Katarina Bervar Sternad, nova kolumnistka Beautyfull Bloga

Draga bralka Beautyfull Bloga.

Tole zdaj tipkam zares vesela …

Ker bi želela, da na blogu odkrivaš ne le nove izdelke, tehnike ličenja in druge modno-lepotne vsebine, pač pa tudi zdrava in pozitivna razmišljanja o ženskem svetu nasplošno, sem k pisanju povabila svojo dobro prijateljico, s katero najraje debatiram o vzgoji partnerja, odnosu z otroki, svetovnih nazorih, lokalnih žurkah, kuharskih receptih, začimbah za popestritev vsakdanjega življenja 😉. V najinih debatah občudujem njeno zdravo logiko, željo po iskanju poti za splošno dobro, iznajdljivost v doseganju polnega življenja brez visokega budžeta … in domislice za pravno formalne rešitve takšnih in drugačnih težav. Katarina Bervar Sternad je namreč po poklicu pravnica in že od leta 2004 dela v nevladni organizaciji na področju preprečevanja diskriminacije in enakosti spolov.  Je zagovornica žensk žrtev nasilja in sodeluje pri pripravi in spremembah zakonodaje na tem področju. V letošnjem letu jo je revija Jana nominirala za Slovenko leta 2016. 

katarina-bervar-sternad-by-beautyfullblog

Pred kratkim sva si privoščili babjo rehabilitacijo (vikend brez mulcev in partnerjev) in se dogovorili, da boš te pogovore enkrat mesečno lahko brala tudi ti. Za prvič naj bo to zapis v katerem  boš začutila kdo  Katarina Bervar Sternad je in kako razmišlja o čisto ‘bjutifulblogovskih’ rečeh … ličenju in šminkah.

Preživeti stereotipi o feministkah

Pri svojem delu se ukvarjam z vprašanji, kako povečati družbeno moč žensk, kako preprečiti nasilje nad ženskami, kako v oglasih (npr. za avtomobilske gume) zmanjšati pojavnost golih žensk, kako doseči dejansko enako enakost spolov v družbi … To so stvari za katere verjamem, da so v naši družbi nujne in zato svoj čas v službi z veseljem in zadovoljstvom posvečam tem ciljem. Ampak to je v službi.

Po službi pa sem mama, partnerka, prijateljica, ustvarjalka, popotnica, soseda, potrošnica, nabiralka … ženska v vsej svoji biti. In zelo sem vesela, da sem se rodila kot ženska, celo navdušena sem — menim namreč, da je ženski svet izjemno barvit in nas kar sam vleče v ustvarjalnost, ki je, kot je trdil  Einstein, ”intelligence having fun”. Od nekdaj sem rada ustvarjala in kljub precej intenzivnemu življenjskemu tempu, to še vedno počnem, samo drugače. Včasih sem mešala nove koktejle za prijatelje, danes ustvarjalnost v kuhinji sproščam v pripravi jedi za družino … in iskanju obvodov, da to ne postane vsakdan. Včasih sem ustvarjala nakit zase, danes delam lasne sponke za hčerko. Včasih sem porabile ure za frizuro. Danes, ko tega časa nimam več, si vzamem 10 minut za make-up … če se mi zahoče.

Feministična idelologija ne pravi, da se moramo v boju za enakost spolov ženske odreči svoji ženskosti ali želji, da bi bile lepe. Zame feminizem pomeni, da se v družbi uveljavljamo s svojo žensko energijo, ne z moško. Svojo žensko energijo pa med drugim prebujam tudi z ustvarjanjem z ličili. To počnem zase. Ker me igranje z barvami, dišavami in stajlingi spravi v dobro razpoloženje. Moj namen ni skriti obraza za ličili ali spreminjati danega; ne ličim se vsak dan ali za vsako ceno.

Pri svojem delu mladim puncam večkrat pravim naj kritično presojajo podobe žensk, ki nam jih vsiljujejo mediji, in naj ne sledijo slepo idealom, ki jih ni mogoče doseči. Stalen tek za idealno podobo nas slabi in nam škoduje. Raje ostajajmo zveste sebi in na sebi poiščimo tisto, kar nam je najbolj všeč in to poudarimo, tudi z ličili. Če se bomo dobro počutile kot ženske, prepoznale svoje močne in lepe strani, nam bo v življenju odprtih več poti.

Včasih se ljudje začudijo, ko me prvič srečajo, in moja podoba ne sovpada s stereotipom feministke; nosim visoke pete, tudi oprijeta oblačila in sem zelo rada urejena. Tudi protestiram ne gola pred parlamentom, temveč svoje borbe bijem s pravnimi argumenti za delovno mizo. Feministke nismo ženske, ki ne maramo moških ali sebe. Prav nasprotno: izjemno cenimo življenje, zato ga želimo živeti enako kakovostno kot moški, le morda v več barvah, dizajnih in s kakšnim dobrim rdečilom.    – Katarina Bervar Setrnad

 

Poznaš Katarino Bervar Sternad, morda spremljaš njene kolumne v reviji Grazia? Ti je bila tokratna všeč? Zelo veseli bova tvojega mnenja, vprašanj, razmisleka … zato ga prosim pusti v komentarju. Hvalaaa.

⇒♥ Poglej pa tudi kako udarno je Katarinino razmišljanje o dobrodelnosti

Mahava,

Nika in Katarina

 

♥ Klikni in me sledi tudi na Instagramu ♥

 

*Fotografije: Beautyfull Blog

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.