Trend: doma si ustvari zeleno džunglo

Salone Del Mobile, največji sejem pohištva v regiji, me je presenetil z izborom najbolj priljubljene dekoracije doma. To so po mnenju dizajnerjev zelene sobne rastline. Trend je zelena, urbana džungla doma.

Raziskave o čiščenju zraka s pomočjo lončnic: mit ali resnica?

Po podatkih Agencije za varstvo okolja so lahko ravni onesnaženosti v zaprtih prostorih celo dva- do petkrat višje kot na prostem. Onesnaževanje zraka v zaprtih prostorih lahko povzročijo plesni, bakterije, cvetni prah, dlake hišnih ljubljenčkov, izdelki za osebno higieno, kemikalije čistil, barvil, lepila v pohištvu … in seveda onesnažen zrak, ki prihaja od zunaj (izpušni plini vozil, tovarniškimi hlapi, vrtne kemikalije …). Stopnja onesnaženosti doma se ne povečuje le zaradi vse več izdelkov in industrije, ki nas obdaja, temveč tudi, ker postajajo naši domovi vse bolj hermetično zaprti zaradi udobnih temperatur ob čim manjšem ogrevanju. V zadnjem času lahko pogosto beremo, da so po NASINI raziskavi iz osemdesetih odrešitev teh težav lahko sobne rastline.

Raziskavo o učinkih rastlin na zrak v zaprtih prostorih je v osemdesetih letih izvedel znanstvenik Bill Wolverton, ki je delal za NASO. Trdil je, da so rastline iz zraka odstranile različne kemikalije, kot sta benzen in formaldehid, ki ju v naših domovih ne želimo. Po desetih letih, ko se je upokojil, je Wolverton ustanovil lastno podjetje in napisal priljubljeno knjigo (še vedno na voljo na Amazonu), imenovano »Kako gojiti svež zrak: 50 hišnih rastlin, ki čistijo vaš dom ali pisarno«. Njegova spoznanja so bila v 90. letih zelo priljubljena in ljudje so radi slišali, kako njihove rastline čistijo zrak. A pozor, čeprav je NASINA raziskava postala skorajda mit in jo navajajo številni mediji ter prodajalci rastlin, blog Empress Of Dirt odkriva, da raziskava ne drži. Laboratorijske razmere v študiji nikakor niso bile podobne tistim v dejanskem domu ali pisarni. Izsledki bloga so res zanimivi, priporočam branje, že tukaj pa jih povzemam z enim stavkom:

Raziskava ne drži, če tvoj dom ni urbana zelena džungla.

Lončnice in urbane džungle doma: zakaj so trend?

”Zelene džungle oz. urbani vrtovi doma so pravi trend,” opažajo tudi v Cvetličarni Gardenia. Deloma zato, ker nas številni članki v medijih nagovarjajo, da bo z nakupom ene lončnice naša dnevna soba dobila čistilno napravo. Deloma pa tudi zato, ker ko si enkrat uspešen pri negi sobne rastline, želiš imeti še kakšno. Tako se lončnice z dnevi, meseci in leti kopičijo. A take džungle ne najdemo le v domovih babic, to dokazujejo številni slovenski IG-profili, ki kar pokajo od sveže zelene: Jan Robin (@jarobin_), Alja Nike Skrt (@aljaskrt), Dijana Begic (@dijanab.138) … Zelene sobne rastline pa so priljubljene tudi zato, ker imajo številne pozitivne vplive na počutje in bivanje:

  • CO₂ učinkovito pretvarjajo v kisik,
  • z regulacijo izhlapevanja izboljšajo vlažnost v prostoru, 
  • vizualno in energijsko poživijo dom,
  • dvignejo razpoloženje in nižajo nivo stresa.

Slednje v primeru, da imaš doma nezahtevne rastline, ki prenesejo to, da jim včasih privoščiš puščavo, drugič pa skoraj utopiš s prepogostim zalivanjem ;). Te zanima, katere so to? Beri dalje.

Enostavne lončnice za hitro ustvarjanje zelene džungle doma

Cvetličarna Gardenia je izbrala devet rastlin enostavnih za nego. Takih trpežnih, ki ti bodo hvaležne za vsakršno pozornost, primerne pa so tudi za manjša stanovanja, sobe ali pisarne. Naštete so po vrsti od tistih, ki jih zalivaš manj pogosto, do tistih, ki obožujejo dež.

1. Aloe vera/ Prava aloja in druge sočnice

⇒♥ SVETLO MESTO (ne sončno), ZALIVANJE VSAKIH 14 DNI

sobne rastline gardenia cvetlicarna beautyfull blog aloe vera

Mogoče že gojiš to sočnico zaradi njenega dragocenega soka, ki lahko zdravi manjše opekline in druge razdraženosti kože? Najboljše nasvete za vzgojo sočnic boš našla v zapisu Uspešna vzgoja sočnic, nasveti za začetnike https://beautyfullblog.si/socnice-uspesna-vzgoja/.

Zalivanje: Vsakih štirinajst dni in ne po listih, ker sicer zgnijejo.

2. Dryopteris erythrosora/ Japonska glistovnica

⇒♥ SVETLO MESTO (ne sončno), ZALIVANJE VSAKIH 10 DNI

sobne rastline gardenia cvetlicarna beautyfull blog

Barve mladih listov so od bronaste do rdeče in to daje tej rastlini s Kitajske in Japonske še poseben čar. Je močna rastlina, ki ne potrebuje veliko previdnosti. Paziti moraš le, da je ne postaviš neposredno na sonce.

Zalivanje: Pazi, da pri zalivanju ne močiš listov in da zemlja okrog korenin ni nikoli povsem suha.

3. Hedera/ Bršljan

⇒♥ SENČNO MESTO, ZALIVANJE VSAKIH 10 DNI

sobne rastline gardenia cvetlicarna beautyfull blog bršljan

Ena najbolj preprostih rastlin za gojenje izvira iz Azije, Evrope in Severne Afrike, v naravi pa raste po drevesih in skalah. Povzpne se lahko kar na 25-30 metrov, odlična je tudi kot trendna viseča rastlina. Idealni pogoji so zmerna svetloba ali senca ter vlažna, kroglična zemlja, ki se občasno med obdobji zalivanj tudi posuši.

Zalivanje: Bršljan lahko zalivaš dokaj neredno, enkrat vsak teden, drugič na 14 dni. Pozimi, ko je zrak suh, mu prija tudi pršenje.

4. Nephrolepis/ Navadni nefrolepis

⇒♥ SVETLO MESTO (ne sončno), ZALIVANJE ENKRAT TEDENSKO

sobne rastline gardenia cvetlicarna beautyfull blog Nephrolepis

Ta bujna rastlina kar izžareva zeleno, pozitivno energijo in je dragulj za vsako stanovanje. Na voljo je v velikostih od zelo majhnih do zelo velikih. Izvira z Nove Zelandije in iz tropske Azije. Je enostavna za nego, všeč ji je svetlo, ne popolnoma sončno mesto brez prepiha. Vsakih šest mesecev rastlino potresi, da odstraniš stare liste in narediš prostor za nove.

Zalivanje: Zemlja naj bo vlažna, a pazi, preveč vlage povzroči gnilobo korenin. 

5. Areka/ Betlova palma

⇒♥ SVETLO MESTO (ne sončno), ZALIVANJE ENKRAT TEDENSKO 

sobne rastline gardenia cvetlicarna beautyfull blog areca palm

Areca izvira z Madagaskarja, danes pa raste v številnih tropskih in subtropskih območjih po vsem svetu. Je hitro rastoča rastlina, zato bo lahko tudi ‘centerpiece’ v večjem prostoru. Za to rastlino je značilno dolgo življenje, če slediš temu, da ima rada svetlo mesto, ne pa tudi neposredne sončne svetlobe ali prepiha. Prav tako ne mara pretiranih temperaturnih nihanj.

Zalivanje: Zemlja mora biti vedno vlažna.

6. Spathiphyllum/ Spatifil/ Samolist

⇒♥ DELNO SONČNO DELO SENČNO MESTO, ZALIVANJE ENKRAT TEDENSKO

sobne rastline gardenia cvetlicarna beautyfull blog Spathiphyllum

Je krepka, cvetoča rastlina z značilnimi pokončnimi belimi cvetovi, nega zanjo je preprosta. Prvotno izvira iz Kolumbije in Venezuele, kjer uživa v delno sončni in delno senčni svetlobi. 

Zalivanje: Zemlja naj bo vedno vlažna, zato jo zalivaj približno enkrat na teden. Občasno lahko korenine rastline kar stojijo v plasti vode. 

7. Kalateja

⇒♥ SENČNO MESTO, REDNO ZALIVANJE 

sobne rastline gardenia cvetlicarna beautyfull blog calathea

Ta pisana tropska rastlina iz Južne Amerike (Brazilije) ponoči zapira liste in jih zjutraj ponovno odpre! V naravi raste v senci gostega tropskega deževnega gozda. 

Zalivanje: Uspeva pri visoki vlažnosti: občasno škropljenje ji zelo prija. Ne dovoli pa, da se lonec popolnoma posuši ali da voda kar stoji v loncu. Calathea ne mara mokrih korenin. Zalivaj jo torej redno, a z majhno količino vode. 

8. Kentia/ Kencija

⇒♥ SVETLO MESTO (ne sončno), ZALIVANJE DVAKRAT NA TEDEN 

sobne rastline gardenia cvetlicarna beautyfull blog Kentia palm 2

Z otoka Howe ob vzhodni obali Avstralije prihaja tropska rastlina, ki obožuje svetlo, toplo mesto brez neposredne sončne svetlobe. 

Zalivanje: Kentio redno zalivaj z ne preveč hladno vodo iz pipe, tako da se zemlja v lončku nikoli popolnoma ne posuši. Rastline, višje od enega metra, potrebujejo od 1,5 do 2 litra vode na teden, krajše od 1 metra pa 1 do 1,5 litra vode na teden.

9. Chlorophytum Atlantic/ Čopasta zelenčica/ Kosmuljka

⇒♥ SVETLO MESTO (ne sončno), ZALIVANJE DVAKRAT NA TEDEN

sobne rastline gardenia cvetlicarna beautyfull blog

Obstaja več kot 200 vrst te trajnice, izvirajo pa iz tropskih in subtropskih območjih Afrike in Azije. Je nezahtevna rastlina, lahko jo postaviš skoraj povsod, všeč ji ni le neposredna sončna svetloba. Rastlina ne mara velikih temperaturnih sprememb.

Zalivanje: Chlorophytum tvoril debele, mesnate korenike. To pomeni, da rastlina ljubi vodo, zato ne pusti, da se izsuši; poleti jo zalivaj dvakrat na teden, pozimi bo dovolj, da jo zaliješ enkrat tedensko.  

Koliko lončnic potrebuješ v sobi?

sobne rastline gardenia cvetlicarna beautyfull blog

Glede na dobre lastnosti, ki jih sobne rastline vnašajo v tvoj vsakdan, se pri kopičenju zelenja doma lahko držiš načela več je več. Minimalno pa bi bilo lahko takole: 350 gramov listne mase na osebo oz. po priporočilu Cvetličarne Gardenia vsaj 2 do 3 lončnice na 30 m². Za najboljši učinek rože postavi na območja, kjer se največ zadržuješ. 

Drugi nasveti Cvetličarne Gardenia glede gojenja sobnih rastlin:

  1. trend je, da na enem mestu združuješ več rastlin z istimi potrebami,
  2. rastline hrani v kovinskih, keramičnih ali drugih lončkih iz naravnih materialov. V prostor ne vnašaj dodatne plastike in kemikalij še z lonci za rože.
  3. mesto za lončnice ni več le okenska polica. Mizice, stojala za rože, viseči lonci, zabojčki na steni … bodi kreativna in rože uporabljaj kot okrasitev.
  4. rastline so prahonabiralci, zato pri pospravljanju ne pozabi nekajkrat letno očistiti listov,
  5. dodajanje rastlin v dom uravnava vlago … če imaš že vlažne prostore, izberi rastline, kot je mah, ki iz prostora črpajo vlago, 
  6. nekatere rastline so škodljive, če jih zaužiješ. Sobne rastline postavi izven dosega majhnih otrok ali hišnih ljubljenčkov. Spletna stran organizacije ASPCA vsebuje seznam vseh rastlin, ki so lahko škodljive za hišne ljubljenčke.

V kakšnem odnosu pa si z lončnicami ti? Katere so ti ljube? Poznaš kakšno, ki je prav tako zelo trpežna – z veseljem jo dodam na seznam? Si tudi ti ob zametkih novega lista ali popkov evforična kot bi pričakovala novega družinskega člana? Hvala za tvoje razmišljanje in ideje v komentarju.

Maham,

Nika

*Fotografije: Mimi Antolovič (uvodna fotografija), @jarobin_(moški med rožami), Air So Pure (vrste rastlin)

** Zapis je nastal je v sodelovanju s Cvetličarno Gardenia.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.