V kraljestvu slovenskih lepotnih blogov

V spletni sceni so zrasli številni slovenski lepotni blogi in če spremljaš mojega, te najbrž zanima, kam je še vredno zaiti. Zato sem ustvarila zemljevid, s katerim boš lažje izbrala, na katerega klikniti že ob prvi ‘kofi pavzi’ (če se tu ne dogaja nič novega ;)).

LEPOTNI-BLOGI

Za devetimi gorami

Pred dobrim letom sem se odločila za pisanje lepotnega bloga in mislila sem, da bom v Sloveniji orala ledino. Vedela sem, da obstajajo številni lepotni forumi, a o bloganju nisem imela pojma. Še manj so o tem slišale moje prijateljice in domači … večini ni bilo jasno, o čem govorim. Danes se o spletnih dnevnikih, kot jih imenuje Wikipedija, tudi v drugih medijih govori vse več. Videti je celo, da je to postala obljubljena dežela novega zaslužka, saj je na prvi dan tega leta v svetu obstajalo več kot 300 millionov blogov, od tega kar več kot 100 slovenskih lepotnih. Šokantno? In čeprav z njim najbrž ne bo obogatela nobena od domačih avtoric, si nekateri zaslužijo tvoj klik, ker bo z njihovo pomočjo lahko bolj debela tvoja denarnica in bo bogatejše tvoje lepotno znanje.

Najboljše destinacije ta hip

Slovenska lepotna blogerska scena je sicer živahna, a realno, v fazi razvoja. Ker je blogov dokaj veliko, ti predstavljam glavna področja in njihove najboljše destinacije z namigi, zakaj bi jih morala obiskati. Nekaj pa so o njih povedale tudi avtorice.

1. Regija, namenjena le nohtom

Prevladujejo blogi, v katerih ljubiteljice in umetnice umetelnih manikir testirajo različne znamke, barve in sijaje lakov, izdelke za nego nohtov in se igrajo s poslikavami. Največkrat ustvarjajo glede na letni čas ali aktualne dogodke (valentinovo, velika noč …) in po večini z izdelki nižjega in srednjega cenovnega razreda, ki so na voljo pri nas. Zato obisk tovrstnih blogov priporočam, kadar iščeš navdih za zanimive poslikave nohtov ob določeni priložnostiParokeets.com je prvi slovenski lepotni blog, poznan pa je prav po zanimivih manikirah. Še več poslikanih nohtov pa boš našla na Nail2Express, kjer boš bolj kot v zapisih lahko uživala v fotografijah trendnih, zanimivih in unikatnih poslikav nohtov ‘lakoholičarke’ Katje. Beautyfullblog KatjaNail2Express

  • DESTINACIJA: nail2express.blogspot.com
  • ZNAČILNOSTI: Katja objavlja nove, unikatne manikire kar pogosto, povprečno vsaj 10-krat mesečno. Uporablja različne tehnike nohtne poslikave, največkrat se posluži Konad tehnike oz. poslikav s pomočjo žigov. Avtorica Katja Šterbak, ki je svojo odvisnost od lakov s prvim zapisom oznanila že pred več kot tremi leti, pravi: ”Blog pišem predvsem zaradi sebe in ljubezni do nohtov. Veliko mi pomeni tudi to, da lahko s svojim znanjem (ki ga pogosto nadgrajujem) pomagam in navdihujem druga dekleta, ki obiščejo moj blog.”

2. Gora razmazov lepotil

To so blogi, v katerih lepotne navdušenke vse izdelke, ki jim pridejo pod roke, namažejo na kožo (šminke, senčila, rdečila, pudre … celo gele za prhanje ;)), razmaze poslikajo in zapišejo nekaj besed o barvah, teksturi, prvem vtisu izdelka. Hkrati lepotila iste vrste (npr. rdeče šminke) primerjajo med seboj. Med lepšimi je Mateja’s beauty blog, na katerem boš pod zavihkom Swatch Galerry našla res veliko zbirko razmazov šmink, bleščil in barvic za ustnice. Beautyfullblog MatejasBeautyblog

  • DESTINACIJA: matejasbeautyblog.blogspot.com
  • ZNAČILNOSTI: Z branjem takšnih zapisov se lažje odločiš za nakup določenega izdelka oz. odkriješ najlepšo barvo, npr. rdeče šminke. Ocene izdelkov vključujejo veliko podatkov in uporabne slike primerjav s podobnimi tovrstnimi lepotili. To lahko pomeni konec tvojih zgrešenih nakupov, še posebej, če si podobne polti kot avtorica, Mateja Kobe. Nekdaj zagrizena lepotna forumašica je z bloganjem začela že leta 2010, da bi na skupnem mestu zbrala in z drugimi puncami lažje delila že do takrat veliko zbirko poslikanih razmazov. ”Blog je prostor, kjer sprostim svojo kreativnost, delim svoje interese in mnenja. Najbolj pa uživam ob fotografiranju in urejanje slik.”

3. Polje ocen izdelkov

V tujini kot gobe po dežju rastejo blogi, ki so del spletnih trgovin, in promovirajo njihove izdelke.  Z njimi namreč spletne trgovine stranke lažje prepričajo v kvaliteto in potrebnost svoje ponudbe. Mene ne prepričajo, a če si strastna spletna nakupovalka, ti znajo biti všeč. Pri nas takšnih kvalitetnih blogov še ni, Nothin’ Fancy Really le nekoliko spominja na tovrstno sodelovanje. In ker je bil ustvarjen in odličen še pred njim, ga priporočam, saj je veliko več kot le predstavljanje izdelkov določene blagovne znamke. Beautyfullblog NothinFancy Really

  • DESTINACIJA: nothinfancyreally.com
  • ZNAČILNOSTI: Poleg predstavitve številnih izdelkov in lepotnih nasvetov, avtorica z bralkami deli svoje vsakdanje življenje. Ne le vzpone, tudi težave in ovire, s katerimi se sooča (odkrito spregovori o spopadanju z depresijo), tako da blogu doda še noto običajnosti. ”Vedno sem oboževala pisanje, blog je le eden izmed načinov, da uresničujem željo po ustvarjanju”, je zapisala Živa Gedei, ki sanja, da bo nekoč postala poklicna pisateljica in je zato začela pisati tudi blog o prebranih knjigah.

4. Mesta z video vsebino (vlogi)

Blogi, ki vključujejo filmčke v stilu kako npr. narediti domači balzam za ustnice ali naličiti oči v prazničnem stilu, so zanimivi vsem, ki obožujejo You Tube in radi opazujejo dogajanje in avtorja v akciji (kot bi spremljali resničnostni šov). Teh s slovenskimi avtorji nisem našla veliko, pa še tisti ki so, me niso prepričali z vsebino in nastopom. Najbolj simpatičen mi je Puzzle of Sandra’s life, ker je njegova avtorica Sandra polna življenske energije in res dobro govori angleško. Beautyfullblog PuzzleOfSandrasLife

  • DESTINACIJA: thepuzzleofsandraslife.com
  • ZNAČILNOSTI: Sveže diplomirana anglistka in visažistka Sandra Potisek zdaj živi v Londonu, kjer išče službo in zagotovo nove lepotne izdelke ;). ”Pri pisanju bloga neizmerno uživam, saj ustvarjanje objav vključuje vse moje hobije, od fotografiranja in ličenja, do pisanja in ‘čvekanja’. Prav zadnja stvar mi je pri tem delu najbolj všeč. Nikoli si nisem predstavljala, da bom ravno zaradi bloga spoznala toliko super ljudi, s katerimi si delimo skupne interese. Z nekaterimi blogerkami smo postale prave prijateljice in se družimo tudi ‘offline’.” Na tem naslovu boš poleg lepotnih videov našla tudi objave avtoričinega vsakdana, preko katerih pisateljico lahko spoznaš na osebnem nivoju in slediš njenim dogodivščinam.

5. Modno lepotna unija

To so ‘obmejni’ blogi, ki se spogledujejo z modo in lepoto. Običajno gre za medijsko prepoznavne ljudi (ali pa si to želijo postati). Lepotne teme vključujejo nasvete za npr. nego, urejanje frizure, ličenje … na podlagi lastnih izkušenj, ter teste izdelkov, ki jih te osebe uporabljajo. Sledi jim, če imaš podoben tip kože, barvo las, stil oblačenja in ličenja, ali če želiš le spremljati dnevnik teh znanih deklet. Med kvalitetnejšimi in lepšimi je Ajdas Blog. Beautyfullblog Ajdas blog

  • DESTINACIJA: www.ajdas.com
  • ZNAČILNOSTI: Študentka prava, Ajda Sitar, model in miss športa 2009, je krasna punca, ki se je, tako kot najbrž vseh ostalih stvari v življenju, bloganja lotila zelo resno. ”Produkte, ki uporabljam in ocenjujem, izbiram zelo skrbno, vedno preverim listo sestavin in občasno ošvrknem še kakšno izkušnjo na kateremu izmed blogov ali forumov. ” Blog izstopa po estetiki in videti je, da avtorica zares veliko časa vloži v fotografije. V njem se boš našla tudi, če želiš obširnejših ocen in predstavitev predvsem izdelkov za nego kože. Seveda pa ne manjkajo tudi ocene ostalih izdelkov, ki jih uporablja miss športa 2009, ter številni stajlingi, ki razkrivajo Ajdino garderobo.

6. Pravi kraj za nasvet

Center lepotnega bloganja predstavljajo blogi, ki se spopadajo z lepotnimi težavami, novostmi, ponujajo nasvete za ličenje, frizuro in nego kože iz osebnega in strokovnega stališča, saj vključujejo v zapise različne strokovnjake. Najboljši med njimi je blog, ki ga ravnokar bereš ;). Ker na njem najdeš vse kar bi te lahko zanimalo v zvezi z lepoto, oz. bi želela izvedeti o kozmetičnih izdelkih, novostih in lepotnih temah, tudi kaj strokovnega, a napisanega na lahkoten in duhovit način. Name se lahko obrneš tudi z  vprašanjem o konkretni lepotni težavi, izdelku ali postopku.  Prav tako je moj blog lahko navdih za ustvarjanje, saj ponuja veliko idej za unikatna, doma izdelana lepotila (pa tudi druge lepe drobnarije ;)).

Se strinjaš z izbranimi? Katerega pa bereš ti?

♥ SLEDI MI na Bloglovin’ in bodi prva obveščena o novih zapisih ♥

* Fotografije: osebni arhiv blogerk

** Članek je v podobni različici izšel v zadnji (februar/marec) št. revije Eva, v kateri so mi všeč tudi nasveti in predlogi za spletno nakupovanje in intervju z Azro Selimanović.

 

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

7 Comments
  • Katja Nail2Express
    4 februarja, 2015

    Najlepša hvala za omembo Nika 🙂

    • nika
      4 februarja, 2015

      Katja z veseljem, občudujem tvoje manikire in se že veselim, da bova kaj ušpičili skupaj. Imam idejo ;).

  • Gejba
    9 februarja, 2015

    Hvala za omembo, Nika. <3

    • nika
      9 februarja, 2015

      Ni za kaj draga starosta slovenskih blogov. Ti si zaslužiš posebni zapis Kako … se je vse začelo. Za?

      • Gejba
        11 februarja, 2015

        Geez sem stara. 😀 Veš da … jaz sem vedno za čvek. 😀

        • nika
          11 februarja, 2015

          Super, te kontaktiram na mail ;).

  • Dimas Dm
    5 julija, 2021

    beautiful