Test nahrbtnika Fjallraven Kanken Classic

Kar je v Fjällrävenu tako vznemirljivo je, da se okoljski standardi ne obravnavajo kot ločen projekt, temveč so jedro vsega, kar počnemo. Christiane Dolva Törnberg, vodja trajnostnega področja

Čeprav je Kanken nahrbtnik zvezda družbenih omrežij, predvsem profilov, ki promovirajo aktivnosti na prostem (outdoor lifestyle) in skandinavsko estetiko, pa sem se sama z njim prvič srečala, ko sem iskala primerno šolsko torbo za Amaljo: anatomsko oblikovano in dovolj majhno, da se bo prilegala njenemu drobnemu hrbtu. Google mi je na razna vprašanja povezana z iskanjem take torbe vedno znova kot odgovor ponudil prav nahrbtnik Kanken.

Šolska torba ali družinski nahrbtnik?

Z idejo “Straight backs are happy backs” so leta 1978, za šolarje na Švedskem, prvič izdelali Kånken nahrbtnik. Oblikovan je bil v izogib težavam v hrbtenici, a hkrati enostavno in funkcionalno.

A naj razčistim takoj: ne, Kanken se mi ne zdi primeren za šolsko torbo desetletnice. Morda na Švedskem, od koder nahrbtnik izhaja, v šoli ne potrebujejo toliko stvari. Ne verjamem, da bi Amalja v Kanken sploh spravila vse kar v šolo tovori. A tudi če bi, dno, naramnice in hrbtišče ruzaka niso ojačani tako močno, da bi bila teža slovenskih učbenikov v Kanknu udobna za nošnjo, kaj šele zdrava. To pa tudi še ne pomeni, da si Amalja Kankna ne želi, vidi ga na mnogih hrbtih starejših učenk, saj mi je takoj znala našteti celo paleto barv v kateri Kanken obstaja.

Kaj pa družinski nahrbtnik, ‘sportbili’ torba za vse priložnosti? Ravno sem v iskanju torbe v katero lahko spravim vse kar moram imeti kot mama za vsak slučaj vedno pri roki, ko grem v vrtec po Belo, z njo na igrišče ali v gledališče, pa na kak izlet in tudi na lepše. Ker sem praktična, iščem nahrbtnik, ki je lahek, trpežen in ima ravno prav (ne preveč in ne premalo) žepov. Ruzak smo dobili v tedenski preizkus ob akciji trgovine s konceptom Smile, v kateri lahko Kanken preizkusiš ti (poglej na mojem Instagramu).

Tedenski test nahrbtnika Kanken

Želela sem preizkusiti ali je Kanken dovolj praktičen in dovolj velik za naš 24/7 družinski nahrbtnik. Kanken je šel z mano na vadbo, na zmenek s Petrom, v kino s puncami, na vikend izlet v hribe, na potep po mestu, na intervju na radio, na pedikuro, na fensi dogodek… Ker je bil z mano cel teden in vsak dan ves dan, je doživel dež za zajtrk in sonce za kosilo, padec s kolesom in polet iz košarice na sredo cestišča, blatno kopel na sprehodu s psom. In preživel. Po negi s suho zobno ščetko in vlažno krpico je videti enako čeden kot pred tednom dni. Vanj sem poleg denarnice, ključev, telefona, sončnih očal in vode običajno stlačila se flaško, Žirafco, rezervna oblačila za Belo, mojo pomladno jakno, malico, blokec in barvice, pa še kar smo na vseh izletih kot nabiralniška družina našli: matico, par elastik, sedem običajnih storžev in nekaj nenavadnih kamnov. 

Kar me je prepričalo, da je Kanken res en super ruzak, je:

  1. OBLIKA. Pa ne ker je res kul, ta kvadratna oblika je najbrž kriva, da vanj spraviš toliko stvari, ki pa so vseeno takoj dostopne, saj ga s pomocjo zadrge raztegneš in odpreš res na široko.
  2. ŽEPI. Preveč žepov, premalo žepov? Kanken ima dva stranska žepa (odlično za hranjenje vode), ter manjši sprednji in večji glavni predal, ki se zapirata z zadrgo. Ima tudi notranji žep na hrbtišču. Po tedenskem preizkusu se je izkazalo, da je žepov ravno prav.
  3. ROČAJ. To je res nenavadno, ampak zaradi ročajev na vrhu sem Kanken največkrat nosila kot torbico, obešenega čez komolec ali v roki.
  4. PENICA. Plus je tudi penica, ki je v ruzaku, zaradi katere se ta hitro spremeni v podlogo za sedenje. Pride prav, saj so kljub lepi pomladi grajski zidovi in bohinjski prodniki še vedno premrzli za sedenje. Sicer pa penica preprečuje, da bi te nahrbtnikova vsebina žulila ob nošnji.
  5. NARAMNICI. Tanki, a ker sta zašiti na X, lepo držita enakomerno nahrbtnik na rameh, da ta stoji ob hrbtišču in se ne poveša naza in čez rit. Naramnici sta tanki, a nisem občutila, da bi me žulili.

Trajnostna sled nahrbtnika Fjällräven Kånken

‘’Vse, kar počnemo, vpliva na okolje okoli nas in na ljudi in živali, ki ga naseljujejo. Kot podjetje za podporo dejavnostim na prostem se zelo zavedamo tega vpliva in se trudimo, da bi naš okoljski odtis čim manjši. To je ekipno prizadevanje; načrtujemo brezčasni dizajn, pri izbiri materiala upoštevamo naravo, skrbno razmislimo kje bomo izdelali naša oblačila in opremo. Toda ni lahko, sklepati moramo kompromise. Včasih moramo reči »ne«, ko želimo reči »da«. Naredili smo in bomo še naprej delali napake. Vendar se iz njih skušamo učiti. Prizadevamo si za inovacije in prilagajanje. Nikoli se ne umaknemo in se sprostimo, saj to, kar počnemo zdaj, ni dovolj dobro za v prihodnje. V Fjällrävenu je izraz “prostor za izboljšanje” zakoreninjen v vseh nas.’’ Fjällräven, podjetje, ki izdeluje nahrbtnik Kånken

Tehnični podatki nahrbtnika Kanken

Leta 2016 je bil nahrbtnik Kanken razglašen za ikono švedskega dizajna. A da je postal tako priljubljen, so poleg dizajna zaslužne tudi te njegove lastnosti:

  • Višina: 38 cm
  • Širina: 27 cm
  • Globina: 13 cm
  • Prostornina: 16L (primerno za A4 format)
  • Material: trpežen, neprepusten – Vinylon F
  • Nastavljivi naramni pasovi
  • Prostoren glavni žep, dva stranska žepa, manjši prednji žep
  • Zapiranje z zadrgo
  • Dodatna sedežna blazina
  • Ne samo v različnih barvah, ampak tudi velikostih in tudi iz recikliranih plastenk ali v ekstra odpornem materialu.
nahrbtnik kanken smile concept beautyfullblog

Nahrbtnik Kanken Classic je na voljo v različnih trgovinah, poišči jih tukaj. Cena: 94,95 €

nahrbtnik kanken smile concept beautyfullblog
nahrbtnik kanken smile concept beautyfullblog
nahrbtnik kanken smile concept beautyfullblog
nahrbtnik kanken smile concept beautyfullblog

So ti nahrbtniki Kanken všeč? Mi smo izbrali še črnega, da ga lahko nosimo vsi v familji ;).

Maham,

P.S.: Velik del življenjskega cikla naših oblačil je v naših rokah. Znova uporabi, popravi in recikliraj.

Nika

*Fotografije: Pia Fashn’Fudge

** Zapis je nastal v sodelovanju s trgovino Smile Concept Store.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.