Kako popraviti ali ponovno uporabiti razsuta senčila

Novo, najljubše, edino … Pogosto se mi zgodi, da namesto v predalu ali torbici, senčilo ali rdečilo pristane na trdih kopalniških tleh. Včasih bi ga z velikim obžalovanjem vrgla v smeti, danes pa vem, da razsuto senčilo lahko popravim ali ponovno uporabim. 

popravi-ali-ponovno-uporabi-razsuta-sencila Beautyfullblog 11
Pred kratkim sva razsuta ličila z Amaljo rerabili za ustvarjanje, a to sploh ni edini način.

1. Razsuto senčilo popravi

Razsuto senčilo lahko popraviš. Potrebuješ košček polivinila (ali plastične vrečke), papirnat robček, alkohol iz lekarne (vsaj 90%) ali razkužilo, kovanček ali pokrovček stekleničke, žlico ali nekaj za drobljenje senčila. Popravilo je povsem enostavno. Senčilo prekrij s koščkom polivinila. Preko tega ga z ročajem žlice, vatirano paličico, kitajsko paličico ali čim drugim razdrobi v fin prah. Nato pokrovček ali kovanček ustrezne velikosti zavij v robček in s tem pritisni na prah v podsodici ličila. Drži nekaj sekund in senčilo bi se moralo ponovno sprijeti. Če se ne, ga zmešaj z nekaj kapljicami alkohola (najbolje je, če ga po senčilu popršiš). Mešanico, tokrat bolj mokro, ponovno potlači z robčkom, nato pa počakaj, da alkohol izhlapi. Paletko očisti in prični s ponovno uporabo.

2. Spremeni ga v pigmentni prah

Iz razsutih senčil lahko narediš svoje pigmentne prahce, podobne kot so na voljo pri MACu, MakeUp For Ever in drugih profesionalnih znamkah ličil. Razsuto ličilo presuj v polivinilasto vrečko. Nato s kovinsko žlico pritiskaj nanj, da se popolnoma razdrobi. Prah presuj v čisto in razkuženo posodico. Naj bo nekoliko višja (lahko je tudi ‚rumenjak’ Kinderjajčka), da pri odpiranju prah ne bo letel na vse strani. Takšne pigmente lahko uporbaljaš kot senčilo, rdečilo, osvetljevalec ali barvni poudarek pri poslikavah telesa. Barve lahko med seboj mešaš in tako ustvariš nove odtenke.

3. Uporabi ga za ustvarjanje

Trendnih pobarvank za odrasle ali prostega slikanja se raje kot z barvicami loti z odsluženimi ali razsutimi ličili. Ker imajo različne finiše (mat, sijoč, biserni, z bleščicami), ker ne boš imela težav z iskanjem kožnega odtenka in ker omogočajo mehko zabrisovanje. Za navdih poglej Kukukito, ki z laki za nohte in drugimi senčili ilustrira zgodbe objavljene tudi v revijah.

4. Zamešaj ga v lak za nohte

Potrebuješ le prosojen lak (še bolje pa nadlak) čopič in posodico za mešanje (pokrovček marmelade, rumenjak kinderjajčka …). Nekaj kapljic prosojnega laka kani v posodico in vanjo zamešaj fino razdrobljen prah senčila ali rdečila. Dobro premešaj, da ni grudic in se pigmenti v laku lepo razporedijo. Potem lak nanesi hitro, saj se bo sicer prej posušil v pokrovčku. Če imaš težave s hitrim in natančnim nanosom, naj ti zaupam, da veliko profi manikirk popackano kožico uredi po koncu lakiranja. Če ti je odtenek všeč tudi ko se posuši, lahko preostali prah streseš kar v stekleničko prosojnega laka, premešaš z zobotrebcem (ali pa v stekleničko vržeš kroglice in jo pretreseš) ter tako ustvariš lak za večkratno uporabo.

5. Z njim ustvari črtalo

Tako smo živahno barvo črtala ustvarili včasih, ko sta bila pri nas na voljo le črn in rjav. Potrebuješ prah senčila, ki se ti zdi primeren za črtalo, lonček, ki se dobro zapre in nekaj vode ali umetnih solz (ali kapljice Visine). Vse skupaj premešaš, takšno ličilo pa shrani v hladilnik. Postopek priprave boš našla celo na Wikihow.

6. Zamešaj obarvan balzam

V shea maslo (lahko tudi karite ali prosojen balzam za ustnice) vmešaj prah zdrobljenega senčila in dobila boš obarvan balzam, s katerim lahko naličiš veke, lička, ustnice ali pobarvaš pramen las.

 

 

popravi-ali-ponovno-uporabi-razsuta-sencila Beautyfullblog 8
Pripravljena za ustvarjalno akcijo.
popravi-ali-ponovno-uporabi-razsuta-sencila Beautyfullblog 10
Paleta ličil tokrat ne bo namenjena slikanju po obrazu ;).
popravi-ali-ponovno-uporabi-razsuta-sencila Beautyfullblog 7
Za drobljenje lahko uporabiš tudi pokrovček laka za nohte.
popravi-ali-ponovno-uporabi-razsuta-sencila Beautyfullblog 6
Za shranjevanje razsutih ličil lahko uporabiš ‘kinderjajček rumenjake’.
popravi-ali-ponovno-uporabi-razsuta-sencila Beautyfullblog 1
Lani je ob koncu leta s pomočjo razsutih ličil nastal tudi portret Amaljine učiteljice.
popravi-ali-ponovno-uporabi-razsuta-sencila Beautyfullblog 5
Senčila so dobro pigmentirana in se lepo razmažejo.
popravi-ali-ponovno-uporabi-razsuta-sencila Beautyfullblog 4
Amalja je za slikanje uporabila tudi svinčnike za oči.
popravi-ali-ponovno-uporabi-razsuta-sencila Beautyfullblog 12
S pomočjo odsluženih ličil (razsutih ali s pretečenih) lahko nastanejo otroške ali odrasle mojstrovine.

Poznaš tudi ti kakšen način ponovne uporabe razsutih ličil? Zapiši ga v komentar, da bo v navdih tudi drugim bralkam. Vesela bom tudi, če zapis deliš prijateljicam.

Maham,

z obarvanimi prsti 😉

Nika

 
*Fotografije: Vstanem
  ⇒ Preberi pa tudi kako prebarvati čevlje

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 Comments
  • Sara Bürmen
    1 junija, 2016

    Tole ja pa prišlo ob pravem času, hvala za super nasvete, res dobre in uporabne, pa še simpl, ideje.

    Ravno sem po zgledu točke 1 uspešno oživila razletelo L’orealovo senčko, (ker pri roki nimam lekarniškega alkohola sem uporabila kar kapljico tekočega razkužila za roke), nadaljujem s poskušanjem na razdrobljenih Sleek rdečilih…

    🙂

    • NIKA
      1 junija, 2016

      O super, poročaj o rezultatu. Ali pa če ti delo pokaže še kaj novega ;).

  • Sara Bürmen
    1 junija, 2016

    Rezultat uspel, sem se lotila še Mary Lou Manizer (jap, sem nerodna in imam kar nekaj razsutih ličil) 😉 in je isto fajn … 🙂

    • NIKA
      1 junija, 2016

      Super, hvala za poročanje … tako, se bodo opogumile še druge.

  • Polona
    14 aprila, 2023

    O, kako lepo! Brava! Brskam za senčili in naletim na tvoje čudovito besedilce …

    Veš, z razsutim senčilom se je obrnila tudi moja zlatarska pot … “Eureka!”
    Od takrat naprej svoj nakit iz srebra in zlata zapolnim s katerim koli odtenkom senčila. 😊
    Bodisi “odsluženega”, ki ga ne bi smeli več nanašati na oči, ker mu je pretekel rok uporabe, ali pa novega, ko vidim kakšen noro lep odtenek. Največkrat znamke KIKO Milano ali pa MAC Pro, saj sta vrhunske kakovosti in površini dajeta čudovito teksturo.

    Vabljena v Polona Potočnik Jewellery Salon:
    https://www.instagram.com/polona.potocnik/

    Objema in sonca s Tenerifa