KAKO … izdelati lepotni adventni koledar

Adventni koledarji nam pričarajo praznično vzdušje že s prvim dnem v decembru, saj poskrbijo, da smo lepo presenečeni in obdarovani prav vsak dan do Božiča. Nedavno sem odkrila sedem najlepših lepotnih adventnih koledarjev, od katerih je pri nas na voljo le Lushev. Zato sem poiskala način kako ga enostavno in hitro lahko izdelaš sam, ter namesto z nezdravimi sladkarijami napolniš s čudovitimi lepotnimi ali uporabnimi drobnarijami.

Beautyfullblog DiY Advent Calendar 6

POTREBUJEŠ

Osnovno:

 • shrambo za darilca, npr. škatlo z vsaj 12-imi (najbolje pa kar 24-imi) predalčki, jaz sem uporabila pekač za mafine
 • 12 ali 24 darilc. To je lahko vse, česar se razveseliš in je dovolj majhno, da lahko spraviš v npr. model za mafin, katerega premer je običajno 7 cm.
 • pokrov. Lahko ga izdelaš iz blaga, kartona, filca … jaz sem ga iz papirnate vrečke Beautyfullblog DiY Advent Calendar 2

Pripomočki in dodatki:

 • olfa nož
 • škarje
 • svinčnik
 • daljše ravnilo
 • trak za okras (lahko pa bo na njem koledar dejansko visel)
 • šablono za izdelavo oken (sprintajte jo tukaj)
 • pisan samolepilni trak (lahko pa je to običajen ‘selotejp’)
 • papirnate modelčke za mafine ali svilen papir
 • flomastre ali druge barve/nalepke za okrasitev
 • lepilo za pričvrstitev pokrova, npr. silikonsko pištolo

POSTOPEK

Izdelava koledarja je enostavna in ne zahteva veliko časa (približno uro), skoraj več ga boš potrebovala s pripravo vsega kar potrebuješ za njegovo izdelavo ;). Prej preveri, če gredo darilca v predalčke.

 1. Modele za mafine obloži s papirčki in vanje razporedi darilaBeautyfullblog DiY Advent Calendar 3
 2. Na karton (nepravo stran) s svinčnikom občrtaj pladenj in začrtaj kje moraš izrezati okna (lahko s pomočjo Beautyfullblog šablone za adventni koledar). Okna naj bodo sestavljena le iz treh stranic, četrte ne riši, da po pomoti ne zarežeš linije in tako namesto vrat ustvariš luknjo ;). Beautyfullblog DiY Advent Calendar 4
 3. Obris celotnega pladnja izreži, da dobiš pokrov, steno na kateri bodo okenca. Z olfa nožem natančno zareži po zarisanih črtah oken. Preveri, če se vratca lahko odpro, na rahlo jih lahko tudi zapogneš. Na sredino roba vratc zalepi prepognjen samolepilni trak. Z njegovo pomočjo se bo okno odprlo. Beautyfullblog DiY Advent Calendar 5
 4. Karton zdaj obrni na pravo stran. Okna okrasi, npr. z božičnimi venčki (okrogli odtisi konic različnih flumastrov ustvarijo videz iglic, bunk in lučk). Izvleci kljuke na pravo stran. Beautyfullblog DiY Advent Calendar 8
 5. Če ima pladenj na vrhu luknjo, skozi karton in pladenj napelji trak. Na sredini traku najprej zaveži pentljo, konca povleci skozi luknji in ju zaveži skupaj. Tako adventnemu koledarju skupaj s praznično pentljo dodaš tudi vrvico za obešanje.
 6. Karton, pročelje adventnega koledarja, prilepi na pladenjBeautyfullblog DiY Advent Calendar 7

Če želiš podariti 24-dnevni koledar, enako izdelaj še drugo polovico.

IDEJE ZA DARILCA

V ta lepotni koledar sem skrila 12 čudovitih presenečenj: Beautyfullblog DiY Advent Calendar 10

Lahko pa bi dodala še šilček za kajal, vrečko čaja, pisan samolepilni trak, doma narejene piškote, čajno svečko, čopič za lička, drobna ličila, doma narejene praline za nego in masažo, doma narejene označevalce kozarčkov  …

Beautyfullblog DiY Advent Calendar 1

DELO MI JE POKAZALO

Ustvarjanja koledarja sem se lotila prvič, rahlo evforična in nekoliko nepripravljena, naslednjič bom vedela:

 • lepše je, če so vsa okna sestavljena le iz enih vratc, ki se odpirajo iz desne proti levi
 • košček iz samolepilnega traku, ki bo ‘kljuka’ na vratcih naj bo dolg 3 cm. Preden ga zalepiš na karton ga prepogni na 2/3, tako da ostane centimeter traku še  vedno lepljiv. Ta del nalepi na karton.
 • če imaš možnost, namesto plastičnega izberi kovinsko ravnilo, saj je olfa nož tako oster, da lahko zareže v plastiko. Tako poškoduje ravnilo, rez pa ni raven.
 • venček je lepši, če je zelen flumaster (za iglice) običajen in že nekoliko posušen, ostali (rdeč, zlat, srebrn) pa so sijoči oz. vsebujejo bleščice. V tem primeru počakaj, da se ‘okraski’ res posušijo.

Kaj praviš, ti je všeč? Res da je v spletu na voljo kar nekaj koledarjev, a doma narejen ima poseben čar. Če ga boš izdelala tudi ti, prosim objavi sliko. Lahko pa zapis deliš prijateljici, ki rada ustvarja.

♥ SLEDI MI na Bloglovin’ in bodi prva obveščena o novih zapisih ♥

*Fotografije: Rožle Veger

 

MAHAM,
signature

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

3 Comments
 • Ina
  november 21, 2014

  Super ideja, mogoče se je pa lotim <3

 • Aleš
  januar 5, 2015

  Kot se je že izrazila Ina, enostavno fantastično. Lahko dodam samo en predlog? Blog je čudovit, jaz bi samo font spremenil v utf-8 da bi šumniki sovpadali z ostalo pisavo. Pa brez zamere.

  Lp, Aleš

  • nika
   januar 30, 2015

   Hvala Aleš, na mojem kompu vse sovpada in bi moralo tudi drugje. Na čem ‘čitaš’ moj blog?

Previous
Dejstva o laseh, ki bi jih morala spregledati prej
KAKO … izdelati lepotni adventni koledar