To so razlogi, zaradi katerih boš tudi ti izbrala ekološko hrano
Si kdaj pomislila, kaj v resnici ješ? Ekološka hrana ni le modna muha — gre za izbiro, ki je bolj prijazna do tebe, do živali in do planeta. Od mesa in mlečnih izdelkov do jajc in medu — to so glavni razlogi, zakaj je pametno preiti na ekološke različice teh živil.
Razlogi za ekološko hrano
Bi želela izvedeti več o tem, zakaj je ekološka hrana pametna izbira za tvoje zdravje in naš planet? Beri naprej in odkrij vse razloge, ki te bodo navdušili, da boš naslednjič v trgovini posegla po izdelkih z oznako “Zeleni list” oz. certifikatom ekološkega kmetijstva.
Manj pesticidov, več hranil
Vse več študij kaže, da ekološka hrana pozitivno vpliva na zdravje in imunski sistem človeka, saj ne vsebuje (ali vsebuje manj) zdravju škodljivih snovi: pesticidov, težkih kovin, hormonskih motilcev, antibiotikov, sintetičnih hormonov … Ostanki pesticidov v konvencionalni hrani so pogostejši, kot si morda misliš. Ekološka hrana ima v povprečju 4- do 5-krat manjšo vsebnost pesticidov in hkrati od 20 do 40 % več sestavin z antioksidativnim delovanjem.*¹ Z nakupom ekoloških živil tako skrbiš za svoje zdravje.
Bolj hranljivo, bolj etično
Živali, vzrejene ekološko, jedo kakovostno hrano, se prosto gibljejo in živijo v bolj naravnih pogojih. Ekološko meso in mlečni izdelki zato vsebujejo več omega-3 maščobnih kislin, antioksidantov in vitaminov, kot sta vitamin E in betakaroten. Manjša uporaba antibiotikov i(n pesticidov) v teh izdelkih pomeni tudi manjšo obremenitev okolja.
Ohranjanje vode in zemlje
Konvencionalna pridelava hrane pogosto temelji na intenzivnem namakanju in uporabi sintetičnih gnojil, kar lahko privede do onesnaženja vode in erozije zemlje. Ekološki kmetje uporabljajo tehnike, kot so kompostiranje, kolobarjenje … s katerimi pomagajo zadrževati vodo v zemlji, preprečujejo erozijo in izboljšujejo kakovost prsti. Z izbiro ekološke hrane prispevaš k ohranjanju vodnih virov in zdravju tal.
Boljši okus
Si kdaj pokusila ekološko pridelano sadje ali zelenjavo in opazila razliko v okusu? Tudi Anže Kuplenik, zmagovalec kuharskega šova MasterChef Slovenija 2019, s katerim sodelujeva pri projektu #ekojedci, pravi, da ima ekološka hrana bolj poln in pristen okus: ‘’Mislim, da pri kuhanju vsi veliko damo na okus hrane. Na videz enaka zelenjava, sadje, mlečni izdelki … so lahko po okusu in kakovosti zelo različni. Ekološka pridelava je po mojem mnenju zelo dober primer pristnejšega in polnejšega okusa. Ne morem mimo mlečnih izdelkov, ki jih res obožujem. Kakovost je neprimerljiva — v pozitivnem smislu, seveda. Razliko je opaziti že pri nakupu mleka. Vonj in okus me spomnita na otroštvo. Rad posegam tudi po sadju in zelenjavi — tukaj se držim še sezonskosti. Najraje kupim korenje, paradižnik, papriko — pri teh treh sestavinah opazim drugačnost predvsem v sladkobi in pristnosti okusa. Pa da ne pozabim na jajčka! Vonj pečenega jajčka, struktura beljaka in barva rumenjaka — njama.’’
To ni naključje! Ekološka pridelava se opira na naravne metode za izboljšanje kakovosti prsti in upošteva naravne cikle in procese, skozi katere rastline in živali rastejo počasneje, kar vodi do boljšega okusa in večje vsebnosti hranil.
Podpiraš boljšo prihodnost
Ekološka hrana ni le zdrava izbira zate, temveč tudi za naš planet. Z njo podpiraš trajnostne in etične kmetijske prakse, ohranjaš biotsko raznovrstnost in zmanjšuješ svoj negativni vpliv na okolje.
Podpora lokalnim skupnostim
Ekološko kmetovanje je pogosto povezano z manjšimi, lokalnimi kmetijami, ki so bolj osredotočene na kakovost kot na količino. Ko kupuješ ekološko hrano, podpiraš lokalne pridelovalce, ki so predani trajnostnim praksam in ohranjanju svoje skupnosti. Podpora kakovostnih delovnih mest vpliva tudi na rodove zanamcev. Poleg tega lokalno pridelana hrana običajno prepotuje manjšo razdaljo do končnega potrošnika, kar zmanjša emisije CO₂, povezane s transportom.
Brez GSO in umetnih snovi
Ekološko označena živila ne smejo vsebovati gensko spremenjenih organizmov (GSO) ali umetnih barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa. To pomeni, da pri nakupu ekoloških izdelkov uživaš hrano brez nepotrebnih dodatkov in potencialno škodljivih sestavin. Študije kažejo, da lahko prekomerna izpostavljenost umetnim dodatkom prispeva k razvoju različnih zdravstvenih težav, zato je ekološka izbira varnejša alternativa.
Manj embalaže, še posebej plastične
Ozaveščeni ponudniki poskušajo plastiko nadomestiti s steklom, kartonom, bioplastiko in embalažo, za katero omogočajo ponovno uporabo. Ni pa to samoumevno, tudi ekološka hrana je prepogosto še vedno na voljo v plastični embalaži.
Ko se boš v prihodnje odločala za nakup živil, pomisli, da gre za dolgoročno investicijo v svoje zdravje, dobro počutje in prihodnost našega planeta. Z vsakim nakupom ekoloških izdelkov podpiraš trajnostne prakse, ki pripomorejo k boljši kakovosti življenja, varovanju okolja in spodbujanju bolj etičnega odnosa do živali.
Bi k zgoraj zapisanemu dodala še kaj? Imaš vprašanje? Nadaljujva pogovor v komentarjih! Hvala.
Maham,
Nika
*Vir:
- *¹: Ministrstvo za okolje, kmetijstvo in gozdarstvo
**Fotografije: Canva, Instagram @anzekuplenik
ekoekojedciekološka hranatrajnostni nasvetitrajnostno