Zgodovina naravnih dišav

Pred časom sem za revijo Cosmopolitan raziskala zgodovino naravnih dišav. Ker ima steklenička parfuma res zanimivo preteklost in ker sem to poletje izvohala kar nekaj novih in zanimivih naravnih napojev, jo delim tudi s tabo.

Kot vse se je začelo z ljubeznijo

Mistika, čarobnost, dim … s temi besedami lahko opišemo v meglo zavito rojstvo parfuma in prvo uporabo dišav, saj so aromatična zelišča sprva zažigali v religiozne namene. Tudi današnje poimenovanje parfum izvira iz tega obreda, saj izhaja iz latinskih besed per fumus, kar pomeni skozi dim.

egipt
Z ljubljenjem so dišave spojili v Egiptu

Kot del priprav na ljubljenje so prvi parfum v posvetno življenje vključili Egipčani, opazen prispevek k parfumeriji pa je – tako z vpeljevanjem novih sestavin kot z raziskovanjem tehnik pridobivanja dišečih izvlečkov – prinesla islamska kultura. Islamski trgovci so imeli dostop do različnih začimb, zelišč in drugih sestavin za dišave (jasmin, agrumi …), hkrati pa so cenili znanost, ki je iskala cenejše načine za proizvodnjo dragih dišav. Arabski kemiki so odkrili veliko tehnik, ki so še danes pomembne za izdelavo parfumov, med njimi tudi destilacijo, izparevanje in filtriranje. Prav zato nekateri za začetnika parfumske industrije štejejo islamskega kemika Al Kindyja (9. st), ki je z raziskovalnim delom odkril veliko število receptov za parfume, kozmetiko in farmacevtiko. Več kot sto jih je z metodami in pripomočki za izdelavo opisal v knjigi Book of the Chemistry of Perfume and Distillations.

Parfum reši več težav

V Evropo so parfumi z arabskimi trgovci in vrnitvijo križarjev pripotovali šele v 12. stoletju, pred tem pa dišave niso bile zaželene in dovoljene, saj so jih pri svojih obredih uporabljali le duhovniki in zdravniki. Znanje o parfumih je prispelo še nekoliko pozneje. Prvi, ki so izdelali sodobnejši parfum, so bili Madžari. Konec 14. stoletja so po naročilu kraljice Elizabete Madžarske zmešali alkoholno raztopino ter dišavno olje rožmarina in nastala je madžarska dišeča vodica, ki je hitro postala priljubljena pri visokem plemstvu po vsej Evropi. A ni bila le parfum – priporočali so jo za ustno higieno, čiščenje rok pred obredom (saj veš, jedli so brez pribora), prekuhavanje perila … Umetnost parfumerije je zacvetela v Italiji v času renesanse (16. st.), saj so z dišavami prikrivali telesne vonjave in neprijeten smrad z ulic.

pomander
Pomander na verižici

Za to jim je dobro služil pomander, kroglica jantarja, mošusa ali drugih dišav, ki so jo večkrat nosili na ogrlici v istoimenskem obesku iz zlata ali srebra. Italijansko znanje se je v Francijo preselilo s Katarino De Medici, saj jo je na oddihu v Grassu ob počitku zmotil grozljiv vonj po kožah, ki so jih sušili v bližini. S seboj je imela tudi osebnega parfumerja, ki je težavo odpravil tako, da ji je nadišavil rokavice. Trend se je hitro razširil med francoskimi plemiči, in ker je bilo podnebje ugodno, so tam začeli gojiti neroli, brin, jasmin … Pokrajina Grasse v Provansi je tako postala center evropske proizvodnje dišav in kozmetike. Prvi nosovi so izhajali prav iz usnjarske industrije, saj so bili vešči izdelave izvlečkov iz rastlin.

Glavne kategorije

Najbolj priljubljena tehnika pridobivanje dišave iz cvetov je destilacija. Odkril jo je islamski zdravnik in kemik Avicenna, za prvi poskus pa je uporabil rožne lističe vrtnice. Do takrat so bili tekoči parfumi mešanice olj in zdrobljenih začimb ali cvetov. Tako je rožna voda s svojo delikatno noto takoj postala prava uspešnica. Za sestavo naravnega parfuma mojstri danes izbirajo med več kot 50 ‘osnovnimi’ esenčnimi olji. Glede na prevladujoče note jih nato razvrščamo v naslednje kategorije: cvetno, orientalsko, citrusno, zeleno, morsko in sadno. Njihovo odkrivanje si je sledilo takole:

fougere royale
Sodobna različica: parfumska voda Houbigant Fougere Royale (2010)
  • 1714 – najstarejša kolonjska voda Johann Maria Farina Gegenüber Dem Jülichs-Platz ali kar Eau de Cologne. Vsebovala je več različnih esenc s čistim alkoholom. Dišava je bila sveža v nasprotju z drugimi v tistem času ter je v zgornji noti vsebovala agrume in bergamotko. Kmalu je postala priljubljena pri plemstvu.
  • 1882 – prva dišava s praprotnimi notami: Houbigant Fougere Royale.
  • 1892 – prvi parfum s cvetnim akordom: Roger & Gallet Vera Violeta.
  • 1905 – prve jantarne note so ujeli v parfumu Coty Ambre Antique.
  • 1919 – prve usnjene note, rahlo tobačne in začimbne: Caron Tabac Blonde .

Rojstvo legend

Šele v 20. stoletju so parfumi postali del masovne potrošnje. Pred tem so le nekatere znamke, npr. Coty in Yardley, izdelovale lahkotnejše dišave z naravnimi notami. Industrijska revolucija je rodila nove izume, ki so razvijali moderno kemijo in postavili bazo za parfume, ki jih poznamo danes.

Marilyn Monroe je v postelji nosila le nekaj kapljic Chanel No. 5
Marilyn Monroe je v postelji nosila le nekaj kapljic Chanel No. 5

Sintetični parfumski izdelki so nadomestili določene drage ali redke sestavine, pojavile so se luksuzne stekleničke in rodile so se prve zvezde med parfumi: leta 1921 je Ernest Baux za Coco Chanel ustvaril danes legendarni Chanel No.5. Coco je verjela, da bi morala ženska nositi parfum povsod, kjer želi biti poljubljena. Morda se prav zato danes vsakih 30 sekund proda steklenička tega kultnega parfuma in je parfumska industrija vredna 10 bilijonov dolarjev.

 

Čeprav imamo ženske doma v povprečju šest različnih dišav za različne priložnosti, pa jih vse več uporablja tudi naravna dišeča olja in vodice, ki združujejo aromatične esence sadežev in semen, dišavne esence ter eterična olja.

 

 

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.