Naravno trdo milo

Ene zbirajo recepte, druge torbice, tretje pa kozmetiko. Videti je, kot da sem med njimi, vsaj ko je govora o trdih milih. Ker so uporabna za toliko različnih stvari, tako lepo dišijo, pa še super so v primerjavi s tekočimi … Beri, pa boš navdušena tudi ti.

naravna-trda-mila-beautyfullblog
Moja zbirka trdih mil ta hip … no, ne čisto cela … nekaj kosov imam še po predalih namesto dišave, za pranje čopičev, v makeup kovčku za prekrivanje obrvi, v škatli za darila za vsak slučaj …

Za devetimi gorami

naravna-trda-mila-by-beautyfullblog-2
Na Tajskem je dolga tradicija izrezljavanja mil, to pa počnejo predvsem moški … lepo … ampak mila so pa kar industrijska ;(.

Na gori Sapo, blizu Rima, je bilo starodavno mesto za žrtvovanje živali, zato je bilo tam kup pepela in odcejene maščobe. Dež je to izpral v bližnjo reko Tiberijo, kjer so ženske prale perilo in opazile, da se na tem delu reke opere bolje. Ta legenda govori pravzaprav o tem, kje in kako je milo dobilo ime, saj obstajajo dokazi, da so mešanico živalskih maščob in pepela v resnici uporabljali že Babilonci, okrog 2800 pr. n. št. pri izdelavi tekstila, za čiščenje bombaža in volne, pa tudi za zdravljenje kožnih bolezni.

Trdo milo iz ‘petrola’

naravna-trda-mila--beautyfullblog-chanel-laszlo-drbroner-emma-soap
Bolj kot je embalaža preprosta (papir, krpica blaga, nič), večja je verjetnost, da je milo naravno. Med temi zgoraj je iz ‘petrola’ uganeš kateri 😉 ?

Trdo milo, tako ‚komercialno’, ki ga lahko kupimo čisto povsod, na bencinski ali pa v prafumeriji, je nastalo z drugo svetovno vojno, ko so nemški znanstveniki izumili poceni čistilo za čiščenje kože, poškodb in sanitetnega materiala in to iz hitro ter povsod dobavljivih sintetičnih sestavin. Nastalo je ‚milo’ iz derivatov nafte, bolje rečeno detergent oz. čistilno sredstvo za telo, z naravnim milom pa razen oblike in osnovne funkcije nima kaj dosti skupnega, saj industrijska mila kožo bolj izsušijo, kot pa negujejo. Ta mila tudi niso biološko razgradljiva, vsebujejo pa različna kemična sredstva za izboljšanje pralnih lastnosti (npr. sredstva za mehčanje vode).

Naravno trdo milo danes

naravna-trda-mila--beautyfullblog-dvorec-trebnik-sivka-ognjic-psenicni-kalcki
Moj zadnji nakup: iskala sem mila s čim bolj nevtralnim pH-jem in jih našla pri slovenski naravni znamki Dvorec Trebnik.

Naravna trda mila so še vedno mešanica maščob (rastlinskih in/ ali živalskih) in baze, luga oz. natrijevega ali kalijevega hidroksida. Sama struktura mila, trdota, občutek, ki ga pusti na koži (vključno z zategovanjem), pa tudi vonj pa so odvisni od uporabljenih sestavin in dodatkov. Osnovni namen mila je čiščenje oz. odstranjevanje maščob in nečistoč, ki jih ne moremo odstraniti zgolj z vodo. Nepolarni delci mila se povežejo z nepolarni maščobnimi delci in jih odtrgajo s površine.

Trdo milo vs. tekoče milo

Čeprav je trdo milo starodavna iznajdba, zgodovina tekočega mila pa šteje dobrih sto let, je na prvi pogled (oz. vsaj na policah večjih trgovin) videti, kot da danes raje uporabljamo tekoče milo kot ‚žajfo’. Šele pogovor s prijateljicami razkrije, da so pristašice ene in druge različice:

Urša: ‚’Uporabljam samo gel za tuširanje. Vsa trda mila mi zelo izsušijo kožo, pa še čuden filing je po tuširanju.’’

Tina: ‚’Gel je uničevalec kožne povrhnjice. Čisto preveč agresiven za vsakodnevno umivanje.’’

Katja: ‚’Največji ugovor proti gelom je embalaža. Milo je v majhni kartonasti škatlici ali celofanu, za njegovo izpiranje pa porabim veliko manj vode, kot za tekoče.’’

Ana: ‚’Dokler sem se umivala z gelom, sem pod pazduho začela smrdeti hitreje, ko pa sem prešla na naravna trda mila, ne smrdim niti malo.’’

Tudi sama sem našla pluse in minuse pri obeh izdelkih, čeprav se vse bolj nagibam k uporabi naravnih trdih mil, vsaj za umivanje rok in nežne otroške kože:

PREDNOSTI NARAVNIH TRDIH MIL

 • + niso narejena iz derivatov nafte, temveč iz rastlinskih ali živalskih maščob,
 • + lahko vsebujejo glicerin (oz. glicerol), ki je odličen za izsušeno kožo ali občutljivo kožo z ekcemi. Zakaj je odličen pri negi poglej tukaj,
 • + so večkrat bolj zelena izbira. Ne samo zaradi njegove hitreješe in boljše biorazgradljivosti, ekolju bolj prijazne embalaže, ampak tudi zaradi količine vode, ki jo uporabimo pri izplakovanju. V povprečju pri enem umivanju uporabimo večjo količino mila, če je to tekoče (proizvajalci za celo telo priporačajo uporabo kar dveh jedilnih žlic), kar pomeni, da ga moramo tudi iz kože odplakniti več, z vsako minuto pod prho pa porabimo približno dodatnih 19 litrov vode),
 • + je cenejše in traja dlje. Trdo milo preprosto napeniš kolikor ga potrebuješ in tako porabiš manj,
 • + enostavno najdeš različice, ki ne vsebujejo nepotrebnih kemičnih sestavin … sestavin, ki dajo kremno tekstro in se dobro penijo, emulgatorjev, stabilizatorjev, parfumov …
 • + na voljo je več neodišavljenih izdelkov.

SLABOSTI NARAVNIH TRDIH MIL

 • –  običajno imajo trda mila višji pH kot tekoča in posledično bolj izsušujejo kožo, zato poišči take s čim nižjim ali nevtralnim pHjem, npr. Dvorec Trebnik (imajo pH med 5 in 7). Našla sem tudi odlično nalogo mladih raziskovalcev, ki so raziskali ali je naravno trdo milo res boljše od sintetičnega. Prišli so do zanimivega rezultata … ni, če je pH višji od 7. Raziskavo si lahko prebereš tukaj.
 • neglamurozen videz na kopalniški polički v primerjavi s tekočim milom ;).

Kaj pa bakterije na trdem milu?

naravna-trda-mila--beautyfullblog-dvorec-trebnik-sivka-ognjic-psenicni-kalcki
Spomnim se, da je v mojem otroštvu isto trdo milo uporabljala vsa družina, pa nismo bili bolani pogosto. Potem pa so jih naenkrat označili kot leglo bakterij in prodaja (pa tudi ponudba) tekočih mil je drastično zrasla …

Če so bile vse mame, kot moja, v osemdesetih mahnjene na brezhibno čistočo, potem me takšna vprašanja ne čudijo.  Še sreča, da obstajajo številne raziskave, ki so potrdile, da temu ni tako. Kljub temu, da so trdo milo namensko ‚okužili’  z zelooo visokim odstotkom bakterij in ga potem za umivanj rok ponudili različnim ljudem, nihče izmed njih po uporabi ni imel povečane stopnje bakterij na rokah. Zaključili so, da obstajajo res majhne možnosti, da se z uporabo mila za roke bakterije prenašajo in da se z njimi okužiš. To pa zato, ker je umivanje proces v dveh korakih; ko se miliš, olje trdega mila privlači maščobe in umazanijo z rok, ko splakuješ (vsaj 20 sekund), pa voda odplakne olje trdega mila in nečistoče, ki so se prijele nanj. Več o raziskavi lahko prebereš tukaj.

Zato tudi antibakterijska mila niso priporočljiva, saj s pravilnim umivanjem odplaknemo klice, ohranimo pa zdravo floro naše kože.

Vrste naravnih trdih mil

Motiš se, če misliš, da je vsako milo milo. Najboljša mila so odlične mešanice naravnih surovin, masel, peska ali gline, rastlinskih olj, eteričnih olj, izvlečkov rastlin, sadja in zelišč …

 1. PH NEVTRALNO MILO. pH kože se giblje nekje med 5.5 in 7 in takšen je tudi pH mil Dvorec Trebnik, ki učinkujejo naravne sestavine za čiščenje in nego kože in ne vsebujejo sestavin iz mineralnih olj. Z izvlečki sivke, ognjiča čistjo, blažijo in mehčajo nežno, občutljivo kožo tako dojenčkov, otrok kot odraslih. Ne vsebujejo umetnih barvil, dišav, konzervansov. 
  naravna-trda-mila--beautyfullblog-dvorec-trebnik-sivka-ognjic-psenicni-kalcki
 2. MILO Z MLEKOM … ZA OBČUTLJIVO KOŽO. Namesto destilirane vode je v hladnem postopku pridobivanja mila uporabljeno mleko (kokosovo, mandljevo, kozje ipd.). Dodatek mleka v milu ima številne koristne lastnosti za občutljivo kožo, zlasti kozje mleko. Tovarna Organika  ponuja milo za vlivanje, ki ga potem oblikuješ, pobarvaš, odišaviš sama.
 3. Z MINERALI MRTVEGA MORJA  … ZA NEČISTO KOŽO. Pospeši cirkulacijo, odstrani mrtve celice in nečistoče ter kožo naredi čisto, mehko in sijočo. Priporočajo ga normalni, mešani ali mastni koži. Erno Laszlo Sea Mud Deep Cleansing Bar je kultno milo, ki so ga in ga še uporabljajo številne Hollywoodske zvezde (Garbo, Monroe, Kardashian). Je 97% naravno in z blatom mrtvega morja. 
  naravna-trda-mila-by-beautyfullblog-erno-laszlo-crno-milo-minerali
 4. BLAGO MILO … TUDI ZA ALERGIKE. Dr. Bronner’s Bar milo – nevtralno-blago je optimalno za alergike in otroke. Je kombinacija biološko aktivnih olj kokosa, oliv, jojobe in konoplje. Učinkovito očisti brez agresivnega vpliva na kožo in razvija nežno peno, ki kožo osveži ter jo naredi prožno. Ne vsebuje sintetičnih sredstev za penjenje, zgoščevalcev, konzervansov in dišav.
 5. PARFUMSKO (Toaletno) MILO. Milo lahko uporabljamo tudi za odišavljenje kože in Roger&Gallet mila so znana po tem. Narejena so po skrivnostnem, tradicionalnem receptu iz naravnih sestavin, ki ohranja dišavo mila vse do zadnjega koščka.
 6. OLJČNO MILO. Je milo narejeno na osnovi oljčnega olja, ki je z različnimi ‚dodatki’ tradicionalno v mnogih deželah Adriatika in Bližnjega vzhoda. Med najbolj znanimi sta milo iz Aleppa, ročno izdelano in z oljem lovorja ter luga, ki naj bi ga uporabljali že Kleopatra in kraljica Sirije Zanobia, ter Marsejsko, ki po tradicionalnem receptu poleg oljčnega olja vsebuje še morsko vodo, sodo bikarbono in lug. L’Occitane Bonne Mere vsebujejo tudi različne dragocene rastlinske izvlečke (rožmarin, breskev, vrtnico, sivko …).
 7. MEDENO MILO. Takšno milo je obogateno z aktivnimi sestavinami iz čebeljega panja in rastlinskimi olji, ki ščitijo kožo. Med kultnimi medenimi je Lushevo Honey I Washed The Kids. Ročno izdelano, brez konzervansov in embalaže. 
  naravno-trdo-milo- med-lush honey-i-washed-the-kids

Kaj imata skupnega žajfa in žajfnica?

Izraz ‚soap opera’ je nastal v 20-ih letih prejšnjega stoletja, v živahnem času preporoda žensk. Na radiu Bee’s Knees so namreč objavljali serije zelo poslušanih oddaj namenjenih ženskam in da je bilo teh lahko še več, so bile sponzorirane. Izbrali so oglaševalce, ki so nagovarjali ženske in tako so bile izredno donosne radijske nanizanke najprej sponzorirane s proizvajalci mil Procter & Gamble, Colgate-Palmolive in Lever Brothers. Sčasoma so mediji, zaradi dejstva, da so mnogi od sponzorjev proizvajalci mil, začeli oddaje imenovati soap operas oz. žajfnice.

Če potegnem črto … izbira mila, trdega ali tekočega, je osebna stvar predvsem glede na to kako ‚zelena’ je tvoja lepotna rutina in kako domača je tvoja koža z različnimi učinkovinami kot so dišave, penilci, vlažilci … Če se vseeno ne moreš sprijazniti z uporabo trdega mila … naj te razveselim, da obstajajo tudi tekoče različice, ki ne vsebujejo penilcev, ampak so narejene po postopku umiljenja rastinskih olj. Tak je gel za prhanje slovenske naravne znamke Moika.

naravna-trda-mila--beautyfullblog-dvorec-trebnik-sivka-ognjic-psenicni-kalcki
Nežno, mehko peno lahko ustvarijo tudi popolnoma naravna trda mila.
naravna-trda-mila--beautyfullblog-dvorec-trebnik-sivka-ognjic-psenicni-kalcki
Hm …  ‘servirana’ v lepi posodici in z vejico sivke … vzamem nazaj tisti minus na račun videza ;).
naravna-trda-mila--beautyfullblog-dvorec-trebnik-sivka-ognjic-psenicni-kalcki
Ker so mi všeč, imam na zalogi kar vse tri različice; sivko, ognjič in pšenične kalčke.

Katero milo pa je najbolj všeč tebi? Vesela bomo komentarja. Hvalaaa.

⇒♥ Kaj pa naravni parfumi? Te mika, da bi odkirla najboljše? … klik-klik. 

Maham,

Nika

♥ Klikni in bodi preko Bloglovin’a prva na mail obveščena o novih zapisih ♥

*Fotografije: Karinartistic, družinski arhiv 😉

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

13 Comments
 • Mateja Pintarič
  6 januarja, 2017

  Sama veliko prisegam na naravo (od prehrane do kozmetike), zato sem pred časom začela z uporabo naravnih trdih mil. Postala so mi tako všeč, da sem jih začela izdelovati kar sama. Čisto naravna brez kančka umetnih sestavin. Najljubše pa mi je trdo milo iz kozjega mleka, saj pusti kožo po tuširanju neverjetno mehko in svežo.

  Lp Mateja

  • NIKA
   7 januarja, 2017

   O super Mateja, morda se tudi sama lotim spet kake DIY ustvarjalnice. Je recept, po katerem ga izdeluješ, preprost?

   • Mateja Pintarič
    7 januarja, 2017

    Recept ni kompliciran, sestavine si ponavadi izmislim kar sama, le pri uporabi luga je potrebno malo več previdnosti. S pomočjo Soap Calc-ulatorja pa izračunam koliko česa potebujem, da je recept tak kot mora biti. Drugače pa najdeš kar nekaj receptov tudi na spletu ali v kakšni DIY knjigi. Če se ga lotiš držim pesti, da ti uspe 🙂

    • NIKA
     10 januarja, 2017

     O hvala za info in spodbudo. Če uspe, objavim ;).

 • Ana V
  6 januarja, 2017

  Super zapis in kar nekaj novih zanimivih informacij. Zanimivo je, da se na rdem milu bakterije in virusi razmnozujejo samo na povrsini, medtem ko v tekocih milih to sega dosti globje. Pa smo vseeno po vecini vsi mnenja, da so tekoca mila bolj higienska. No niso 🙂

  • NIKA
   7 januarja, 2017

   Hvala Ana, je presenetljivo ja, da nas uspejo tako hitro prepričati, da nekaj, kar smo uporabljali stoletja, ni ok. Saj ne rečem, vse stekleničke in vonji v katerih so tekoča mila, so res mamljive …

   • Ana
    9 januarja, 2017

    Ampak na srečo je tudi vedno več lepih in došečih tedih mil. Jaz sicer še vedno uporabljam tekoča, jih bom pa kmalu menjala 😉

 • Nyx's Beauty Blog
  9 januarja, 2017

  Zanimiv zapis, ki sem ga res z veseljem prebrala. Nekako nikoli nisem preveč marala trdih mil, nikoli pa še nisem slišala, da bi se lahko tuširala z njimi =P Na kraj pameti mi ni padlo. Bom pa zagotovo v kratkem to tudi preizkusila, verjetno kar s tem od Dvorca Trebnik. Upam samo, da se ne rodi nova “obsesija” 😉
  Xoxo, A.

  • NIKA
   9 januarja, 2017

   Katerokoli trdo milo boš izbrala, bolj kot ali je naravno ali ne, poglej pH, naj ne bi nikakor bil več kot 7. Če odkriješ kakšnega super, pa prosim javi.

   • manca
    16 avgusta, 2019

    Naravno trdo milo delano po hladnem postoku z lugom in to je edino pravo naravno milo ,ne more biti ph 7.

 • KR
  12 januarja, 2017

  Oj.
  Nisem si mogla pomagat, da ne bi šla malo pobrskat po internetu, ko sem videla te barve… Dvorec Trebnik mil nima nanizanih pod certifikatom naravna in ekološka kozmetika (http://www.trebnik.com/certifikat) …
  Naravna mila vsebujejo glicerin oz. glicerol, pri komercialnih ga ločijo 🙂 pH naravnih/doma izdelanih mil (samo iz maščob/olj in NaOH) je 9-10, je pa odvisno od presežka olj ali izsušijo ali ne. Nisem še imela v rokah kakšnega naravnega/domačega mila samo iz teh sestavin, da bi imel nižji pH.
  Potem npr. tole milo Erno Laszlo Sea Mud Deep Cleansing Bar ima notri Benzyl benzoate (Side effects may include irritation of the skin.It is not recommended to children. It is also used in other animals; however, is toxic to cats.How it works is unclear. https://en.wikipedia.org/wiki/Benzyl_benzoate)
  Upam, da ne bo tole izpadlo kakorkoli nesramno, ker ni to namen, želela sem samo deliti z vami -kar sem trenutno nahitro izbrskala, da ni vse naravno kar prodajajo da je, na žalost!, oz. da če ima znamka nek naraven proizvod oz. izdelek, ne pomeni, da so kar vsi izdelki naravni. Sem zelo vesela za Vaš zapis, ker je v meni zbudil radovedneža o sestavinah 🙂

  Lep pozdrav.

  • NIKA
   14 januarja, 2017

   Zdravo Karmina. Vsak komentar je dobrodošel, tudi ta. Meni je super, da si lahko ostale bralke poleg mojega preberejo še kakšno mnenje, ne glede na to ali je strinjanje ali pa morda čisto drugačna izkušnja, kritika. To bogati vse nas. Bom pa še odgovorila; znamko Dvorec Trebnik sem kontaktirala avgusta, preden sem začela uporabljati njihova mila, ker me je zanimal pH …. takrat je bila njihova spletka še nekoliko drugačna in je bilo razbrati, da so mila naravna, ne pa certificirana. Odgovor je bil, da je pH vrednost med 5 in 7. Po tvojem komentarju sem jih kontaktirala še enkrat, da uradno potrdijo to vrednost in da sporočijo zakaj (še) niso certificirana… na odgovor še čakam.
   Milo Enrno Laszlo pa seveda ni certificirano, so nam pa na predstavitvi zagotovili, da vsebuje toliko naravnih sestavin … kar je precej več, kot je sploh potrebno za pridobitev naravnega certifikata. Vključila sem ga zato, ker je super, morda bo komu res v pomoč z nečisto kožo, saj ima tudi v spletu veliko veliko dobrih ocen, na tžišču pa je prosotno res že dolgo.
   Žal je na področju naravno/ ekološko/ škodljivo/ neškodljivo … taka zmešnjava informacij, poplava zavajujočih trditev, nepotrjenih domnev … da se težko znajdemo. Jaz sledim zdravi pameti in pozitivnim izkušnjam. Navdušujejo me tako sintetični kot naravni izdelki, mojo kožo pa tudi … čeprav bi želela, da bi obstajali samo trajnostni, neškodljivi in učinkoviti izdelki, žal temu ni tako in tudi moji koži včasih ustrezajo eni, včasih pa drugi ;).
   Če imaš kakšen spisek svojih trdih mil, na katere prisegaš, jih prosim deli, z veseljem bomo pogledale in preskusile še kaj.
   Vse dobro ti želim,
   Nika

   • Barbara
    16 januarja, 2020

    Nobeno naravno milo ne more imeti pH med 5 in 7. Pa s tem ni nič narobe. Namen mila je, da očisti, to pomeni, da se spere s kože. Izdelki, ki ostaneje ona koži, so pa druga zgodba. pa brez zamere. ;)lp, Barb