Top 7 daril z dobrodelno noto

Klic k nakupu prazničnih daril me zadnja leta prej razdraži kot mami vsaj k ogledu ponudbe. Zdi se, kot da takrat vsi ponorijo in svetost praznikov enačijo le še z nakupom daril. Da bi tudi sama pozivala k nepotrebni potrošnji in kopičenju ter posledično ustvarjanju odpada, me res ne mika. Zato skrbno pripravim priporočila, najprej za izdelavo daril, za tiste, ki tega veselja nimate, pa nakup trajnostnih daril. Letos sem poleg teh pripravila še spisek daril, ki bodo poleg obdarovanca razveselila še nekoga, saj so darila z dobrodelno noto.

⇒♥ Preberi tudi: blog Maše Muster TOP 5 IDEJ ZA PRIJAZNE PRAZNIKE, v katerem predstavi 5 res enostavnih trikov, kako lahko december preživiš nekoliko bolj prijazno, do okolja in družbe. Bloga sva povezali in bova skupaj tudi na družbenih omrežjih še pred Črnim petkom opozorili na nesmisel brezglavega nakupovanja.

To so darila z dobrodelno noto

Če nimaš časa ali volje, da bi darila izdelala sama, potem podari darilo z dobrodelno noto. Shrani si ta spisek ali še bolje, kar odklikaj in odkljukaj praznične nakupe. 

Knjiga Le Vida – Recepti življenj, društvo Humanitarček za projekt Vida 

darila z dobrodelno noto beautyfullblog nika veger knjiga le vida recepti življenja
Knjiga receptov Le Vida, Humanitarček

TAKO POMAGAŠ: Kuharska knjiga kupi 4 tople obroke starostnikom.

Projekt Vida je družbeno odgovoren projekt, ki opozarja na stiske starostnikov, hkrati pa jim nudi dostojno in dostojanstveno pomoč. Letos za praznike ponujajo knjigo, ki združuje recepte starostnikov s terena … od govnača, oženjene kaše do prečmuha. Recepti so preprosti, preverjeno okusni in predvsem cenovno ugodni, saj omogočajo obrok za 2-3 osebe za manj kot 5 €. Nekateri so že skoraj pozabljeni.

Cena in link do nakupa: 20,00 € (ta hip sprejemajo prednaročila do vključno 1. 12. 2021, knjiga izide 10. 12. 2021, naklada je omejena). Celoten izkupiček od prodaje knjige je namenjen toplim obrokom za starostnike, ki so varovanci humanitarnega društva Humanitarček in so vključeni v #projektVida.

P.S.: Če si zdaj žalostna, ker je za naročilo knjige že prepozno, naj te potolažim, svoj prvi namen, narediti nekaj dobrega, pri Humanitarčku še lahko odkljukaš. Skoči na njihovo podstran Dobrodelko in poglej s kakšno konkretno malenkostjo lahko osrečiš starostnika, brezdomca, otroka …

2. Otroška knjiga Anina zvezdica, Zavod za pomoč socialno ogroženim Anina zvezdica

darila z dobrodelno noto beautyfullblog nika veger anina zvezdica knjiga
Pravljica Anina zvezdica

TAKO POMAGAŠ: Z nakupom knjige kupiš hrano za družine v stiski.

Anina zvezdica je dobrodelna organizacija, ki je že več kot 280.000 družinam v stiski pomagala z donacijo hrane, kozmetike, čistil. Daruješ lahko hrano, lahko pa kupiš knjigo Anina zvezdica.

Pravljica Anina zvezdica je za otroke vseh starosti, saj spodbudi otroško domišljijo in ogreje srce. Pravljico je po idejni zasnovi Ane Lukner Roljič napisala Maja Gal Štromar, ilustrirala pa Ana Strnišnik.

Cena in link do nakupa: 17 €. Več kot 70 % zneska od prodaje namenijo nakupu hrane za Anino zvezdico.

3. CD Ulične žvrgoljivosti, Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice

darila z dobrodelno noto beautyfullblog nika veger ulicne-zvrgoljivosti kralji ulice
CD Ulične žrgoljivosti, Kralji ulice

TAKO POMAGAŠ: Prispevaš za izvajanje programov društva.

Kralji ulice, nevladna humanitarna organizacija skrbi za proučevanje, spoznavanje in raziskovanje brezdomstva, za preprečevanje brezdomstva, za izboljševanje življenjskih pogojev brezdomcev in brezdomk, za razvoj praktičnih oblik dela na področju brezdomstva ter za publicistično dejavnost na tem področju.

Na spletni strani ponujajo kar nekaj izdelkov, med drugim CD Ulične žvrgoljivosti, ki je rezultat dela udeležencev glasbenih delavnic in delavnic izdelovanja glasbil pod vodstvom mentorja Iztoka Korena ter ob sodelovanju Andreja Fona in Sama Kutina (ki sta prispevala znanje iz oblikovanja neobičajnih glasbil). Uličarji so z njuno pomočjo ustvarili vrsto nenavadnih zvočil in glasbil ter jih domišljeno uporabili pri ustvarjanju vsebine. 

Cena in link do nakupa: 4 €, CD naročiš preko maila [email protected] 

4. Darilni izdelki in otroška slikanica Veveriček prav posebne sorte, Zveza društev Sonček

darila z dobrodelno noto beautyfullblog nika veger soncek vevericek
Slikanica Veveriček prav posebne sorte, Sonček

TAKO POMAGAŠ: Prispevaš za izvajanje programov društva.

Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije Sonček je neprofitna nevladna nacionalna invalidska organizacija, ki združuje petnajst regijskih društev za cerebralno paralizo, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, Sonček – Športno društvo cerebralne paralize ter Sončkov klub. To šteje več kot 4.000 oseb s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi, njihove svojce ter strokovne sodelavce. Program, ki ga izvajajo, temelji na načelih normalizacije ter zagotavljanja enakih možnosti in individualnega pristopa k posamezniku, pravice do odraslosti ter mnogokrat tudi razbremenitve družine. Pomeni zagotavljanje možnosti za uresničitev potreb po usposabljanju, zaposlovanju in socialnem vključevanju širšega kroga odraslih oseb z invalidnostjo.

Vsako leto Sonček ponudi številne izdelke (npr. lesene vile iz vrha zapisa), ki jih izdelujejo njihovi varovanci po vsej Sloveniji; ročno izdelane voščilnice in izdelke iz gline, lesa, tkanin, papirja. Poleg prazničnih daril so na voljo tudi stalni izdelki, med njimi mi je zelo všeč knjiga Veveriček posebne sorte, otroška slikanica, ki sta jo Svetlana Makarovič in Marjan Manček leta 1994 posvetila otrokom s cerebralno paralizo. Osvešča o drugačnosti ter sprejemanju otrok s posebnimi potrebami.

Cena in link do nakupa: 6,00 €

5. Punčke iz cunj, Unicef Slovenija

darila z dobrodelno noto beautyfullblog nika veger unicef puncka iz cunj 2
Unicefova punčka iz cunj

TAKO POMAGAŠ: z nakupom punčke (ali fantka) omogočiš cepljenje enega otroka proti šestim nalezljivim boleznim.

Neprofitna nevladna organizacija UNICEF Slovenija deluje v korist otrok v državah v razvoju ter izvajanje programov zagovorništva in izobraževanja za razvoj v Sloveniji. 

Posebej uspešen in prepoznaven je njihov projekt Punčke iz cunj, s katerim UNICEF zbira sredstva za cepljenja otrok proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus) v državah v razvoju. Poleg tega projekt igra pomembno vlogo tudi pri vključevanju naših starejših generacij (punčke izdelujejo npr. tudi v nekaterih domovih starejših občanov) in povezovanje z mlajšimi, saj preko punčke lahko navežejo stik z obdarovancem.

Ker sem sama v tem projektu že sodelovala, lahko več prebereš tukaj.

Cena in link do nakupa: 20 €, kar omogoči cepljenje enega otroka proti šestim nalezljivim boleznim. Punčke iz cunj lahko poiščeš tudi v nekaterih enotah Pošte Slovenije.

6. Trgovina in knjigarna Zebra Gre Na Luno, Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana

darila z dobrodelno noto soncek beautyfullblog nika veger zebra gre na luno
Drobne pozornosti v trgovinici Zebra Gre Na Luno.

TAKO POMAGAŠ: z nakupom izdelka v trgovinici osmisliš delo zavoda, omogočiš nadaljnje izvajanje delavnic in zaslužek srednješolcem, ki ustvarjajo za zavod ali prodajajo v trgovinici.

Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana ima svojo knjigarno in trgovinico Zebra Gre Na Luno v središču starega mestnega jedra, na Starem trgu 24. V trgovinici prodajajo čudovite izdelke, ki nastajajo pri pouku in pri delovni terapiji tako na stopnji vrtca in osnovne šole Zavoda za gluhe in naglušne kot tudi v okviru poklicnih usmeritev na srednji šoli. 

V prazničnem času ponujajo odličen božični kruh in drugo pecivo ter kup res lepih in uporabnih izdelkov, primernih za najrazličnejša darila. 

darila z dobrodelno noto soncek beautyfullblog nika veger zebra gre na luno
Spletni nakup ni mogoč, je pa sprehod po trgovini z vedno prijaznimi prodajalkami že sam po sebi pravo doživetje.

7.  Planer Dvajset dvaindvajset, Zavod 13 

Planer, Zavod 13

TAKO POMAGAŠ: Z nakupom planerja Dvajset dvaindvajset podpiraš aktivnosti Zavoda 13.

Zavod 13 je neprofitna organizacija, ki ozavešča o drugačnosti in nudi pomoč staršem posebnih otrok. Sprva so želeli poudariti pomen psihološke pomoči, ki je matere po rojstvu posebnih otrok največkrat niso deležne, danes pa je zavod aktiven tudi pri povezovanju družin s posebnimi otroki.

Planer Dvajset dvaindvajset ponuja vpisovanje terminov za druženje s prijatelji, obiske kulturnih hramov in opombe, ki se nanašajo na delo. Je pa to tudi zvezčič za vse tiste, ki bodo s prihajajočim letom sodelovali in iz svojih žepov odstranili vse izgovore. Kajti je ključ, ki lahko odpira vsa vrata. Tudi srca.

Cena in link do nakupa: 15 €

Če se ti zdijo tovrstna darila dobra izbira, prosim za deljenje idej med tvoje prijatelje. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: PR material

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.