To je kozmetika z bleščicami in brez mikroplastike

Če iščeš izdelke, ki koži, ličenju, nohtom ali lasem dodajo lesk, pri tem pa ne vsebujejo mikroplastičnih bleščic, poglej med spodnji kup sijoče, bleščeče, svetleče in okolju prijaznejše kozmetike brez mikroplastike.

👉 PREBERI TUDI: Mikroplastika v kozmetiki, vse kar moraš vedeti

Kozmetika z okolju prijaznejšimi bleščicami brez mikroplastike

Božič, novo leto, valentinovo, umetniški projekti ali zabava kar tako so dobri razlogi, da se posuješ z bleščicami. A običajne bleščice so mikroplastika in ko jih boš zvečer izpirala z obraza, boš v vodo in okolje odplakovala tudi tovrstni odpad. Nič kaj glamurozno in bleščeče, kajne?

Mikroplastika in plastične bleščice so namreč težko razgradljive, kar pomeni, da lahko ostanejo v okolju tudi več stoletij. Ko končajo v vodnih sistemih, se nanje prilepijo toksične bakterije, pogosto jo s hrano zamenjajo ribe, ptice in druge živali in tako lahko škodujejo morskemu življenju, onesnažujejo pa tudi prehransko verigo.

Mikroplastika lahko pride v stik s človeškim telesom preko kože, vode ali hrane, kar lahko povzroči zdravstvene težave. Nekateri škodljivi vplivi mikroplastike na zdravje ljudi so že dokazani, čeprav so raziskave o tem še vedno v zgodnji fazi.

Zato izbiraj kozmetiko, ki ne vsebuje plastičnih bleščic, še bolje, uporabljaj take, ki sploh ne vsebuje mikroplastike. Obstajajo odlične alternative plastičnim bleščicam, naravne sestavine, kot so sljuda oz. mica, biološko razgradljivi mineralni pigmenti ali rastlinski delci.

Plastične bleščice v kozmetiki bodo v EU kmalu le še preteklost

EU je v okviru zakonodaje o kemikalijah (uredba REACH) z Uredbo 2023/2055 prepovedala namerno dodajanje bleščic in druge mikroplastike v izdelke, tudi kozmetiko. Evropska agencija za kemikalije (ECHA) je namreč ocenila, da vsako leto konča v okolju kot “plastična juha” tudi do 60.000 ton mikroplastike, ki je namerno dodana izdelkom.

Kozmetični izdelki, ki vsebujejo tovrstno mikroplastiko, bodo s polic umaknjeni po določeni časovnici. Tukaj poglej, kdaj kreme, laki za nohte, šminke … s plastičnimi bleščicami ne bodo več na voljo.

To je kozmetika z bleščicami in brez mikroplastike

Nekatere znamke so že pred uvedbo Uredbe 2023/2055 ponudile kozmetiko z okolju prijaznejšimi bleščicami, ki so dobra alternativa plastičnim oziroma polimernim bleščicam.

Pobrskala sem po ponudbi pri nas in izbrala kupček raznovrstne kozmetike, izdelkov, ki dajo lesk in ne vsebujejo mikroplastičnih bleščic, še več, ne vsebujejo nikakršne mikroplastike.

1. Obarvana krema Melvita BB krema 6 v 1

melvita bb krema kozmetika naravne bleščice brez mikroplastike nika veger beautyfullblog
Cena in link do nakupa: 32,90 € / 40 ml

2. Bronzer Caudalie Vinocrush 

To je odličen bronzer toplega odtenka za rahel, naraven videz zagorele kože. Sama ga uporabljam tudi kot rdečilo za lička.

Caudalie vinocrush bronzer kozmetika naravne bleščice brez mikroplastike nika veger beautyfullblog
Cena in link do nakupa: 30,60 € / 8,5 g

3. Vlažilni losjon za telo in obraz z zlatim sijajem Gamarde Beaute Paillete

Vlažilni losjon navlaži kožo in jo odene v zlat lesk s subtilnim bronastim pridihom. Vonj je zelo zelo nežen. Izvleček aloe vere in Gamarde termalna voda mehčata ter pomirjata kožo.

Vlažilni losjon z bleščicami gamarde kozmetika naravne bleščice brez mikroplastike nika veger beautyfullblog
Cena in link do nakupa: 25,40 €/ 90 ml

4. Peneča kopel Lush Sunnyside

S to ploščico se kopel spremeni v tekoče zlato, kopalnica pa v deželo sonca, kjer kar diši po veselju. Ko stopiš iz kopeli, se boš, zahvaljujoč mešanici olj sladke divje pomaranče, limone in mandarine, počutila vedro in optimistično. 

P.S.: Kopanje si privošči le občasno, pri tem pa vedno pazi, kaj odplakuješ v vodo. 

Lush kopel sunnyside kozmetika naravne bleščice brez mikroplastike nika veger beautyfullblog
Cena in link do nakupa: 8,50 EUR/ 100 g

5. Intenzivno parfumsko olje z bleščicami Afrodita Professional Summer Affair

Prijetno olje za telo s 100 % naravnim deviškim oljem jojobe cvetlično odišavi telo, ga odene v drobne zlate bleščice ter bronast prah. Tako da koži bolj topel, zagorel videz ali pa naravno zagorelost poudari. Lepo se vpije, ni lepljivo in ni mastno.

afrodita summer affairs parfumsko olje z bleščicami kozmetika naravne bleščice brez mikroplastike nika veger beautyfullblog
Cena in link do nakupa: 19,90 EUR/ 100 ml

6. Kopalna bombica Lush Inner Dragon

Vstop v kitajsko novo leto, ki pripada zmaju, lahko proslaviš s kopalno bombico. Lush pravi, da boš s svežim vonjem olja nerolija, absoluta pomarančnega cveta in olja sicilijanske rdeče mandarine prebudila svojega notranjega zmaja.

P.S.: Kopanje si privošči le občasno, pri tem pa vedno pazi, kaj odplakuješ v vodo. 

Lush kopel dragon kozmetika naravne bleščice brez mikroplastike nika veger beautyfullblog
Cena in link do nakupa: 10 EUR/ 200 g

7. Paleta senčil IDUN Mineral’s, harmonija Norrlandssyren – 405

Paleta štirih barvnih odtenkov senčil za veke.

Idun minerals paleta senčil kozmetika naravne bleščice brez mikroplastike nika veger beautyfullblog
Cena in link do nakupa: 24 EUR/ 4 x 1 g

8. Gel za pranje Lush Intergalactic

Gel za tuširanje ima osvežujoč, uniseks vonj za izboljšanje razpoloženja (poprova meta in grenivka) in koži da lesk z večjimi bleščicami.

lush gel za tusiranje intergalactic kozmetika naravne bleščice brez mikroplastike nika veger beautyfullblog
Cena in link do nakupa: 21 EUR/ 295 g

9. Osvetljevalec Lush Feeling Younger

To je en od mojih najljubših osvetljevalcev za kožo. Sama ga nanesem za mladosten videz na vrh ličnih kosti. 

lush feeling younger osvetljevalec kozmetika naravne bleščice brez mikroplastike nika veger beautyfullblog
Cena in link do nakupa: 8,50 EUR/ 100 g

Čeprav se zdi izbira kozmetike brez plastičnih bleščic neznaten korak k varovanju okolja, pa je tovrstno zavedanje o škodljivih vplivih mikroplastike in plastičnih bleščic v kozmetiki pomembno za spodbujanje uporabe okolju prijaznih alternativ ter ohranjanje čistega in zdravega okolja za prihodnje generacije.

👉 PREBERI VEČ:

Kakšno pa je tvoje mnenje o tej temi? Obožuješ bleščice? Poznaš in uporabljaš katerega od zgoraj omenjenih izdelkov? Nadaljujva pogovor v komentarju. Hvala.

Maham,

Nika

Fotografije: Vstanem, Canva, PR znamk

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.