Kako … narediti praline za nego in masažo

Zadnje tri fraj minute so bile sila ustvarjalne. Iz sestavin, ki sem jih imela v domači lekarni sem v minuti in pol (ostali čas sem porabila za fotkanje ;)) pripravila ‘cute’ bombončke, ki bodo posladkali vsakodnevno lepotno rutino ali masažno razvajanje. Ker je njihova izdelava res super hitra in sila preprosta delim recept.

diy praline za masazo kokosovo maslo
Všeč so mi, ker ena pralina ravno zadostuje za nego celega telesa in tako si vsak dan lahko privoščim svežo in lepo negovalno ploščico.

POTREBUJEŠ

diy masazne ploscice kokosovo maslo
Za osnovne praline ne potrebuješ veliko sestavin.

Nujno:

  • maslo, ki neguje kožo, npr. kokosovo (to za kuhanje bo tudi ok), kakavovo, karitejevo
  • silikonske modelčke za praline ali led
  • tri minute za izdelavo

Za večje užitke tudi:

  • eterično olje
  • osnovno olje
  • za okras zrnca kakava ali za barvo prah kakava
  • superživila (v modelčke jih potresi pred vlivanjem masla)

POSTOPEK

diy masazne ploscice kokosovo maslo
Prvi korak: segrej oz. raztopi kokosovo maslo.

Na radiatorju ali blagem ognju v lončku segrej maslo, da se raztopi. Po želji mu primešaj še osnovno olje (v razmerju 3:1, če je maslo pri sobni temperaturi trše ali 5:1, če je hitro topljivo). Mešanico vlij v silikonske modelčke. Nato v vsako ploščico posebej kani eterično olje, največ 3 kapljice. Tako lahko narediš različno dišeče in za različne potrebe oz. težave kože. Modelčke postavi na hladno, da se maslo zopet strdi, lahko kar v zamrzovalnik.

Ta bomboniera vsebuje

1. POŽIVLJAJOČ KOKOSOV SRČEK

srcki masazna ploscica
Mmm, svež in afrodizijačen vonj mu dajejo eterično olje poprove mete, eterično olje nageljnovih žbic in kokosovo maslo.

Izberi ga, kadar želiš na hitro zmehčati in navlažiti kožo, saj kokosovo maslo res dobro vlaži, nahrani, pomirja in mehča kožo. Vsebuje  lavrinsko maščobno kislino in antioksidante, ki polt ščitijo pred prostimi radikali in prezgodnjim staranjem. Ker je zelo dobro mazljivo je odlično za masaže, v kožo vpije počasi a globoko. Najbolj odgovarja suhi, zreli in občutljivi koži. Lahko ga naneseš tudi na lase za zaščito konic. Po vonju se lepo ujame skoraj z vsemi eteričnimi olji, zato slednjega izberi glede na učinek. Jaz sem izbrala dve kapljici olja poprove mete in kapljico olja nageljnovih žbic. Eterično olje poprove mete pomirja vneto in razdraženo kožo ter bolečine v mišicah in sklepih, eterično olje nageljnovih žbic pa greje in poživlja, deluje pa tudi kot afrodizijak. Skupaj preganjata zaspanost.

2. BLAGODEJEN KAKAVOV PINGVIN

Masazna ploscica koosovo kakavovo maslo
Ljubek pingvinček je zaradi kakavovega masla in eteričnega olja zelene mandarine primeren tudi za nego dojenčkov, otrok, nosečnic in starejših ljudi.

 

Všeč ti bo, če je tvoja koža suha, hrapava, razpokana (odsvetujem pa ga mastni koži in aknavi). Kakavovo maslo je izredno vlažilno in hranljivo. Hladno stisnjeno iz kakavovih zrn vsebuje večinoma nasičene maščobne kisline ter kalij in vitamin E. Kožo bogato nahrani, zaščiti, varuje pred izgubo vlage, mehča ter jo naredi voljno in prožno. Vitamin E je močan antioksidant in kožo obnavlja, jo varuje pred prezgodnjim staranjem. Kljub bogati sestavi se v kožo vpije precej hitro, hkrati pa jo prijetno odišavi. Eterično olje zelene mandarine krepi in daje optimizem. Sprošča preobremenjen um in zaziba v prijeten spanec.

3. POMIRJUJOČ KARITEJEV METULJ

masazna ploscica metulj
Kot angel varuh ta metulj s karitejevim maslom ščiti kožo z eteričnim oljem sivke pa pomirja kožo in duha. Barvo mu doda kakavov prah.

 

Karitejevo maslo je izredno hranljivo, vlažilno in bogato z vitaminoma A in E, ki kožo ščitita pred prostimi radikali in prezgodnjim nastankom gubic. Maslo kožo mehča, spodbuja obnavljanje celic in nastanek kolagena ter povečuje njeno elastičnost. Karitejevo maslo varuje kožo pred različnimi zunanjimi vplivi in izsušitvijo, tudi pred škodljivimi sončnimi žarki. V kožo se dobro vpije in jo naredi mehko, gladko in prožno. Vsestransko eterično olje sivke blaži mišične bolečine in primerno za vse vrste kože, saj polt umirja, celi in uravnava proizvodnjo sebuma. Učinkovito zdravi akne.

Dober tek

masazne ploscice naredi sam
Osnovne praline iz kokosovega malsa in sivke lahko namažeš na vse; nase, nanj, na kruh ;).

Da se ne stopijo, praline hranim v hladilniku. A pozor, ne uporabljaj jih na prazen želodec, saj budijo apetit … Ali pa tudi, če gre za osnovno različico,  iz kokosovega masla in kapljice eteričnega olja sivke, primernega tudi za uzivanje. To lahko namažeš na vse; nase, nanj, na kruh … Ideja za jutri ;)?

Preberi pa tudi kateri od losijonov za telo najbolje razvaja mojo kožo, da je odličen pa so mi sporočile tudi številne bralke.

So ti všeč ti? Z veseljem bom prebrala tvoj komentar, hvala.

Maham, lepo dišeča, ohlajena in negovana 😉

Nika

 

*Fotografije: Vstanem

 

 

E-novice

This post is also available in: English

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 Comments
  • Nano Čistila
    4 novembra, 2014

    Čudoviti pralineji, izvirna ideja. Pozdravček! 🙂