So poceni sončna očala učinkovita?

Najpomembnejša zaščita pred soncem niso izdelki z SPF faktorjem, ampak obleka, klobuk in sončna očala.  Ker slednja s hudim dizajnom in nalepko CE 400 UV dobiš že za 5 €, me je zanimala razlika med tistimi, ki jih kupiš pri optiku in poceni sončnimi očali.

soncna ocala poceni ucinkovita
Miu Miu 2018

Odgovor optika na vprašanje ali so poceni očala res učikovita

Vprašanja, ki mi običajno rojijo po glavi, ko me na blagajni trendne trgovine z oblačili mamijo super huda in poceni sončna očala sem naslovila na Majo Senčar iz Optike Rugel, ki mi je razjasnila nekaj dilem.

V: Kako je z UV zaščito poceni sončnih očal, ki so so na voljo malodane v trafiki, po možnosti z nalepko UV 400?

O: ”Za zaščito uporabnikov so države sprejele standarde, ki so potrebni za zaščito oči pred UV- žarki. V Evropi je to certifikat CE, ki zagotavlja, da nudijo očala varno stopnjo zaščite. Evropski standard določa, da lahko očala, ki so na trgu, prepuščajo največ 5 odstotkov UV-žarkov valovne dolžine do 400 nanometrov (nm), torej UVA in UVB, avstralski standard je še strožji: očala morajo zadržati vsaj 99 odstotkov žarkov UVA in UVB. UV-žarki imajo valovno dolžino do 400 nm, zato imajo kvalitetna sončna očala oznako UV 400, kar pomeni, da preprečujejo prehod žarkov do te valovne dolžine. To lahko označuje tudi nalepka, ki je na steklih sončnih očal. Ni pa nujno, da je le ta verodostojna.  Očala morajo imeti tudi posebej priložen certifikat, ki zagotavlja kvaliteto in pravo zaščito steklc.”

V: Ali je za dobro zaščito oči s sončnimi očali pomemben le ta faktor, UV zaščita?

O: Ne. Kakovostnejša očala imajo tudi boljša stekla; posebej obdelana, centrirana, ki ne popačijo slike in ne povzročajo napak pri gledanju skozi očala. To je tudi najpogostejši problem, ki ga zaznajo tisti, ki nosijo poceni sončna očala: pritožujejo se npr. nad nečisto, neostro in popačeno sliko, včasih celo glavobolom.

V: Kaj še določa ceno kakovostnim sončnim očalam?

O: Ceno torej poleg boljše (oz. resnične) zaščite pred UV žarki dražjim očalam določa tudi kakovost stekel, ki določa ostrino vida in kako hitro se steklca odrgnejo. Ceno lahko zvišajo tudi  posebna, polarizacijska stekla, ki preprečujejo bleščanje pri sončni svetlobi, saj filtrirajo razpršeno svetlobo. Seveda pa na ceno sončnih očal vplivajo tudi okvirji, ne samo z imenom dizajnerja, pač pa tudi z materialom iz katerega so narejena, npr. že na otip kvalitetnejše plastike – acetata, katera je pri dražjih in luksuznih očalih večkrat tudi ročno delo.”

Ugotovitve ZPS po testu poceni sončnih očal

Zveza potrošnikov Slovenije je pred kratkim naredila neodvisni primerjalni test in preverila očala nižjega in srednjega cenovnega razreda (Alpina, Dechatlon, Zara, HM …).

Na testu so poleg zaščite pred UV-žarki preverili tudi, koliko so očala trdna oziroma kakovostno izdelana in kako so leče odporne proti praskam. Ugotovili so:

 • UV-zaščita je zelo dobra pri vseh izdelkih na testu
  “Na testu smo s spektrometrom preizkusili, kako uspešno očala blokirajo UV-žarke, vsa so ta del testa opravila brez težav. Svetlobe UVB ne prepuščajo nobena testirana očala, nekatera so le minimalno prepuščala svetlobo v območju 380 do 400 nm, to je v območju svetlobe UVA. A tudi v teh primerih je bil delež prepuščene svetlobe med 0,2 in 0,6 odstotka, torej celo pod strogim avstralskim standardom,”je predstavila najbolj pomemben del testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.
 • Test lomljivosti je večina prestala le pogojno testu
  V laboratoriju so trdnost očal preverili tako, da so jih petkrat obremenili s 75 kilogrami. Pri tem so se pokazale precejšnje razlike, saj je ta del testa večini vzorcev povzročal (precejšnje) težave. Uspešno so test prestala le najdražja očala na testu, ki so med vsemi vzorci tudi videti najbolj robustno, dva vzorca preizkusa nista opravila, preostala pa le pogojno.
 • Test odpornosti proti razenju očala razdelil na dobra in zanič, srednje dobrih ni
  “Ko se na lečah pojavijo odrgnine, očala spadajo le še v smeti, zato je pomembno, da so leče izdelane iz čim bolj odpornega materiala. Če smo glede lomljivosti pohvalili najdražja očala na testu, so bila na tem delu testa pravo razočaranje, najbolje so se odrezali trije izmed vzorcev, za katere smo odšteli manj kot 10 evrov”, razlaga Urša Šmid Božičevič

Kako se je odrezala posamezna znamka na testu in druge podrobnosti testa sončnih očal ZPS lahko pogledaš na povezavi (je plačljiva) tukaj.

ucinkovita soncna ocala woodstock lesena
Na moji listi želja so očala Wood Stock, ki so učinkovita in kvalitetna, pa tudi ročno narejena v Sloveniji.

Ker so sončna očala nujna za zaščito oči pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki, je prav, da izberemo res dobra, torej takšna, ki zaustavijo čim večji del UV žarkov, da bi prehajal skozi leče do oči in imajo tudi centrirana in kakovostna, ‘trdnejša’ stekla. Sama poceni sončnih očal še ne upam nositi, ker imam občutljive oči in visoko dioptrijo. Tako sem se do sedaj najpogosteje vračala k znamki Ray Ban, na listi želja pa so tudi lesena slovenska očala Wood Stock.

Kakšne pa so tvoje izkušnje s sončnimi očali? Kje jih kupuješ in kaj priporočaš? Poznaš še kakšno trajnostno ali slovensko znamko očal?

Maham,

Nika

 
*Fotografije: Promocijski material

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
 • katkoc
  13 septembra, 2013

  Jaz sem šla s svojimi HM očali v optiko, kjer so mi zmerili prehodnost žarkov in ugotovili, da je 99% zaščita. Kot pri očalih iz optike 🙂 Je pa res, da je kvaliteta stekel slabša.
  Samo prispevam informacijo.

  • nika
   13 septembra, 2013

   Ja, mislim da je podobno tudi pri ostalih cenejših očalih. Če imaš oči občutljive, te lahko zaradi manj kvalitetnih stekel bolijo oči, glava ali pa slabše vidiš npr. pri vožnji, če s tem nimaš težav, pa juhu … privarčuješ nekaj denarja, ki bi ga sicer v optiki plačala za kvalitetnejše steklo, okvir in ime blagovne znamke ;).