Fermentirana kozmetika: vse, kar moraš vedeti

Naravna pot do lepše kože
Tako kot v zdravi kuhinji je fermentacija vse bolj priljubljena tudi v kozmetiki. Čeprav sestavine, kot so kimči, kislo zelje ali kefir, niso enake, temeljijo na enakem procesu, pri katerem mikroorganizmi, kot so bakterije, kvasovke in glive ali encimi, razgrajujejo naravne sestavine, kot so ogljikovi hidrati, sladkorji ali beljakovine, ter ustvarjajo nove snovi, ki imajo lahko številne koristi za kožo. Odkrij, zakaj je fermentirana kozmetika tako priljubljena, in spoznaj učinkovine, ki bodo obogatile ter poenostavile tvojo lepotno rutino.
👉💚 PREBERI TUDI: To je naravna učinkovina, ki res noro pospešuje obnovo kože
Zakaj je fermentirana kozmetika tako priljubljena?
Fermentacija v kozmetiki ni novost. Vzhodnjakinje fermentirano riževo vodo že stoletja uporabljajo kot eno glavnih lepotnih učinkovin. V sodobni kozmetiki pa je fermentacija postala prepoznaven trend šele v zadnjih nekaj desetletjih ob opazovanju mikrobioma kot ključa do našega zdravja, tudi zdravja kože.
Kaj je mikrobiom kože in kako je povezan s fermentirano kozmetiko?
Mikrobiom kože je naravna skupnost mikroorganizmov, kot so bakterije, glive in virusi, ki živijo na površini kože, moje in tudi tvoje. Deluje kot zaščitna plast, ki ohranja ravnovesje kože, preprečuje razmnoževanje škodljivih bakterij ter podpira njen imunski sistem. Zdrava koža ima uravnotežen mikrobiom, kar prispeva k njeni odpornosti, gladkosti in manjši občutljivosti.
Fermentirana kozmetika podpira mikrobiom kože z vsebnostjo probiotikov, postbiotikov in drugih bioaktivnih spojin, ki nastanejo med fermentacijo. Probiotiki krepijo koristne bakterije na koži, postbiotiki pa delujejo protivnetno in pomirjajo razdraženo kožo. S tem fermentirani izdelki pomagajo ohranjati naravno ravnovesje mikrobioma in izboljšujejo kožno bariero.
Zaradi teh prednosti je fermentirana kozmetika trend

Korejska kozmetika (K-beauty) je bila ena prvih, ki je širši javnosti predstavila prednosti fermentiranih sestavin, zaradi česar so postale izjemno priljubljene po vsem svetu. Fermentacija namreč izboljša lastnosti mnogih že znanih učinkovin:
- Izboljša absorpcijo: Eden večjih izzivov kozmetike je, kako učinkovine pripeljati v globje plasti oz. na mesta, kjer jih koža potrbuje. Fermentirane sestavine imajo manjše molekule, ki lažje prodrejo v globlje plasti kože. Tako fermentacija vpliva na učinkovitost formulacij.
- Poveča učinkovitost: Fermentacija lahko poveča koncentracijo koristnih spojin, kot so antioksidanti, vitamini in aminokisline.
- Manj dražeče: Proces pogosto zmanjša možnost draženja, zato so fermentirane učinkovine primerne tudi za občutljivo kožo.
- Bolj stabilno in dolgotrajno: Fermentirani izdelki so bolj stabilni in manj nagnjeni k oksidaciji, kar pomeni, da svojo učinkovitost ohranijo dlje časa.
- Pri fermentaciji nastajajo probiotiki in postbiotiki, ki podpirajo mikrobiom kože ter izboljšujejo njeno naravno zaščito.
Poleg tega se aktivne sestavina pridobivajo naravno, brez agresivnih kemikalij. Ekološka kozmetika Melvita je pred kratkim razvila novo patentirano tehnologijo fermentacije, ki temelji na naravnem mikrobiomu rastline – fitobiomu. Ta deluje kot samostojna »mikrotovarna«, saj omogoča, da cvet fermentira sam, brez dodajanja druge snovi.
Kako izbrati pravo fermentirano kozmetiko za tvoj tip kože

Rezultati uporabe fermentirane kozmetike resnično navdušujejo. Fermentirane sestavine so postale izjemno zaželene, ker lahko hkrati izboljšajo navlaženost kože, okrepijo njeno lastno zaščito in zmanjšajo vnetja. Zato boš fermentirane učinkovine našla med vsemi vrstami kozmetičnih izdelkov, a najbolje je, da izbereš tiste, ki ustrezajo tvojemu stanju kože:
1. Suha koža
Fermentacija razgradi velike molekule v manjše, kar omogoča globlje prodiranje v kožo. Tako lahko fermentirane učinkovine vlažijo intenzivneje in tudi v globljih plasteh, hkrati pa okrepijo zaščitno plast kože, da bo navlaženost trajala dlje, koža pa bo tudi bolj odporna proti zunanjim dejavnikom.
Priporočene sestavine: fermentirani riž (bogat z aminokislinami), fermentirani kvas, ki okrepi kožno bariero in pomaga zadrževati vlago.
2. Mastna, mešana in nečista koža
Fermentirani izvlečki pomagajo uravnavati proizvodnjo sebuma in izboljšajo teksturo kože. Probiotiki obenem pomirjajo vnetja in preprečujejo zamašene pore. Fermentirani galaktomicin in bifidobakterije (lahko ju štejemo bolj med postbiotike) pomagajo zmanjšati vnetja, pospešujejo obnovo kože ter zmanjšujejo madeže, ki ostanejo po aknah.
Priporočene sestavine: fermentirani zeleni čaj (antioksidant in protivnetno delovanje), fermentirani bambus in ječmen.
3. Občutljiva koža
Fermentirani probiotiki in rastlinski izvlečki zmanjšujejo vnetja ter pomirjajo razdraženo kožo. Delujejo kot zaščitna plast, ki krepi zaščito kože.
Priporočene sestavine: fermentirani izvlečki kefirja, kamilice ali ognjiča.
4. Zrela koža
Proces fermentacije poveča koncentracijo antioksidantov in aminokislin, ki spodbujajo proizvodnjo kolagena in izboljšajo elastičnost kože.
Priporočene sestavine: fermentirana korenina ginsenga, fermentirani cvetovi jasmina, kamelije in fermentirano olje argana.
💡 POZOR:
- Za razliko od hrane fermentirana kozmetika ne vsebuje živih mikroorganizmov.
- V lepotno nego vedno uvajaj le en izdelek s fermentiranimi učinkovinami, da lahko spremljaš odziv kože na novi izdelek.
- Vonj fermentirane kozmetike je lahko podoben vonju kombuche. Običajno ni moteč in izgine hitro po nanosu, a vseeno naj te opozorim, da ga boš ob uvajanju fermentirane kozmetike zaznala, še posebej, če ta ni skrit za umetnimi ali močnimi dišavami.
- Strokovnjaki opozarjajo, da je učinkovitost fermentiranih sestavin še vedno v raziskovanju in da je znanstvenih dokazov zaenkrat še malo, zato poišči izdelke s kliničnimi študijami učinkovitosti (Melvita, Erborian, Shiseido …).
Sedem najpogostejših fermentiranih sestavin v kozmetiki

Katere sestavine so najpogosteje fermentirane v kozmetiki in zakaj?
- Fermentirani riž: riž je že dolgo poznan po svojih blagodejnih lastnostih, vendar je po fermentaciji še bolj učinkovit. Fermentirani riž oz. riževa voda vsebuje aminokisline, vitamine, minerale in antioksidante, ki pomagajo vlažiti in pomirjati kožo ter pospešiti njeno regeneracijo ter ji dajejo sijaj.
- Fermentirani izvleček jasmina: ti izvlečki so bogati z antioksidanti, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom, zmanjšujejo znake staranja ter izboljšujejo elastičnost in čvrstost kože. Poleg tega jasmin deluje pomirjujoče, zmanjšuje rdečico in vnetja, zaradi česar je primeren za občutljivo kožo. Melvita je s kliničnimi študijami dokazala, da ima njihov izvleček fermentiranih cvetov jasmina dvakrat večjo koncentracijo peptidov in polifenolov ter petkrat večjo koncentracijo mineralov. Inovativni izvleček pospešuje proizvodnjo hialuronske kisline (+38 % v povrhnjici*), poveča proizvodnjo proteina kolagen-1 (+255 %*) in krepi hidrolipidni plašč kože (143 %*).
- Fermentirani kefir: izboljša pregradno funkcijo kože s krepitvijo stene korneocitov, deluje kot prebiotik za vzdrževanje ravnovesja kože, krepi celice žilnih sten, pomaga vzdrževati oskrbo z matičnim celicami povrhnjice. Uporablja se torej v izdelkih za krepitev kože in njene obrambe.
- Fermentirani čaj: zeleni čaj je poln antioksidantov, vendar postane še močnejši, ko je fermentiran. Fermentirani čaj pomaga zaščititi kožo pred škodljivimi učinki prostih radikalov, hkrati pa izboljša njeno teksturo in čvrstost.
- Fermentirano olje argana: fermentacija razgradi molekule olja na manjše delce, ki lažje prodrejo v kožo. Pri tem se poveča koncentracija maščobnih kislin do 20-krat v primerjavi s klasičnim arganovim oljem. To izboljša čvrstostin napetost kože ter spodbuja sintezo naravnega kolagena, kar pomaga pri glajenju gub in preoblikovanju obraznih linij. Poleg tega fermentirano arganovo olje obnavlja, povečuje njen sijaj in izboljšuje njeno teksturo. Zaradi teh lastnosti je priljubljena sestavina v izdelkih za nego zrele kože, ki želijo doseči učinek liftinga in mladostnejši videz.
- Fermentirana aloe vera: aloe vera je znana po svojih vlažilnih in pomirjevalnih lastnostih. Fermentirana aloe vera pa postane še močnejša in učinkovitejša pri obnavljanju kože in zmanjševanju vnetij.
- Fermentirani izvleček rdečega ginsenga: pomaga ohraniti mladostnost kože. Bogat je z antioksidanti in pomaga izboljšati elastičnost kože ter zmanjšati znake staranja.
- Fermentirani kvas: kvas je bogat z vitamini skupine B, ki so ključni za obnovo kože. Fermentirani kvas pomaga povečati elastičnost kože, zmanjša gubice in izboljša njen sijaj.
Ali lahko v DIY domačih izdelkih uporabim fermentirane sestavine iz kuhinje?

Fermentirane sestavine, kot so kimči, kombuča, čaj ali druge, ki jih običajno uživamo kot hrano, imajo številne prednosti za zdravje, vendar pa njihova neposredna uporaba na koži ni priporočljiva. Fermentirane sestavine, ki jih sicer najdemo tudi v kuhinji, so v kozmetiki posebej obdelane, da so varne in učinkovite za kožo, v ustreznih koncentracijah in stabilnih formulacijah.
💚👉PREBERI TUDI:
Sklep
Fermentacija v kozmetiki ponuja številne prednosti – povečuje učinkovitost sestavin in izboljšuje absorpcijo aktivnih snovi. Čeprav je morda novost v tvoji negi kože, lahko njene koristi predstavljajo osvežujoč korak k lepši in bolj zdravi koži.
Si že naletela na kozmetiko s fermentiranimi učinkovinami? Imaš kakšno vprašanje? Jo uporabljaš? Priporoči nam kakšen izdelek v komentarju ali pa le nadaljujva pogovor. Hvala.
Maham,
Nika
Fotografije: Canva
* V primerjavi s placebom, vir: www.melvita.si.