Katarina Bervar Sternad: Instant dobrodelnost

Najbrž ni naključje, da sem se pri pisanju tega naslova zatipkala v ‘insane’ dobrodelnost. Tako nekako označujem decembersko norijo z vsemi dobrodelnimi akcijami. Hvaležna sem organizatorjem, sočutno sodelujem … se pa tudi vedno znova sprašujem kdaj se bo našel ‘dobri mož’, ki bo prevzel ne le organizacijo takšnih stvari, ampak tudi pobudo za odpravo stanja, zaradi katerega do teh akcij sploh prihaja. Zato sem se o tem, kaj lahko še storim, pogovarjala s prijateljico in kolumnistko Beautyfull Bloga, Katarino Bervar Sternad. Preberi, ker ima dober, enostaven in najverjetneje najbolj učinkovit koncept.

katarina-bervar-sternad-dobrodelnost

Instant dobrodelnost

Če ne sicer, pa vsaj decembra ljudje hitreje odmaknemo kakšen evro v dobrodelne namene. Ne vem, ali je temu  tako, ker se takrat zavemo materialnega (pre)obilja, v katerem živimo, ali ker bi se pred koncem leta radi še na hitro odkupili za neumnosti, ki smo jih čez leto storili. Pogosto je vse skupaj videti kot umivanje rok, da gremo potem lažje nakupovat darila za prijatelje in sorodnike, in da si brez slabe vesti v usta tlačimo praznično potico.

Dobrodelnost absolutno podpiram in sem prepričana, da je potrebna, a zavedati se moramo, da so otroci lačni celo leto in da darilni paket ne plača zdravstvenega zavarovanja. Če želimo pomagati, delajmo to celo leto, predvsem pa razmislimo, kaj je še potrebno storiti, da ljudje ne bodo odvisni od našega dobrodelnega razpoloženja, pač pa bo zanje primerno in dostojno poskrbela država. Dobrodelno dejanje lahko namreč tudi pomeni vzeti košček dostojanstva tistemu, kateremu je namenjeno.

Sama v življenju vedno iščem trajne rešitve; reševanje posameznih primerov redko pomeni rešitev drugih, zato je treba prepoznati vzrok in se ga lotiti. To pogosto presega naše znanje, usposobljenost oz. čas, ki ga imamo, zato je najboljše preveriti, ali lahko kateri posameznik ali organizacija to naredita v našem imenu. Če nas npr. pesti vprašanje revščine in socialne izključenosti otrok v Sloveniji, potem namenimo denar organizacijam, ki terjajo zakonske spremembe na tem področju (npr. organizacija 5ka za nasmeh, ZPMS …). Če želite, da država v polni meri spoštuje našo pravico do zdravega življenjskega okolja, namenite denar organizacijam, ki državo nenehno opozarjajo in sistematično pozivajo k spoštovanju te naše pravice (npr. Umanotera, Fokus…). Če so vam pomembne globalne spremembe, npr. zaščita živali, ki jim grozi izumrtje, prekomerni izpusti toplogrednih plinov, vojna v Siriji, potem predlagam, da izberete katero  od mednarodnih organizacij, kot so Avaaz.org, Greenpeace, Human Rights Watch, Amnesty International … Tem lahko preko trajnika namenite po kakšen evro na mesec, kar se vam v denarnici gotovo ne bo poznalo, pri pregledu njihovih aktivnosti pa boste hitro ugotovili, da se takšna majhna naložba dobro obrestuje, redno pa vas bodo tudi obveščali o uspehih posameznih akcij. Tako bo tudi vaše osebno angažiranje, četudi gre zgolj za ločevanje odpadkov, dobilo večji smisel: stvari je potrebno delati in reševati od spodaj navzgor in od zgoraj navzdol.

V prihodnost lahko vlagamo na veliko načinov. Meni to predstavlja podpiranje organizacije kot je Avaaz, ki pomaga uresničevati tiste moje cilje, ki jih sama nikoli ne bom zmogla. Poleg podpisovanja njihovih peticij, vsak mesec organizaciji namenim nekaj evrov, s trajnikom. Vsekakor se mi zdi to bistveno boljša naložba v prihodnost in boljši jutri za moje otroke, kot varčevanje na banki.

Prepričana sem, da boste našli organizacijo, ki si prizadeva za trajne rešitve na področju, ki je pomembno za vas. Če nič drugega, poskrbite, da svojih 0,5 % dohodnine namenite eni izmed 5.000 organizacij v Sloveniji. Pa le hitro, časa je le do konca leta. – Katarina Bervar Setrnad

 

Kako pa o dobrodelnih akcijah v prazničnem času in nasploh razmišljaš ti?  Katera ti je všeč? Kaj te moti? Zelo veseli bova tvojega mnenja, vprašanj, razmisleka … zato ga prosim pusti v komentarju. Hvalaaa.

⇒♥ Katarina Bervar Sternad, kolumnistka Beautyfull Bloga je direktorica nevladne organizacije PIC, revija Jana pa jo je leta 2016 nominirala za Slovenko leta. 

Mahava,

Nika in Katarina

♥ Klikni in me sledi tudi na Instagramu ♥

*Fotografije: Beautyfull Blog

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.