Kako … razumeti dojenčkov jok

Če bi Šifrer Martinovega lulčka pisal zdaj, bi Nobelovo nagrado dal Priscilli Dunstan, ki je dojenčkov jok in oglašanje ‘prevedla’ v vsem razumljive besede.

IMG_3198 copy
Kaj pa uslišan dojenček?!

”Pa kaj mi to nihče ni povedal že pri Amalji, npr. v šoli za starše?!”  To je bila prva misel ob včerajšnjem odkritju kratkih filmov Dunstan’s Baby Language in spoznanju, da mi novorojenček vse kar želi, jasno sporoča z eno od petih ‘bejbi’ besed. Sledilo je veliko olajšanje ter daljša, mirnejša noč. In jutro brez podočnjakov ter bolj sproščeno ‘henganje’ z Belo. Zdaj razumem, kaj želi povedati z oglašanjem, še preden pade v histeričen jok.

Dunstanov Baby jezik oz. dojenčkov jok sestavlja pet unverzalnih zvokov ali besed, ki jih spuščajo dojenčki po vsem svetu, ker refleksom, kot so npr. tiščanje v trebuščku, sesanje, dodajo zvok. To so:

  • Neh = lačen sem – Zvok nastane, ko novorojenček, kot pri sesanju z jezičkom, povleče po zgornjem nebu in temu doda zvok.
  • Eh = podreti moram kupček – Zvok nastane, ko je zračni mehurček ujet v prsnem predelu. To otroka tišči, zato s stiskom mišic, podobno kot pri kašlju, želi potisniti zrak nazaj skozi usta, pri tem pa doda zvok.
  • Owh = zaspan sem – To je zvok, ki ga naredi skupaj z zehanjem, zato ima usta največkrat odprta v obliki ovala.
  • Heh = neudobno mi je – Ta zvok spusti, ko ga npr. zebe, mu je vroče ali pa ima polno pleničko … Naredi ga kot odgovor na kožni refleks, npr. kadar se poti ali ga srbi ritka …
  • Eairh = tišči in zvija me v trebuščku – Ko je zrak ujet v trebuščku oz. črevesju, novorojenček močno stisne mišice, da bi ga iztisnil iz trebuščka. Pri tem spusti glas in dostikrat pokrči nogice k torzu ter jih ponovno iztegne.
Prvi mesec, prve slike, prva komunikacija ...
Prvi mesec, prve slike, prva komunikacija …
Naspan dojenček ... zadovoljna mama ;).
Naspan dojenček … zadovoljna mama ;).
Razumljen dojenček … zadovoljen dojenček.

 

Če se vrtiš v začaranem krogu podiranja kupčkov, zvijanja, krčkov in vprašanj v stilu ”Da ni mogoče spet lačna?”, si odpri ta dva ‘aleluja’ filmčka  Dunstanov Baby jezik 1 in Dunstanov Baby jezik 2, ki razjasnita dojenčkov jok.
In če poznaš še kakšno novopečeno mamico, ji prosim deli ta zapis, da bodo tudi njene noči in dnevi bolj umirjeni. Hvaležna ti bo.
Maham,
Nika

♥ Klikni in bodi preko Bloglovin’a prva na mail obveščena o novih zapisih ♥

*Fotografije: Mali zakladi

 

E-novice

This post is also available in: English

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • Katarina
    11 novembra, 2013

    odlično, sprobamo spomladi 😀

    • nika
      21 novembra, 2013

      Ooo … čestitam @Katarina. Res drži, včasih opažam le, da ko je Bela zmatrana, ne ve kaj bi, in takrat odjoka vseh pet besed hkrati ;).