Raj na zemlji: družinske počitnice na Gili otokih

Če me spremljaš na Instagramu, potem ti je jasno zakaj je blog ves januar v mirovanju. Družinske počitnice na Gili otokih! Ob popotovanju po Baliju smo jih obiskali že pred štirimi leti, a takrat se mi ni sanjalo, da se bomo na te rajske otoke vrnili tako kmalu. Želeli smo si tropskega sonca, res toplega morja z lepo vidljivostjo kljub peščenemu dnu, bogatega morskega življenja na hotelski plaži, pristno prijaznih domačinov, majhno, obladljivo okolje s pestro ponudbo hrane in različnih aktivnosti, let manj kot 6 ur …

Minus plus avtobus

Oguljena „vsega pa ne morte imet’’ me pri trgovcih spravlja ob živce, ampak tokrat sem vedela, da bo nekaj res treba požreti in tako smo se v začetku januarja vsedli na avion. Bruto timing potovanja: 22 ur animiranja otrok, 50 minut spanja, 30 sekund časa zame, nič trenutkov obžalovanja … 

Počitnice smo štartali na jugu Lomboka, kjer smo Kuta Beach-u takoj pozabili na kašelj, post-decembersko utrujenost, šolske ter službene obveznosti in megleno Ljubljano. Plaža lepa kot na razglednici, morje toplo kot v toplicah, pivo hladno kot v Katrci … Bi bilo lahko še bolje?!

Lombok Kuta Beach
‘Pikčrprfekt’ in prazna plaža Kuta Beach na Lomboku.
Beautyfullblog Gili Lombok Druzinske pocitnice 19
Lepo je nad, pa tudi pod vodo …
Beautyfullblog Gili Lombok Druzinske pocitnice 20
… lahko tudi bazensko.

Trije otoki kot tri različne začimbe

Naslednje tri tedne smo preživeli na naši rajski destinaciji, majhnih otočkih Gili na severozahodu Lomboka, Trawanganu, Meno in Air-u. Ker so blizu ekvatorja, je temperatura zraka okrog 30 stopinj vse leto, temperatura vode pa od 26 do 30ºC. Sicer v Indoneziji od novembra do aprila vlada deževna sezona, a Giliji (še posebej Trawangan) so bolj ali manj ‚suhi’. Najbrž ker ležijo med več kot 3000 m visokima vulkanoma, Mount Agungom (Bali) in lomboškim Mount Rinjani-jem.

Otoki so poseljeni približno 200 let. Domačini so v glavnem prijazni, ustrežljivi in nasmejani muslimani, posebej pozorni pa so do otrok. Uradni jezik je Bahasa Indonezija, ki je umetni jezik vse Indonezije, Giliji pa imajo svoje narečje ‚Sasak Gili’. Naravno rastje so palme, papaje, mango in banane pa so kultivirani kasneje. Turistično so zaživeli ob koncu 90-ih z eksplozijo turizma na Baliju, danes pa so priljubljena destinacija ljudi iz vsega sveta in ‚svetov’, ki so željni zabave,  potapljanja in miru. Na otoku namreč ni motornih vozil, zato je največ kar lahko zmoti uho (če ne štejem nočnih molitev, ki se razlegajo iz džamij) zvonec kolesa ali troblja konjske vprege.

Gili Lombok
Naša destinacija … tri palme na levi strani Lomboka.
Posebej na Gilijih.
Gili Lombok Meno
V raju so konji majhni in okrancljani.

Gili Trawangan

Če bi ga primerjala z začimbami, je kot mali, rdeč feferon, ki je v Indonezijski kuhinji močno prisoten. Največji otok, Gili Trawangan oz. Gili T, je  znan kot party island, ker ponuja največ aktivnosti, restavracij, trgovin, nočnega žvljenja in nastanitev. Všeč mi je tudi zato, ker ima najbolj ugodno mikroklimo in ker je z njegove zahodne obale mogoče občudovati odprto morje s katerega se vidi mogočen vulkan, balijev Mount Agung. Ponuja najlepše in najbolj romantične trenutke … in to niso privat inštrukcije potapljanja, ampak sončni zahodi spektakularnih barv. Da otok danes ni vroča destinacija le za mlade backpackerje, so poskrbeli številni glam resorti in privatne vile, trendne restavracije, spaji ter butiki, ki ponujajo res dober šoping po ne preveč dobrih cenah.

Gili Meno

Neraziskan, umirjen in sladek kot muškatni orešček (izvira iz Inodnezije) je otok na katerega smo se umaknili od travanganskega vrveža. Dopustovanje na Menu se odvija na čudovitih mehkih peščenih plažah in koralnih grebenih ob njih, začini pa ga vožnja s konjičkom skozi gozdove palm v notranjosti, opazovanje ptic na slanem jezeru ali barantanje s prodajalko sadja ali pareov.

Gili Air

Ponuja umirjeno, a prav nič dolgočasno bivanje na otoku, zato bi bili zanj lahko prispodoba klinčki. Indonezijska začimba, ki zniža krvni tlak, lajša bolečine, deluje protistresno in vrne energijo, se mi bo sicer bolj kot zaradi okusa jedi v spomin na Indonezijo prilepila zaradi vonja cigaret s klinčki Kretek, ki jih kadijo domačini na vsakem koraku. Posebnost otoka je izvir sladke vode, veliki kuščarji, ki se pasejo ob jezeru za uredništvom super revije GiliLife in njihov „Cityshop”, ki spominja na zadružno trgovino iz 80-ih. V njem lahko najdeš od papaje do nutele, pa od igračke do straniščne školjke.

Lombok Gili Meno
Kiiiiiičasto, saj vem ;).
Lombok Gili Air
Nenavadne hišice in ‘psi’ čuvaji.

Tehnična plat družinskih počitnic na Gili otokih

ČAS POČITNIC: od 4. do 28. januarja. Takrat je na otokih low season, zato so cene nastanitev ugodnejše, barantanje elastično, domačini bolj umirjeni.

FINANCE: Državna valuta je Indonezijska Rupija (IDR), 15.000-krat nižja od Evra. Bankomatov je na otokih dovolj, vendar pa za vsak dvig gotovine plačaš od 2 do 9 € (Mastercard), dvig več kot 2 milijonov IDR oz. 133 € naenkrat pa ni mogoč. Vožnja s konjičkom iz ene na drugo stran otoka stane okrog 100.000 rupij, večerja za vso družino na vaški tržnici pa okrog 30.000 IDR.

POT: Giliji ležijo blizu severozahodne obale Lomboka, zato je dostop do njih mogoč s čolnom iz Lomboka (vožnja ni daljša od pol ure, najcenejši, manj kot 25.000 IDR, je javni prevoz, najhitrejši in udobnejši pa privatni čoln za 500.000 rupij), helihopterjem iz Balija (let Benoi —Trawangan traja 45 minut in stane IDR 41.200.000 za 5 oseb) ali s hitrim čolnom iz številnih pristanišč na vzhodni obali Balija (vožnja, večinoma kar poskočna, traja od ene do dveh ur). Podrobneje si lahko možnosti prevozov in cene ogledaš na tej povezavi.

Naša pot je potekala takole: leteli smo z letalsko družbo Quatar iz Zagreba do Dohe (let trajal 5 ur in pol), nato z isto linijo iz Dohe do Denpasarja na Baliju (9 ur in pol). Tretjič smo vzleteli z indonezijsko Gerudo iz Balija na Lombok, vožnja pa je trajala manj kot uro.

Beautyfullblog Gili Lombok Druzinske pocitnice
Z veseljem sem ‘brisačo pri brisači’ zamenjala s ‘kravo pri kravi’.
Gili Trawangan
Prvi stik z vročim peskom.
Gili Trawangan
Na plaži leži vsesorte školjk in koral. Tudi srčkov.
Gili Trawangan
Gili must: opazovanje sončnega zahoda z gugalnice

Bi bilo lahko še bolje?

Lahko … če bi  trajalo in trajalo in trajalo.

Preberi tudi:

naslednje zapise v katerih bom razkrila kaj smo na družinskih počitnicah na Gili otokih počeli, naše top nastanitve, zakaj bi morala Gilije obiskati še pred koncem leta, nasvete za potovanje z otroki …

Maham … navdihnjena z lepimi spomini,

Nika

Fotografije: Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

4 Comments
  • Tamara
    5 februarja, 2016

    Waaaw, tole se pa bere kot TOP destinacija za vso družino!

    Dej mi zaupaj koliko je bila letalska karta? Se mi dozdeva, da je pa to res ena destinacija, za katero se splača malce našparati :).

    • NIKA
      14 februarja, 2016

      Mi smo uživali vsi štirje ;). Letalske karte so bile ta mesec iz Benetk do Lomboka že od 450e dalje. Torej treba je najti dobro ponudbo.

  • Robert
    5 februarja, 2016

    Uuuuuu, noro! Treba it pogledat tja 🙂 Lp

    • NIKA
      14 februarja, 2016

      Res je za dozivet ;).