Home made sladice in maske za obraz iz superživil

Zadnje dni se mi lušta tiste prave čokoladne, puhaste torte. Zdaj bom brez slabe vesti vanjo potunkala tudi obraz ;). Pripravila sem recepte za sladice iz superživil, ki so lahko tudi obrazne maske.

Obožujem enostavne in učinkovite pripomočke, ki rešijo ne le eno, ampak vsaj tri težave. Na primer rada se sladkam, a bi želela živeti zdravo. Rada sem urejena, pri čemer mi je zelo pomembna negovana koža, a mi zmanjkuje časa za njeno razvajanje. Rada ustvarjam, a nimam volje iskati eksotičnih in organskih sestavin. Vzela pa sem si čas, da sem poiskala prave sestavine in jih zmešala v recepte: domače maske za obraz iz superživil, ki so lahko tudi sladice. Preizkušeno so dobre za kožo in želodček ;).

Domače maske za obraz iz superživil

Predstavljam ti maske za obraz iz naravnih sestavin in superživil, ki jih pogosto uporabljam za pripravo zdravih napitkov in prigrizkov, tokrat pa tudi za intenzivno nego kože. So enostavne, učinkovite in slastne, da jih boš enkrat tedensko z lahkoto zmešala za zdrav obrok, zraven pa bo njihove blagodejne učinkovine okusila tudi koža.

1. Avokadova princeska

To je odlična priprava kože na sončenje ali njeno pomiritev in pomladitev po UV izpostavitvi.

Princeska z avokadom2
Opozorilo S to masko na obrazu nikakor ne boš podobna žabi, ampak krasni Disneyevi princesi Fioni ;), zato se z njo lahko ponosno sprehajaš po vsem svojem kraljestvu.

Delovanje

Avokado je poleg osnovnih hranil, ki navlažijo in nahranijo kožo, bogat z vitaminom A, ki pomaga odstraniti mrtve celice. Vsebuje tudi aminokislino glutamin, ki kožo varuje pred škodljivim vplivi okolja. Olje, ki ga vsebuje mehča in vlaži kožo, predvsem pa deluje kot naravna zaščita pred sončnimi žarki in zmanjša bolečino pri sončnih opeklinah. Vitamin E v avokadu pomaga koži v borbi proti škodljivim vplivom oklja; soncu, dimu in onesnaženju. Olje pšeničnih kalčkov je najboljši naravni vir vitamina E, prav tako pa dober vir vitamina K in B. Pomaga navlažiti kožo in učinkuje kot antioksidant, ki preprečuje poškodbe zaradi prostih radikalov. Njegov SPF faktor je najvišji med olji. Spirulina je bogata z antioksidanti, vsebuje skoraj vse znane: C, B1, B5 and B6, ter minerale cink, magnezij, baker, betakaroten, vitamin E … Pomaga pri obnovi kože, v boju proti aknam in preprečuje prezgodnje staranje.

Potrebuješ

  • pol avokada
  • žličko olja pšeničnih kalčkov ali 7 kapsul
  • noževo konico alge spiruline

Recept in uporaba

Meso polovice zrelega avokada pretlači z vilico, primešaj mu olje pšeničnih kalčkov (kapsule prereži s škarjicami in olje iztisni) in ‘začini’ s prahom alge spiruline. Zelen namaz na debelo namaži na očiščena krofka tvojega obraza (lička), pa tudi nos, čelo, brado. Pusti, da učinkuje vsaj dvajset minut, nato ga izperi z mlačno vodo.

2. S.O.S.orbet

Home made sladica in maska za obraz iz superživil z malinami in medom lepo pomiri občutljivo polt nagnjeno k razdraženosti, pojavu ekcemov in izbruhov.

Sossorbet2
Opozorilo Masko nanesi v zaprtem prostoru, sicer bodo muhe, čebele in drugi žužki razumeli, da si to rožnato sladico pripravila tudi zanje.

Delovanje

Maline z veliko vsebnostjo antioksidantov ohranjajo lep in mladosten videz kože, z omega 3 in 6 maščobnimi kislinami pa lajšajo težave z ekcemi in se bojujejo proti bakterijam. Med deluje antibakterijsko, ima belilni učinek (bledi rdečice), vlaži, mehča, pomirja in deluje kot antioksidant. Prav tako imajo visoko antioksidativno vrednost jagode acaiKokosovo maslo pa dobro vlaži, nahrani, pomirja in mehča kožo. Vsebuje lavrinsko maščobno kislino in antioksidante, ki polt ščitijo pred prostimi radikali in prezgodnjim staranjem.

Potrebuješ:

  • 9 malin
  • žličko medu
  • žličko jagod acai v prahu
  • žličko kokosovega masla

Recept in uporaba

Maline pretlači in jim dodaj ostale sestavine. Zmešaj jih v sorbetu podobno zmes in nanesi na očiščen obraz. Po 15 min do pol ure jo odstrani s toplo vodo, nato pa na še vlažno kožo nanesi pomiritveno nego.

3. Čokoladni mus

Ta maska je ‘must have’ ali po gorenjsko mus, saj koži ponuja vse, kar nudi čokolada; mamljiv vonj, ki osrečuje, učinkovine, ki mehčajo in pomlajujejo, ter okus, ki poboža ter nahrani.

Maska za obraz iz superzivil Beautyfullblog Cokoladni Mus 3
Opozorilo: če si nora na čokolado, lahko pričakuješ slinjenje, poželjenje in neustavljivo željo po sladkanju. V tem primeru poliži ostanke v skodelici ali si pripravi sladico iz enakih sestavin po enakem postopku, saj te negujejo kožo tudi od znotraj.

Delovanje

Harmonijo učinkovin za lep in mladosten videz, mehko, gladko in sijočo polt, sestavljajo:

  • kakav bogat z železom (poskrbi za dobro dovajanje drugih mineralov, vitaminov in vode v kožo preko krvi) in antioksidanti (ščitijo kožo pred prezgodnjim staranjem in blažijo že nastale poškodbe),
  • banane, ki vsebujejo vitamin C in B6 (pomembno pri ohranjajnju elastičnosti kože), antioksidante, mangan in veliko vode,
  • smetana, ki kožo mehča in gladi (mlečne kisline pa tudi celijo rane, negujejo in luščijo odmrle celice),
  • ter šisandra, ki kožo varuje pred negativnimi vplivi okolja in ohranja njen mladosten videz.

Potrebuješ

  • 3 čajne žličke stepene sladke smetane
  • 5 kolesc banane
  • 2 žlici presnega kakava v prahu
  • 1 čajno žličko šisandre
  • 1 noževo konico šilazyta

Recept in uporaba

Banane pretlači z vilico, nato jim dodaj zgoraj naštete sestavine in dobro premešaj. Masko nanesi na očiščen obraz in pusti, da učinkuje od 15 min do pol ure. Odstrani jo z vlažnim robčkom ali brisačko, nato obrazu povrni pH s tonikom. Nadaljuj z običajno nego, npr. nanosom negovalnega olja.

4. Aj skrim jagoda

Maska iz spodnjih sestavin pomaga polepšati kožo, ki ni več v najstniških letih, a ima še vedno široke pore, občasne izbruhe nečistoč in madeže, ki pričajo, da je bila koža nekoč bolj kot breskvici podobna pikasti in rdeči jagodi.

Aj Skrim jagoda 2
Opozorilo: če pravkar pripravljeno masko pred uporabo še nekoliko ohladiš v zamrzovalniku (par minut), bo koža od zadovoljstva kričala še bolj.

Delovanje

Z velko vsebnostjo C vitamina (večjo kot jo imajo pomaranče ali grejpfrut) so jagode odlične pri ohranjanju mladostnega videza kože. A v tej home made sladici in maski za obraz iz superživil so predvsem zaradi njihove učinkovine, aplha hydroxy kisline, ki topi mrtve celice in odstranjuje odvečni sebum. Poleg tega sok jagod učinkovito svetli temne in rdeče madeže, ki so ostali od aken ali brazgotin. V tej maski skupaj s kislo smetano, ki oži pore in kokosovim sladkorjem, ki učinkuje kot nežen piling bogat z minerali in vitamini B, res blažijo težave, ki jih ima mešana in nečista koža.

Potrebuješ

  • 2 čajni žlici kisle smetane
  • 3 večje jagode
  • 1 čajno žlico kokosovega sladkorja
  • 1 čajno žlico MSMja

Recept in uporaba

Pretlači jagode in jih zmešajte z ostalimi sestavinami. Masko s krožnimi gibi nanesi na očiščen obraz in pusti, da učinkuje od 15 min do pol ure. Temeljito jo odstrani z mlačno vodo, nato obraz očisti še z micelarno vodico. Nadaljuj z običajno vlažilno nego.

5. Sončni šejk

Je napitek, ki prav tako kot tebe osveži tudi kožo. Predvsem pa vlaži in bledi pigmentne madeže, zaradi česar je polt videti bolj napeta in sijoča.

Maska za obraz iz superzivi Beautyfullblog 2
Opozorilo Če skodelice ne boš popolnoma izpraznila in pomila, lahko pričakuješ, da se bo v parih dneh spremenila v zeleni aranžma (če so takšni kalčki užitni, ne vem, zagotovo pa jih ne bi dala na obraz ;)).

Delovanje

Pomarančni sok je odličen za mladosten in sijoč videz kože. Bogat z vitaminom C pospeši nastajanje kolagena. Chia semena vsebujejo ogromno omega 3 in omega 6 maščob, beljakovin, topnih vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov. Ingver poveča sijaj kože in kot antioksidant preprečuje poškodbe zaradi prostih radikalov. Prav tako ima belilne sposobnosti. Blagodejne lastnosti medu poglej po sladico za kožo S.O.S.orbet.

Potrebuješ

  • pol pomaranče
  • 2 žlici chia semen
  • noževo konico ingverja v prahu ali iztisnjen sok ene naribane žličke svežega ingverja
  • 2 žlici medu

Recept in uporaba

Iz polovice pomaranče iztisni sok in stresi chia semena. Premešaj, nato pa pusti, da nabreknejo in ustvarijo žele. Če je zelo tekoč, ga nekoliko odcedi, sicer bo maska preredka. Nato dodaj še ingverjev prah in žlico medu. Nanesi na očiščen obraz, izogni pa se predelu okrog oči. Nastala maska se kljub medu ne bo popolnoma ‘prilepila’ na obraz, zato je najbolje, da si jo naneseš kar pred prhanjem, v kadi.

IZBOLJŠAVA

V vsako masko lahko vmešaš tudi superživilo, ki je najboljši polepševalec polti, MSM. Iz zgornjih receptov je izvzet le zato, ker žal ni najboljšega okusa in tako maske, ki ga bo vsebovala, ne boš mogla kar polizati z obraza ;).

Kakšni se ti zdijo ti recepti?  Ko boš katerega preskusila, bom vesela tvojega komentarja. Imaš morda kak drug recept za doma narejeno masko za obraz?

Maham,

in pripravljam najljubšega, čokoladni mus.

Nika

*Fotografije: Nika Veger

**Superživila naročam v tej spletni trgovini.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 Comment
  • Maja
    24 maja, 2016

    Popolne ideje! S.O.S.orbet moram preizkusiti za svojo suho, občutljivo kožo 🙂 xx Maja