Ustna higiena, ki bi jo moral izvajati čisto vsak

‘’You don’t have to brush all your teeth, just the ones you want to keep.’’

Insta Quote

Iiii, prvi zobek … kakšna sreča! In enako navdušenje nad prvim, ki izpade. Srečna sem bila tudi, ko mi je zrasel prvi stalni zob. No, od tam dalje pa sreča in zobje nimajo nič skupnega. Imajo pa dobra ustna higiena in zdravi zobje. Zato preberi zapis, kako sem po 40 letih spremenila ustno higieno. Na bolje!

Po obisku Ustnega wellnessa v Dentoteki, Studia za ustno higieno in specializirane lekarne, se je moja rutina čiščenja zob spremenila. Zdelo se mi je, da že prej ni bila slaba, a ko ti enkrat higieničarka temeljito očisti ustno votlino, razloži, zakaj je tako čiščenje najboljša preventiva tako pred zobno gnilobo kot pred parodontozo in pokaže, kako pravilno rokovati z vsemi pripomočki, pač ni druge, kot da to nadaljuješ doma.

Pravzaprav bi si želela, da bi takšno ustno higieno spoznala in izvajala že prej, ker je občutek čistosti res boljši.

Dobro orodje je že pol poti do uspeha

dentoteka ciscenje zob eko ustna higiena beautyfull blog nika veger

Dvakrat dnevno čiščenje zob s ščetko, uporaba zobne nitke? Ok, ampak to še zdaleč ni vse, kar lahko in moraš narediti za čistočo in zdravje svojih zob. In sploh ne mislim, da bi moral ščetkati še bolj pogosto. Beri dalje.

Kaj vse uporabljam?

  • ščetko ustrezne mehkobe,
  • električno zobno ščetko,
  • zobno kremo,
  • nitko,
  • medzobno ščetko,
  • strgalo za jezik,
  • občasno: ustno peno, prijetnejšo različico ustne vode. 

Pripomočke lahko seveda izbereš v katerikoli bolje založeni drogeriji. Je pa res, da jih boš v Dentoteki (na Nazorjevi v centru Ljubljane) našla na enem mestu, poleg tega pa boš pred nakupom tudi vse lahko preizkusila ter skupaj s higieničarko izbrala pravilno velikost medzobne ščetke in kar je bilo meni še posebej všeč, tudi vrsto zobne nitke, ki mi najbolj ustreza. Zato vsaj za prvo izbiro vseh prej naštetih pripomočkov res priporočam posvet z zobnim higienikom ali obisk Dentoteke.

To je moje novo, pravilno čiščenje zob

Ko imaš pripomočke, je pomembna njihova pravilna uporaba. Predstavili so mi jo v Dentoteki, zato navajam svoje izkušnje in njihove napotke.

ZOBNA ŠČETKA

dentoteka ciscenje zob eko ustna higiena beautyfull blog nika veger električna eko zobna ščetka

Katero zobno ščetko imam najraje? Ekološko! Potem pa pazim, da so ščetine mehke, saj tako z njimi ne poškodujem dlesni. Dentoteka pravi, da pravilno ščetkanje poteka takole: ‘’Ščetkamo z nežnimi krožnimi gib in postopek ponovimo na vseh zobeh. Notranjo stran sprednjih zob ščetkamo tako, da držalo obrnemo navpično in ščetkamo od dlesni proti zobu. Nadaljujemo z zunanjimi površinami. Na koncu očistimo še grizne površine. Grizne ploskve zob ščetkamo vodoravno, v smeri zobnega loka. Z Bassovo tehniko ščetkanja se izognemo odmiku dlesni in nastanku razgaljenih zobnih vratov, ki so pogosto razlog za preobčutljivost zob na zunanje dražljaje.’’

S to tehniko si zobe umivamo vsi v družini, saj sta se je punci učili že v vrtcu in tudi v šoli. Kako uspešni smo bili z njo, pa vedno preverimo z jezikom, včasih pa tudi s tabletkami za preverjanje zobnih oblog. Če zobne ploskve niso gladke ali če je tabletka pokazala zabarvane obloge, moramo biti pri ščetkanju bolj natančni (to ne pomeni, da drgnemo z močnejšim pritiskom). Da je takšnih napak oz. oblog res veliko manj, poskrbi električna sonična ščetka. Pri nas jih imamo vsi, jih pa kombiniramo z uporabo običajne ščetke.

Električna ščetka je super tudi pri uvajanju pravilne ustne higiene otroka, ker:

  • določi čas, potreben za umivanje zob (otroci običajno to naredijo hitreje, kot bi morali), 
  • ker zapiska, če je pritisk premočan (tako jih navadimo na nežno ščetkanje). So pa ščetine električne zobne ščetke običajno trše, zato je res pomembno, da izbereš mehke oz. za otroke otroške.
  • ker je odprava oblog z njihovo pomočjo po mojih izkušnjah res boljša.

V Dentoteki sicer pravijo, da je električna zobna ščetka pripomoček, ki je enakovreden ročni ščetki, če jo seveda pravilno uporabljamo: »Raziskave, s katerimi so primerjali učinkovitost čiščenja z ročno in električno ščetko ob pravilni tehniki ščetkanja, so namreč pokazale, da je prepričanje, da električna ščetka vedno očisti bolje in več, zmotno. Priporočamo zlasti sonične električne ščetke, ki so uspešnejše in natančnejše na mestih, kjer je lahko naša roka površna.«

OPOZORILO:

Pred časom sem na televizijskem programu zasledila reklamo, v kateri je določena znamka svoje električne ščetke reklamirala z besedami, da jih priporočajo slovenski zobozdravniki. Takšno reklamiranje je zavajanje kupcev, saj stroka ne sme reklamirati proizvodov. Lahko pa svojega zobozdravnika vprašaš, katero priporoča ali uporablja. Če se ne moreš odločiti, katero izbrati, raje kot reklami zaupaj svojemu zobozdravniku. 

NITKA

dentoteka ciscenje zob eko ustna higiena beautyfull blog nika veger zobna nitka

Nitkaš? Ti priznam, da tudi sama nisem bila ljubiteljica nitkanja in sem ta korak večkrat preskočila? Do obiska Dentoteke, ko sva skupaj z zobno higieničarko ugotovili, da nitkam narobe in da si v medzobne prostore tiščim nitko, ki mi ni prijetna. Na voljo so namreč tanjše in debelejše nitke različnih oblik, ki so lahko tudi povoskane, da lažje zdrsnejo v medzobni prostor. Ko sem izbrala sebi ustrezno, nitkam z veseljem, ker mi je to postalo sproščujoče (kot bi mi sprostilo neko napetost med zobmi) in ker je ob rednem nitkanju 1 krat dnevno dlesen res bolj zdrava, brez vnetij in krvavitev.

Z nitko očistim preostanek zobnih površin, predvsem medzobnih prostorov, ki z zobno krtačko niso dobro dostopni. ‘’Pomembno je, da zobe nitkamo s čim krajšo napeto nitko, da imamo boljši nadzor nad silo, ki jo uporabljamo. Tako se izognemo temu, da nam nitka uide v medzobni prostor in poškoduje dlesen ter povzroči več škode kot koristi. Ko smo z nitko v medzobnem prostoru, objamemo zob in s potegom navzgor odstranimo obloge pod robom dlesni.’’

MEDZOBNA ŠČETKA

dentoteka ciscenje zob eko ustna higiena beautyfull blog nika veger medzobna scetka drzalo

Medzobne krtačke nadomestijo uporabo zobne nitke tam, kjer so medzobni prostori večji. Lepotne blogerke smo jih spoznale na prvi konferenci BBMU pred petimi leti in takrat smo jih mnoge preizkusile prvič. Spomnim se, da smo jih izbirale po barvi ročaja v smislu: moji kopalnici se bolje poda roza kot modra. Barva medzobne ščetke je res pomembna, a zato, ker označuje velikost oz. premer krtačke. Če kolebaš med tem, katera je zate (kar je normalno, še posebej, če jo izbiraš prvič), jo izberi v Dentoteki. Pogosto je tako, da pravzaprav potrebuješ vsaj dve velikosti, saj imaš sprednje zobe bolj natlačene kot zadnje, kjer je med njimi več prostora. 

STRGALO ZA JEZIK

dentoteka ciscenje zob eko ustna higiena beautyfull blog nika veger strgalo za jezik kovinsko baker

Če kaj, moraš po prebranem zapisu investirati vsaj v to. Veš, da je večina povzročiteljev slabega zadaha v naših ustih in ne v želodcu? In prav jezik z brazdami je eno od teh mest, največkrat pa ga kar spregledamo. ’’S strgalom za jezik učinkovito odstranimo bakterije in razgradne produkte njihove presnove iz jezičnih brazd. Ko torej očistimo zobe in medzobne prostore, celostno ustno nego končamo s čiščenjem jezika in tako se lahko zagotovo poslovimo od slabega zadaha, ki izvira iz naših ust,’’ pravijo v Dentoteki. Jaz pa dodajam, da je vsakodnevno strganje jezika res izboljšalo moj zadah. In poljubljanje ;). Še posebej pa priporočam uporabo strgala kadar imaš vnetja v ustih ali v grlu, ker bo zdravljenje hitrejše.

Kaj praviš, je to temeljita ustna higiena? Jo že izvajaš? Nekateri prisegajo še na zobno prho, ki dodatno pripomore k optimalni ustni higieni. Z njeno uporabo lažje dosežemo predvsem medzobne prostore ob zadnjih zobeh, ki so pogosto slabše očiščeni. Sama jo v vsakodnevno rutino čiščenja zob še nisem uvrstila in če imaš dobre izkušnje z njo, prosim za spodbudo v komentarju ;). Hvalaaa. Zahvaljujem se ti tudi za deljenje zapisa, ker je ustna higiena res najboljša preventiva pred težavami z zobmi. 

Maham,

NIka

P.S.: Namenoma v zapisu ne pišem o zobnih kremah, ker bom v kratkem objavila zapis kaj je novega na tem področju in ali uporabljati paste s fluoridi ali ne. Če te na to temo kaj posebnega zanima ali imaš zanimivo izkušnjo, mi jo prosim napiši. Hvala.

*Fotografije: Beautyfull blog

**Zapis je nastal v sodelovanju z Dentoteko.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.