Vsi smo sodobna kofetarica

Pitje kave je več kot skranje poživitvene pijače. Se strinjaš?

loka kava kofetarca maja stamol obleka beautyfull blog

Loka kava, katere embalažo krasi motiv Kofetarice, je skupaj z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje izvedla projekt Sodobna kofetarica. Študenti Oddelka za slikarstvo in Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij so pod mentorstvom doc. Suzi Bricelj in izr. prof. mag. Žige Kariža, asist. mag. Andreja Kamnika ter izred. prof. Saša Sedlačka kultno sliko Ivane Kobilce interpretirali po svoje in motiv postavili v današnji čas. Med desetimi finalisti sta dva videa, en gif, dve slikarski deli in pet ilustracij.  

Sodobna kofetarica jo srka leteča?

loka kava kofetarca maja stamol obleka beautyfull blog
Čudovita kreacija izbranega dela krasi omejeno izdajo Loka kava skodelic.

Izbrano delo, ki je po mnenju strokovne žirije najbolj poustvarilo Kofetarico Ivane Kobilce, je ustvarila študentka ALUO Sara Sešlar Naraks. “Sodobna kofetarica sem jaz. Prepogosto srkam kavo med drvenjem po ljubljanskih ulicah in si premalokrat vzamem čas za najljubši ritual, namenjen le meni. Na skodelici sem vizualizirala mesto in sebe v gibanju s kavo za po poti, izbrala sem značilne stavbe in znamenitosti Ljubljane ter Narodno galerijo, kjer je Kofetarica razstavljena. Motiv na krožničku pa predstavlja nasprotje motivu na skodelici, mirno pitje kave in z užitkom – ker vsak potrebuje nekaj minut zase,” je svoje delo obrazložila zmagovalka natečaja.

Svojo si pripravim tako …

Čeprav so trendni kavni avtomati res lepi in tudi ponudba kavnih okusov je zelo pestra in dobra, pa me vsakodnevno metanja kapsul v smeti moti do te mere, da si raje kot s pomočjo nobel in ekspresne mašine, svojo črno kavo brez dodatkov zavrem v bosanski džezvi.

Za kavo si vzamem čas, ne glede na to ali si jo pripravim samo zase ali pa za družbo prijateljic. Pripravim jo tako, da vodo zavrem v džezvi, nato jo umaknem z ognja. V vrelo vodo vmešam žličko in pol kave (na osebo). Džezvo ponovno pristavim na ogenj in počakam, da se kava dvigne. V šalčko odlijem peno, nato pa kavo prevrem še dvakrat, čeprav to zaradi okusa ni potrebno. ”Včasih kave niso bile tako dobro prepražene kot so dnašnje, zato so jo pripravljali na tak način, ” mi je razložila hostesa Loke kave. A jaz nadaljujem tradicijo, ker verjamem, da trikratno vretje kavi da posebno moč ;). Daljšo spijem v nonini šalčki, kratko pa v prav takšni kot jo je srkala Kofetarca Ivane kobilice. In pri tem uživam v okusu kave, v trenutku sprostitve in času samo zame (tudi Belo in Amaljo navajam, da me med pitjem kave ne motita). Mislim, da se v tem pogledu Ivanina Kofetarica ni prav nič razlikovala od sodobne… kava nam še vedno predstavlja veliko več kot le napitek za poživitev.

loka kava kofetarca maja stamol obleka beautyfull blog
Igriva, lahkotna, barvita … mislim, da bi bilo tudi Ivani všeč zmagovalna interpretacija.
loka kava kofetarca maja stamol obleka beautyfull blog
Na kavi s Saro Sešlar Naraks, avtorice zmagovalne Sodobne Kofetarice.
loka kava kofetarca maja stamol obleka beautyfull blog
Od nekdaj mi je dišala Loka kava, ker ni kiselkasta. Zdaj mi bo še bolj, ker tako lepo podpira slovensko tradicijo, mlade slovenske umetnike in moderno slovensko umetnost.
loka kava kofetarca maja stamol obleka beautyfull blog
Vseh deset finalnih del projekta Sodobna Kofetarica je na ogled na Kongresnem trgu od 18. februarja do 11. marca.
loka kava kofetarca maja stamol obleka beautyfull blog
Kako razumem … kavo pijem šele odkar ima otroke. Včasih me zbudi, včasih pa lahko po njej zaspim še preden se ohladi skodelica.
loka kava kofetarca maja stamol obleka beautyfull blog
Kava … najljubša mi je prava, doma narejena … kot je tale ogrlica ;).
loka kava kofetarca maja stamol obleka beautyfull blog
Če se po razstavi ne moreš sprehoditi, več o projektu poglej na spletni strani ALUO.

STAJLING:

Obleka: Maja Štamol, 158 €

Ogrlica: naredila sem jo sama s tehniko štrikanja na prste

Škornji:  Nama

⇒ ♥ Hitra moda, ki jo ponujajo velike verige svetovnih koorporacij, je eden največjih onasnaževalcev okolja in izkoriščevalcev ljudi. Hvala, ker ti je mar in zato raje izbiraš slovensko ali trajnostno modo.

Kakšna kofetarica pa si ti? Katero kavo piješ najraje? Napiši mi v komentar. Hvala.

 

Maham,

Nika

*Fotografije: Pia Fash’n Fudge

** Fotografije niso obdelane.

P.S.: Razstava Ivane Kobilce, ki je proslavila 130 let odkar je slikarka ustvarila Kofetarico,  je žal že zaprta, a v Narodni galeriji si vseeno lahko ogledaš nekaj Ivaninih izjemnih del, tudi kultno upodobitev ženičke s skodelico kave. Lahko pa se pridružiš delavnici in na mini tečaju keramike izdelaš svojo skodelico Kofetarice. Več na tem linku.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
 • Renata Golja
  12 marca, 2019

  Nika,
  tako si vse lepo zapisala, da ta zapis prav z veseljem berem. Mimogrede sem med finalisti ALUO zasledila ime študentke, ki je bila nekoč moja soseda. Kar pa se trajnostne mode tiče, sem v zadnjem času postala čisto nora na Zoofo, za katero sem prvič izvedela prav preko tvojega bloga.

  Hvala za vse objave ki jih je res užitek prebirati 🙂

  Lep dan želim,
  Renata

  • NIKA
   13 marca, 2019

   O hvala Renata, tudi tvoje sporočilo je bilo užitek prebrati ;). Taka sporočila mi dajo nov zagon za ustvarjanje in pisanje.
   Maham, imej bjutful pomlad.
   Nika