Kaj imata skupnega makron in moj prvi poljub

Macaron, macaroon, makron, makaron?

Zrcalce zrcalce na steni povej, katera ta prava beseda je ‘zdej’? Macaron (/ˌmɑːkəˈroʊn/ mah-kə-rohn) … je francoski zapis za francosko sladico (nekateri trdijo, da je sicer izvor Italijanski) o kateri govorim danes in ki s francosko izgovorjavo (/makaʁɔ̃) zveni ‚okroglo’, ljubko in seksi. Američani jo velikokrat zapišejo kot macaroon, vendar pa je to druga sladica (zagotovo italijanska), prav tako narejena iz mandljeve paste, vendar čisto drugačnega videza. Da ne bo zmešnjave, je na mojem blogu macaron zapisan kar slovensko, makron. Napišem še izgovorjavo, da na koncu ne bo pašta; /makron.

Kaj imata skupnega makron in moj prvi poljub

Veliko. Oba sta se zgodila … zakaj se reče v ‚pamtiveku’, če se ju skoraj ne spominjam več? Ob sta bila francoska. Makron je bil celo pariški, iz znane slaščičarne Ladurée. In oba sta imela okus po marcipanu. Prvi, ker je bil napolnjen z božansko mandljevo kremo. Drugi, ker je bil poljub ‚nafilan’ z vrtčevskim lepilom v belem lončku z lopatko, ki je dišal po marcipanu.

Čokoladni sufle, cakepops, indijanček, šamrola, baklava,  tiramisu, ‚domačica’ … občasno dejtam tudi s temi sladicami, a makroni vedno ostajajo visoko na spisku priljubljenih sladic.’ A ker vsebujejo kar nekaj sladkorja, napade po cukru zadovoljujem tudi s temi različicami:

Knjiga z recepti slavnih pariških La Dureejevih makronov.
Okraski za praznično smrečico, Ballard Design.
Navdihnjena z gurmanskimi notami: toaletna vodica L’Occitane & Pierre Herme Paris Jasmin Immortelle Neroli. Foto: Ligloss Is My Life
Prstan v obliki makrona in z injicialko, Not On The High Street.
Verižica z obeskom v obliki makrona, Etsy ALilBitOfCute
Stol v obliki marona: artzavod
Mini prenosna UV manikira Le Mini Macaron Gel Manicure Kit.
Ideja za naravno, a ne dolgo obstojno smrečico …
… ali božično navdihnjene makrone.

Po poljub in makron v Pariz?

Z veseljem, a dobri, naravni, sveži in lepi so makroni tudi v Ljubljani, npr. v Loliti, kjer najraje pijem kavo. O tem smo se že dolgo nazaj prepričale Cosmopunce na delavnici izdelave makronov, seveda pa njihovo odličnost redno preverjam.

Najboljši makroni so mi še vedno v slaščičarni Lolita.

Obožuješ makrone? Si jih morda že kdaj pripravila sama in ti je uspelo? Recept mi zaupaj v komentarju, hvala.

Maham,

Nika

Fotografije: PR ali kot je zapisano pri slikah

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 Comments
  • Anna
    25 novembra, 2015

    Mmm dobri so, občasno si jih privoščim.
    Peka me še čaka. Imam nek strah, ker je težko in ker vidim dosti ponesrečenih poskusov. Pa mogoče zato, ker bi potem vse pojedla 😀

    • NIKA
      26 novembra, 2015

      Mogoče bio pa potrebovale delavnico peke makronov ;). Če ti kdaj uspe, javi link do zapisa ;).

  • Tina French Vanilla
    26 novembra, 2015

    jooooj makronii ❤️ Obožujem jiiih ! Ampak si zelim da bi jih znala tudi pripraviti, nazadnje sonse mi ponesrecili in so zgledali precej rahitični ?? super zapis !

    • NIKA
      27 novembra, 2015

      Hvala Tina, si tudi ti blogerka? Pošlji mi link, pa se bereva ;).

  • monika-Sugarlove blog
    27 novembra, 2015

    Upam, da nisem edina, ki jih še nikoli ni poskusla nardit:), Bi pa sama kar šla na kako delavnico, peke teh dobrot, potem vsaj vem da neki bi doma že uspelo. Mi je pa tale stolček tako zanimiv, če ne bi videla še lesenih nogic bi še misla da je za pojest:):)