Trije Zimski Botri

Decembrske norije z obdarovanjem vsehpovprek sem zadnjih nekaj let zamenjala za podporo zame najlepši dobrodelni akciji Trije Zimski Botri.

Dobri mož ne podarja pametnih daril

Pri nas velja pravilo, da Dedek mraz nosi tisto, za kar ga Amalja in Bela prosita. Četudi je to skrajno neumna, plastična igrača. Mislim, da mora otrok spoznati tudi to, da je prikupno govoreča panda iz TV oglasa v realnosti kup tečno cvileče plastike, ki se je naveliča v slabem popoldnevu. Zgrešen nakup, ki ga pripiše svoji želji in ustrežljivosti dobrega moža. Tako lahko kot odgovorna mama ob drugih priložnostih izbiram pametna darila in vse tiste traparije, ki si jih punci želita, pripišem na seznam Miklavža, Božička ali Dedka Mraza. Do takrat, ko bosta spoznali, kdo dobri mož je, bosta imeli tako morda že izkušnjo, kako med bombardiranjem z oglasi ohraniti svoje pristne želje in izbrati pametno darilo.

Skromne želje

Dobrodelna akcija Trije Zimski Botri je točno to … otrokom iz socialno šibkega okolja s pomočjo nas, ki sodelujemo, izpolni točno določene želje. Pa to običajno niso govoreče pande in ajfoni. So skromna darila, kot so risalni blok, material za ustvarjanje, paket legokock ali sladkarije za bratce in sestrice.

”Samo to?”, običajno vprašata moji punci, ko prejmemo pismi otrok. Vsako leto se namreč familjarno dogovorimo, da bomo v akciji Trije Zimski Botri sodelovali, in da obdarimo dva otroka. Eno darilo dodatno obogati Amalja, drugo Bela; iz svoje zaloge neodprtih sladkarij ali igrač prispevata k željenemu darilu, poleg tega pa v škatlo vedno dodamo tudi kaj za sestrice in bratce, nekaj nepokvarljive hrane, ter potrebščine za vsakodnevno nego in higieno (vsaj zobno ščetko in pasto). Ko tako kupčkamo dobrote, se pogovarjamo, kaj da ta akcija nam. Veliko — spoznanje, da imamo vsega dovolj, da smo lahko za to hvaležni, da se izogibamo materialnemu preobilju in da razvijamo sočutje, spodbujamo dobra ravnanja.

Dobrodelno ali delno dobro?

Res priporočam, da se letos namesto za kup nepotrebnih daril ali instant dobrodelnost, o kateri govori super kolumna Katarine Bervar Sternad, odločiš za to akcijo. Je tudi zelo dobro organizirana, letos bomo namesto v zbirnih mestih, darila oddali po pošti. Več preberi na uradni strani Trije Zimski Botri, kjer zaprosiš tudi za pisma otrok. Izbiranje pisem se je že začelo.

Maham,

Nika

*Fotografija: splet

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.