Catrice Contourious in kaj po novem o konturingu pravi Kim

Dolgo sem odlašala, kaj čem v zvezi s senčenjem in osvetljevanjem, contouringom in highlightingom, sploh napisati. Poznam in izvajam ju že prav toliko časa kot se ukvarjam z ličenjem. Poplava  fotografij na Instagramu, Youtube tutorijalov + izživljanj, ter modelk, ki se sprehajajo po Ljubljanskih ulicah in celo  rdečih preprogah, pa daje vtis, kot da je to izumil klan Kardashian in kot da v tej igri moraš sodelovati, če želiš biti sprejemljiv in lajkan. Pa mi naraste pritisk in si mislim svoje. A kolekcija Catrice Contourious, izjava Kim, da se je te igre končno naveličala in pogovor z ostalimi blogerkemi, so me navdali z upanjem, da se senčenje in osvetlevanje vračata tja kamor sodita … v (modni) cirkus, na odre, fotošutinge, v vsakodnevni lepoti pa na minimum dozo.

monalisa by makeupandbeauty
Skrivnostna, nagajiva, mila, lepa in posebna … Original občudujem, ker je tako unikatna in vzbuja različne občutke. Desna, sodobna različica s poudarjenim senčenjem v Kardashian stilu, pa me nagovarja le kot lepotno-erotični klon. Foto: makeupandbeauty

High light highlightinga

Highligtening, contouring in strobbing so izrazi, ki so ta hip v igri z ličili skoraj tako popularni kot Olimpijske igre v športu. A če si mislila, da si jih je izmislila Kim Kardashian, potem si skoraj v takšni zmoti kot če misliš, da jih še vedno uporablja. Kim je namreč pred kratkim sporočila, da se od tovrstnega makeupa poslavlja (Klik- klik). Pametno! Morda so temu krive številne parodije senčenja (npr. klovnovsko), ki so preplavile splet ali pa zadnji (iz)bruh, senčenje stopal … Osnovna tehnika tridimenzionalnega ličenja, osvetljevanje in senčenje, je lepo, kadar z njo ne pretiravaš in kadar upoštevaš pravila, ki so bila začrtana še preden je Kim potegnila svojo prvo črto na nosu. Mojster senčenja in prvi, ki je to tehniko preko zvezdnikov predstavil širši javnosti je (žal že pokojni) mojster ličenja, Kevyn Aucoin. V njegovi knjigi Making Faces je tehnika opisana tako, da se jo lahko nauči uporabljati vsak, hrati pa ni nujni del vsakega ličenja.

 

sencenje svetlenje catrice Contourious 9
Brez ličil in z močnim senčenjem in makeupom … Kevin je tako naličil svojo sestro (že v 90ih) in vsi smo vzdihovali ob čudoviti spremembi. A se tudi zavedali, da je tak makeup videti ‘naraven’ le na fotografijah.

Konturing in strobing za začetnike

Če se danes s tem srečuješ prvič, naj te potolažim — nič nisi zamudila, morda le smeh ob pogledu na #trowback fotke, saj s(m)o, po vzoru medijev in zvezdnic, temu stilu ličenja namenjali preveč pozornosti in zato je bilo pretiravanje z osvetljevalcem in pretemnim senčilom nekaj čisto običajnega. Ker se je trend umiril, bodo odslej držala pravila, ki so veljala že desetletja.

  1. S senčenjem in svetljenjem obrazu, ki smo ga s pudrom popolnoma poenotili zopet dodaš tretjo dimenzijo, poudariš poteze obraza.
  2. Senčilo (ne bronzer) dodaš na dele, kjer se tudi sicer izrišejo sence in mora biti prilagojeno tvojim oblikam in potezam obraza. Če imaš npr. visoko čelo, ga najbrž ne želiš še bolj poudariti, zato je bolje, da nanj naneseš le malo osvetljevalca.
  3. S senčenjem in svetlenjem lahko spremeniš obliko obraza in poteze, a bolj kot se nanosi barvno in področno razlikujejo od tvoje barve polti ter od senc in svetlobe, ki se sicer rišejo na obrazu, bolj nenaravno bo to videti od blizu.
  4. Senčilo (v rjavo sivem odtenku) dodajaš na predele, ki jih želiš skriti, potisniti v ozadje). Osvetljevalec pa obratno, na predele, ki jih želiš poudariti.
  5. Dobro je, če izbereš izdelke v barvah, ki ustrezajo tvoji naravni barvi polti, lasem in rdečici, ki jo dobiš ob zardevanju. Če si svetlopolta in svetlolasa, potem izdelki, na katere prisega Kim niso zate.
  6. Mislim, da konturing spada k popolnemu ličenju in da vsakodnevno ni potreben. Izjava Kourtney Kardashian na BuzzFeed (November 2015): “I have to contour my nose and cheekbones every day or I won’t leave the house,” me navdaja s pomilovanjem. Žal mi je, da se ženske počutijo tako. Popolnoma nenaličena grem lahko kamorkoli in sem si takšna tudi všeč. Ličila uporabljam za izražanje  kreativnosti, počutja, ne pa za iskanje zunanje potrditve. Sicer dopuščam možnost, da Kourtney v resnici ne čuti tako …  kar je še slabše, saj ve, da je zgled nešteto dekletom in ženskam, ki sledijo ‚kardašian klanu’ in si želijo čim bolj približati takšnemu (starleta) videzu.

Catrice Contourious

sencenje svetlenje catrice Contourious 2

Premierno sem preskusila novo kolekcijo omejene izdaje Catrice Contourious.  Všeč mi je, da definira in poudari poteze obraza tako, da doda svetlobo, barvo ali senco na subtilen način, primerno vsakodnevnemu ličenju. Sestavljajo jo odtenki, ki se podajo vsem barvam polti;  toplo bel, naravno mesni oz. rožnati, rjav. Na voljo bo v avgustu in septembru 2016. Izdelki, ki sem jih preskusila so:

  • Obroba za ustnice in bleščilo v enem Lip Contour & Colour: barvica je lepega naravnega rožnato-rjavega tona in mat, bleščilo pa je sijoče in skoraj prosojno, da ga lahko naneseš tudi preko barvice. Na voljo sta odtenka 01/ Nude in 02/ Rosewood (na slikah).
  • Osvetljevalec v stiku Highlighting Stick, odt. 01/ Gentle Glow. Osvetli kar močno in rahlo tudi pobeli, zato priporočam, da z njim poudariš lok pod obrvmi, notranja kotička oči, vrh ličk in srček nad ustnicami. Je kremne teksture in se ga lahko zabriše. Lahko bi ga sicer nanesla tudi na čelo in koren nosu, vendar bi bilo tako osvetljevanje za dnevni videz že premočno.
  • Paleta za definiranje potez Sculpting Powder Palette vsebuje tri odtenke pudernega senčila: svetlega za nežno osvetljevanje, rožnatega s katerim dodaš svežino in rjavega za senčenje. Pigmentacija je zelo nežna in primerna za dnevno definiranje potez. Na voljo sta harmonija 01/ Pale Perfectionist in 02/ Almond Architect.
  • V kolekciji so na voljo še oblikovalec obrvi Brow Shape, čopič Contouring Brush, kremno senčilo in osvetljevalec Contouring Cream Palette in puder v prahu z bleščicami Strobing Duo Highlighter. Teh izdelkov nisem preskusila.
sencenje svetlenje catrice Contourious
“Prišel, videl, zasenčil,” pravi Catrice.
sencenje svetlenje catrice Contourious 3
Toplo-bel osvetljevalec v stiku da močan lesk in bel ton, zato ga za dnevni videz uporabljaj le na manjših predelih; kotičkih oči, srčku ustnic …
sencenje svetlenje catrice Contourious 4
Naravni ton in srednje prekirvanje za naravni poudarek ustnic.
sencenje svetlenje catrice Contourious 5
Bleščilo doda le rahel rožnat ton.
sencenje svetlenje catrice Contourious 6
Dva v enem … priročno ličilo za v torbico in dnevne popravke.
sencenje svetlenje catrice Contourious 8
Catrice Contourious priporočam za nežne poudarke in korekcije pri vsakodnevnem ličenju.

 

Kakšno pa je tvoje mnenje o ličenju s poudarkom na senčenju in osvetljevanju? Bi na to temo želela izvedeti še kakšne praktični nasvet? Poznaš strobbing? Z veseljem bom prebrala tvoje mnenje, komentarje in ti odgovorila na vprašanja.

⇒♠ Preberi pa še kako najbolje izbrati puder za tvojo polt in kako ga nanesti.

Maham,

Nika

 

*Fotografije: Karinartistic za Vstanem, splet (označeno pri fotografijah)

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • Ivy
    2 avgusta, 2016

    Moje osebno mnenje je, da lahko ta tehnika, če ni uporabljena z rahlo roko, hitro postara. (Ampak seveda vsakemu/vsaki svoje 😉 Mi je pa hecno, ker se je res marketiralo kot nekaj, kar pred klanom Kardashian/Jenner ni obstajalo v lepotni industriji. Kot vem, so to tehniko uporabljali že “drag queens” in pa seveda umetniki ličenja za bolj kot ne “industrijske” namene 🙂
    Všeč mi je sicer osvetljevanje, ampak ga recimo na svojih “highlight” kosteh na ličnicah ne upam preveč uporabljat, ker imam tam precej vboklin in izboklin, povezanih z brazgotinami od aken in se mi zdi, da če prej ne uporabim precej pudra da poenotim polt, mi osvetljevalec bolj poudari napakice na koži kot kaj drugega.

    P.S. Samo opozarjam na “tiskarsko napako” – Kevynov priimek se napiše Aucoin 😉

    • NIKA
      2 avgusta, 2016

      Hvala za opozorilo na napako. Se strinjam z vsem napisanim.Na začetku so osvetljevanje ‘prodajali’ kot tehniko, ki skrije brazgotine, gube … a s prakso se je izkazalo, da ni tako. Highlighter res najlepše izpade na gladki koži.