvo, saj v delo v trgovini vključujejo mlade z razvojno motnjo.

Oblačila Lup Jeans boš našla na @lup.jeans in v trgovini Lup. na Ljubljanski cesti 82 v Domžalah (SPB). Trgovina združuje načela krožnega gospodarstva, trajnostne mode in podporo lokalnim proizvodom. Lično oblikovana butična trgovina nudi možnost delovnega okolja za ranljivejše skupine.

NinaRozina

Upciklirana oblačila in tečaji šivanja NinaRozina.

Iz srajce v krilo, iz koščkov v tuniko … NinaRozina ponuja pisana oblačila, vabi pa tudi, da pobrskaš po svoji omari in oblačila, ki jih ne nosiš več, prineseš, da ti jih predela v udobno tuniko ali obleko. Upciklirana oblačila NinaRozina boš našla na @ninarozina_clothes, včasih pa tudi Artish-u.

Destilator

Upciklirani čevlji Destilator.

Destilator je meni ena najljubših znamk upciklirane slovenske mode, saj poleg oblačil, denarnic, map, torb, pohištva … izdeluje tudi čevlje. Volilna denarnica in čevlji Walk the talk so že kultni kosi slovenske trajnostne mode. Priporočam, da jo spremljaš na Instagramu @destilator.studio kjer boš izvedela, kje so izdelki na voljo.

Te izjemne znamke nam kažejo, kako lahko z malo domišljije in truda odpadni materiali postanejo modni zakladi. S podporo takim znamkam ne le prispevamo k zmanjšanju odpadkov, ampak tudi spodbujamo trajnostne in družbeno odgovorne prakse v modni industriji. Torej, ko naslednjič iščeš nekaj novega za svojo garderobo, razmisli o teh trajnostnih znamkah in prispevaj k bolj zeleni prihodnosti.

Poznaš še kakšno slovensko znamko upcikliranih oblačil ali modnih dodatkov? Zapiši jo v komentar. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: PR znamk, Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.