Drugačna zgodovina moje Elle

Dekadenca

Slovenska Elle praznuje 10 let, zato je v članku Ljubezen na prvi pogled zbrala najlepše spomine in smešne trenutke. Ker sem tudi sama nekdaj soustvarjala to modno revijo, jih je bilo prav zanimivo obuditi. Ampak moj spomin na prvo dekado Ellovih let je šel, sodeč po tem kar so zapisale punce iz uredništva, očitno v maloro, kajti MOJI SPOMINI SO MALO DRUGAČNI … 

BEAUTYFULLBLOG Elle deset let Prva Elle Ona 2
Jubilejna in prva iz prazgodovine pred Elle štetjem.

Prvi spomin na Elle

BEAUTYFULLBLOG Elle deset let 4
Nikoli iz mode … Elle in mornarski kosi.

Nedelja pri noni. Star šivalni stroj s predalom za pisane sukance, škatla za gumbe, omara njej ljubih časopisov, med katerimi so me zanimali le tisti z barvnimi fotografijami lepih (a niti malo podobnih mami) žensk. Tam sem se najbrž okužila z modo, tisto iz časa pred štetjem slovenske Elle … iz njene prazgodovine. Ta licenčna modna revija je namreč kot Elle Ona izhajala ŽE V PREJŠNJEM STOLETJU (sliši se dramatično, a je blizu mojega EMŠA ;)), v letih 1969, 70 in 71.

Čisto prva, pra Elle

BEAUTYFULLBLOG Elle deset let Prva Elle Ona
#nofilter foto

Zaradi nostalgije in novinarske radovednosti sem ob skeniranju jubilejnega izvoda slovenske modne biblije želela prelistati še kakšno pra različico. V Nuk-u sem presenečena ugotovila, da je bil prvi urednik moški, da je na oglasu za kozmetiko Helene Rubenstein pisalo ‘narejeno v Osijeku’ in da so med lepotnimi temami že takrat obdelovali operacijo nosu in dvig vek. Moda je bila podobna današnji, članek o lepih laseh pa … Instagram filtri se lahko le skrijejo s fotkami, ki so jih naredili analogni fotoaparati.

Prvo srečanje z uredništvom

BEAUTYFULLBLOG Elle deset let 2
Zame je priceless … zaradi vsebine in ker je spomin na prvo Elle zabavo.

‘Ne le za modo, tudi za izbiro sodelovk ima nos’, sem pomislila, ko sem spoznala Urško Božič (takratno urednico) in njeno četico skromnih in zagnanih punc, od katerih večina še danes ustvarja revijo. Naličila sem jih za zabavo ob predstavitvi prve številke in poleg plačila (tudi to je zgodovinsko dejstvo, glede na to, da vizažisti zdaj ličimo v revijah le še za ‘reference’), v zahvalo dobila veliko črno torbo s pikami, v kateri še danes prenašam en del make-up pisarne ;).

Prvi job z(a) njo

BEAUTYFULLBLOG Elle deset let NIka Veger
Bilo je zabavno (frizer Gusti je bil kot vedno v elementu ;)) in mrzlo (zdi se mi, da fotograf Aleš Bravničar rad preskuša vzdržljivost manekenk in opreme ;)).

”Najbolje da začemo”, je rekla manekenka Nataša Ivanuš, odvrgla plašč in se fotkanju prepustila v pomladni oblekici. Bil je najbolj hladen dan februarja 2005 in več dela kot s popravljanjem ali spreminjanjem makeupa, sem imela z glajenjem kurje polti na njenih golih rokah in nogah, brisanjem modrine iz njenega šklepetajočega nasmeha ter razmigavanjem mojih skoraj zaledenelih prstov. Takrat smo se od strokovnjakinje s pariške Elle, ga Francoise Bernard, za vedno naučili, da so plašči, jakne, puloverji videti veliko bolj privlačni, če jim nekoliko zavihaš (zgužvaš) rokave.

Moja prva Elle naslovnica

BEAUTYFULLBLOG Elle deset let Katarina Cas
Moja prva Elle naslovnica  …. brezčasno lepa.

je še vedno ena mojih najljubšejših fotk. Zato ker je bila to prva Elle naslovnica s Slovenko in zato ker je na njej Katarina Čas, ena od mojih najljubših modelk za ličenje. Ker  ima res lepo kožo in poteze obraza, ker so fotke, ki nastanejo z njo vedno MATERIAL ZA V BOOK, in ker je super, preprosta in zgovorna punca ;). Seveda se mi takrat še sanjalo ni, da bo čez nekaj let ‘svetovna faca’.

Prvo branje iz zadnje številke

BEAUTYFULLBLOG Elle deset let 1
Zadnja, zame ‘must-have’ številka.

Čeprav je moj revijalni prvorojenec Cosmo, pa budno spremljam tudi odraščanje njegove mlajše sestre. Všeč mi je, da kljub menjavi urednice ni imela nekih otroških modnih izbruhov in suverena ter šik koraka v najstniško obdobje. Najraje jo gledam skozi uvodnik in začinjeno modno lepotno kolumno Urške Jerkič. Podrobno preskeniram tudi vse modne in lepotne kose, edino kar v zadnjem času pogrešam je še enkrat toliko strani in tiste hude oglase iz tujih različic (po možnosti s kozmetičnimi testerji ;)).

Jasno je torej, zakaj sem morala prva imeti jubilejno številko. Jo pa priporočam tudi tebi, saj je v njej nekaj res zanimivih vsebin:

  • intervju s tremi slovenskimi modnimi ikonami, Lorello Flego, Majo Bulc Raspopović in Tjašo Kokalj
  • Zapečkarica sveta, kolumna moje najljubše Elle avtorice Urše Jerkič
  • izpoved lepotne urednice Petre Windschnurer 10 veličastnih … let sem lepotna urednica revije Elle (Petra se ne bi mogla bolje pokloniti jobu lepotne urednice)
  • modna pripoved z bjutiful kosi, ki jih krasijo must-must-must resice
  • deset let Elle spominov oz. Ljubezen na prvi pogled

BEAUTYFULLBLOG Elle deset let 7

 

Si jo tudi ti privoščiš za uživanje ob listanju modnih trendov? Kaj najraje prebiraš v njej?

 

♥ Sledi mi na Bloglovin’u in bodi prva obveščena o novih zapisih ♥

* Fotografije: Vstanem, arhiv Elle.si

 

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.