La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M je na voljo v okolju prijaznejši embalaži

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M, kultni balzam za suho in atopično kožo, je ob koncu leta dobil novo, okolju prijaznejšo embalažo. Z lansiranjem enega njihovih najbolj prodajanih izdelkov v kartonasti tubi z manjšo vsebnostjo plastike dermokozmetična znamka La Roche-Posay nadaljuje začrtano pot zmanjšanja svojega vpliva na okolje. 

To ni prvi izdelek, ki ga je La Roche-Posay preoblekel v okolju prijaznejšo embalažo. V kartonasti embalaži je že na voljo izdelek za zaščito pred soncem Anthelios. Zato lahko ob tem, kakšne so prednosti tovrstne embalaže, povem tudi, kako se ta rjava tuba obnese v praksi.

PREBERI TUDI: La Roche-Posay uvaja embalaže za ponovno polnjenje

La Roche-Posayeva kartonasta embalaža s 60 % manj plastike

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M v novi, okolju prijaznejši embalaži.

Balzam Lipikar Baume AP+M in različica Lipikar Light Baume AP+ M sta po novem na voljo v embalaži iz mešanice kartona in plastike. Ta nova generacija embalaže vključuje karton s certificiranimi FSC-materiali (iz trajnostno upravljanih gozdov) ter 60 % manj plastike, kot jo je vsebovala prvotna tuba Lipikar balzama.

Okolju prijaznejša različica je, ker:

  • vsebuje manj deviške plastike
  • ustvari manj plastičnega odpada
  • ima manjši ogljični odtis*

Tovrstna kartonasta tuba podjetju La Roche-Posay omogoča, da proti svojemu cilju, zmanjšanju uporabe čiste plastike v svojih izdelkih, napreduje v zastavljeni časovnici. Cilj znamke do leta 2025 je namreč zmanjšati delež plastike za 60%, kar je enako 10.000 tonam prihranjene čiste plastike v petih letih, odkar uvajajo tovrstno embalažo.

Nove, okolju prijaznejše kozmetične embalaže 

V kozmetični industriji že obstajajo izdelki z okolju prijazno, trajnostno embalažo, in taki, ki imajo (zgolj) prijaznejšo embalažo. Pravzaprav so iz tega stališča najboljša izbira ‘zero-waste’ izdelki brez embalaže ali pa v okolju prijaznejši embalaži za ponovno polnjenje. Druge vrste embalaže, ki jih proizvajalci označujejo kot okolju prijaznejše, so iz biorazgradljive plastike, iz reciklirane plastike, ki omogočajo ponovno recikliranje, embalaže iz stanjšane plastike, kartonaste embalaže, lesene embalaže …

Kakšen je njihov resnični ekološki odtis, prednosti in slabosti, bom raziskala v enem od prihodnjih zapisov. Dejstvo je, da je za to treba pogledati več kot le vrsto materiala, treba je proučiti celoten življenjski krog embalaže. Poleg tega pa vse embalaže niso primerne za vse vrste kozmetičnih vsebin. Podjetje pa mora večkrat narediti kompromis in novo embalažo izbrati tudi glede na finančne ter časovne zmožnosti in zastavljene cilje glede trajnostne prihodnosti.

Kam z izpraznjeno papirno embalažo La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M?

La Roche Lipikar Baume AP+M okolju prijaznejša embalaža nika veger Beautyfull blog
Tudi plastičen pokrovček nove embalaže je močno zmanjšan.

Ob uvajanju nove embalaže je dobro razjasniti, kam jo odvržemo, ko izdelek uporabimo. Čeprav je tuba videti, kot da bi bila iz papirja, pa gre za mešanico FSC-kartona in plastike. Zato je ne odvrzi med papir, temveč med embalažo. In to skupaj s pokrovčkom, saj je ta tako zmanjšan, da ga boš težko ločila od preostale embalaže.

Formula izdelka ostaja nespremenjena

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M in njegova lahkotnejša različica sta namenjena negi in takojšnji pomiritvi suhe, razdražene, srbeče in občutljive kože. Novo pakiranje vsebuje enako formulo s:

  • patentirano prebiotično učinkovino Aqua Posae Filiformis in Microresyl, ki ga pridobivajo iz korenin japonske kačje brade
  • niacinamidom
  • karitejevim maslom. Prihaja iz družbeno odgovornega programa v Burkini Faso, kjer okrog 35.000 ženskam v Burkini Faso pomagajo pri razvoju njihovih skupnosti, hkrati pa varujejo okolje z ohranjanjem karitejevih dreves.

Skrb za kožo in trajnost se ne izključujeta

AP+M okolju prijaznejša embalaža nika veger Beautyfull blog
Skrb za kožo in skrb za okolje sta povezana in to razumejo tudi pri dermokozmetični znamki La Roche-Posay.

Podnebne spremembe in drugi zunanji dejavniki že danes vplivajo na našo kožo, v prihodnje pa bo vpliv le še večji. Zato si ne morem predstavljati, da je skrb za kožo in njeno zdravje lahko neodvisna od skrbi za okolje.

Čeprav rada priporočim popolnoma trajnostno kozmetiko, pa se zavedam, da je pri reševanju različnih stanj občutljive kože, od atopične do aknaste, treba poseči tudi po dermokozmetiki. La Roche-Posay priporočajo številni dermatologi po vsem svetu in tudi sama imam z njim dobre izkušnje.

Zato me veseli, da La Roche-Posay že nekaj let počasi koraka proti trajnostni proizvodnji. Spremembam sledim in te o njih obveščam (zbrane so tukaj), prihodnost pa bo tudi še zanimiva. Misija La Roche-Posay je ponuditi dermatološko preizkušene izdelke, ki rešujejo različna kožna stanja, hkrati pa ne škodujejo okolju.

Do leta 2030 La Roche-Posay načrtuje:

  • vse sestavine in materiali embalaž bodo iz trajnostnih virov, deviška plastike ne bodo več uporabljali,
  • vse vrste embalaže bo po uporabi možno ponovno napolniti, reciklirati ali kompostirati,
  • v splošnem želijo zmanjšati emisije CO2 v absolutnem smislu (tovarna v Franciji je že ogljično nevtralna), zmanjšati porabo vode, zmanjšati količine odpadkov na enoto končnega izdelka in znižati transportni odtis.

To je lahko tudi tvoj majhen korak k bolj trajnostnemu vsakdanu

AP+M okolju prijaznejša embalaža nika veger Beautyfull blog 4
Naj bo tudi tvoja nega okolju prijaznejša.

Če Lipkar že uporabljaš, potem bo izbira okolju prijaznejše tube zate enostaven korak k bolj trajnostnemu vsakdanu.

Tudi v naši kopalnici so izdelki La Roche-Posay izdelki. Poleg mila za prhanje La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+ v embalaži za ponovno polnjenje smo doslej v različici na ‘refill’ imeli tudi balzam za nego občutljive kože Lipikar Baume AP+M. Vendar ga kljub pogosti uporabi pozimi ne porabimo toliko, da bi bilo smiselno imeti 400 ml pakiranje. Zato bomo posegli po manjši, 200 ml kartonasti embalaži. Ne moti me namreč, da je pri prenašanju La Roche-Posay sončna krema v kartonasti embalaži postala nekoliko ‘zmahana’. Napis se je deloma izbrisal, karton se je nekoliko pomečkal, a to so lepotne malenkosti, ki jih na račun okolja z lahkoto sprejmem. Vsebina v tej embalaži namreč ostaja neoporečna in ta res lepo neguje Amaljino in Belino kožo, kadar je ta suha, občutljiva ali razdražena. Všeč jima je, da krema ni mastna in se takoj vpije v kožo ter da že po nanosu čutita olajšanje zategovanja ali srbenja.

NADALJNJE RAZISKOVANJE:

Si tudi ti opazila nove različice embalaže izdelkov La Roche-Posay? Imaš o tem kakšno vprašanje, razmislek? Vesela bom pogovora v komentarju. Hvala. 

Maham,

Nika

* L’Oreal združba, v katero spada tudi La Roche-Posay, je skupaj s proizvajalcem embalaže naredila analizo življenjskega kroga papirne embalaže. Pokazala je, da je ogljični odtis tovrstne tube najnižji v “svoji kategoriji”.

** Zapis je nastal v sodelovanju z La Roche-Posay Slovenija.

*** Fotografije: Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.