Trend: Ana Cajhen, ročno narejeni slamniki iz prave slame

Odkritje Ane Cajhen, izdelovalke slamnikov, je zame kot odkritje dragulja v zakladnici slovenske mode. Ker sem našla čudovite, ročno narejene poletne klobučke. In ker mi je razkrila del slovenske modne zgodovine, za katero sploh nisem vedela, da obstaja.

Ana Cajhen, novodobna slamnikarca

slamniki ana cajhen slovenska moda nika veger beautyfullblog
Anja Cajhen s svojim slaminkom.

Ana Cajhen je po duši in srcu zgodovinarka, zato ni čudno, da jo je popolnoma prevzela bogata tradicija njenega okolja, izdelovanje slamnikov. Najbolje boš njeno delo in strast spoznala, če jo obiščeš v Slamnikarskem muzeju v Domžalah. Ta s stalno razstavo 300 let slamnikarstva na slovenskem odkriva del naše modne zgodovine in bogate tradicije izdelave slamnikov na tem področju. Hkrati ponuja uvid v to, kako pravi slaminki sploh nastanejo. V tem muzeju namreč Ana strastno ustvarja pokrivala iz prave slame. Taka, ki resnično služijo temu, za kar so slamniki sploh bili ustvarjenju. Ščitijo pred vročino, ker je slama naravni izolator, in dajejo senčno zavetje pred sončnimi žarki.

Domžalski slamniki iz prave slame

slamniki ana cajhen slovenska moda nika veger beautyfullblog
Slamnata kita in slamnik.

Še pred kratkim sem mislila, da je vse kar je videti kot slamnik, tudi narejeno iz slame. Šele Ana me je razsvetlila, da so današnja poletna pokrivala v večini narejena iz sintetike ali papirja. Postala sem pozorna in pokukala v vse naše poletne klobuke. Razen mehiških sombrerov, ki so narejeni iz listov kaktusa agave, res nisem našla nič slamnatega. Zato so ti naši klobučki vroči, pretežki ali pa tako lahki, da jih odpihne prva sapica, in tako občutljivi, da so po eni sezoni nošenja že popolnoma fuč. 

Pravi slamnik, kot sem se prepričala v Slamnikarskem muzeju, pa je večni kos, saj ga lahko tudi umiješ z vodo ali mu obliko povrneš tako, da ga napolniš z vlažno brisačo, krajce pa kar zlikaš s parnim likalnikom. Najstarejši v muzeju so stari več kot sto let!

Tudi modeli slamnikov, ki jih izdeluje Ana, so brezčasni. Nosijo sporočilnost o zavedanju zgodovine in slovenske tradicije, ljubezen do ročnega dela. So tudi modni (slamnike smo občudovali na modnih brveh Blumarine, Dior, Stella … ob tem se sprašujem, če so bili pravi), Ana pa jih hkrati obogati še s trendnimi detajli modernih pokrival.

Kako nastane slamnik?

slamniki ana cajhen slovenska moda nika veger beautyfullblog
Na več kot 100 let stari mašini Ana spretno šiva moj slamnik.

Ana slamnike izdeluje iz prave slamnate kite na več kot 100 let starem šivalnem stroju za šivanje slamnikov.  Slamnato kito najprej zlika, potem pa s pomočjo aluminijastega kalupa in šivalnega stroja oblikuje in zašije v željeno obliko in velikost slamnika. Na koncu ga polika z likalnikom za tekstil in mu doda okras, npr. pentljo iz retro traku.

A preden sploh pride do njenega ustvarjanja, je pol postopka že narejenega. Slamnik začne nastajati s pravimi semeni, vrsto pšenice, ki je v naših krajih sploh ni več moč dobiti. Ta stara sorta je bila namreč za hrano nedonosna, na dolgi tanki bilki brez stržena je raslo le nekaj semen. Zato so z genskimi spremembami pšenico skrajšali in obogatili njeno klasje, hkrati pa je postala trša in neprimerna za pletenje slamnatih kit. Na našem področju tako za pletenje lahko uporabljamo le še piro. Slamnate kite pa so na voljo le še na Kitajskem, kjer so to vrsto pšenice ohranili in kjer zaradi (pre)velikega stroška spletanja kite, še obstaja to delo. V eni uri namreč ročno spletejo le dva do tri metre kite, za en slamnik pa jo potrebujejo približno 24 m. Zraven moramo računati še delo, ki je potrebno, da iz semena zraste pšenica, da jo ročno požanjejo (ker strojno ni primerno za pletenje), da bilke povežejo v butare, posušijo na kozolcu, nato suhe razkolenčkajo in očistijo ter sortirajo po debelini.  

Cene slamnikov so odvisne od dolžine porabljene slamnate kite. Gibajo se od 45 EUR dalje (cena mojega slamnika je bila 55 EUR), cena slamnikov iz domžalske pire pa je od 220 do 300 EUR.

Oglej si še, kako je nastajal moj slamnik.

slamniki ana cajhen slovenska moda nika veger beautyfullblog muzej domžale
Slamnikarski muzej v Domžalah gostuje v Godbenem domu, prav tako zanimivi stavbi.
slamniki ana cajhen slovenska moda nika veger beautyfullblog
Ta je od zrnja do klobučka zrastel v Domžalah.
slamniki ana cajhen slovenska moda nika veger beautyfullblog
V muzeju poskusi kako ti gre spletanje kite.
ana cajhen slamniki beautyfull blog slamnikarski muzej domžale trajnostna slovenska moda
Izdelavo slamnika pa raje prepusti Ani.
slamniki ana cajhen slovenska moda nika veger beautyfullblog
Mojega sva okrasili z retro pentljo.
Udoben, trajnosten, trenden. In čudovit.
slamniki ana cajhen slovenska moda nika veger beautyfullblog
Poleg slamnikov so na voljo tudi šatulje in nakit. Si predstavljam, da bi bili lepi tudi dodatki za dom.
slamniki ana cajhen slovenska moda nika veger beautyfullblog
Slama, rafija in drugi podobni naravni materiali so letos vroč modni trend in ker je tak slamnik tudi trajnostna izbira, priporočam obisk in nakup v Slamnikarskem muzeju.

So Anini slamniki navdušili tudi tebe? Slama, rafija in drugi podobni naravni materiali so letos vroč modni trend. Slamnik Ane Cajhen pa je tudi trajnostna izbira. Še posebej, če ob tem čas nameniš tudi razstavi Slamnikarskega muzeja in spoznavanju bogate slovenske tradicije, ki je v zlatih časih slamnikarstva postregla z več kot milijon slamniki letno. Zato je to moj predlog za #podpiramslovensko nakup in izlet.

Maham,

Nika

*Fotografije: Nika Veger, arhiv Ane Cajhen

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.