So poceni sončna očala učinkovita?

Najpomembnejša zaščita pred soncem niso izdelki z SPF faktorjem, ampak obleka, klobuk in sončna očala.  Ker slednja s hudim dizajnom in nalepko CE 400 UV dobiš že za 5 €, me je zanimala razlika med tistimi, ki jih kupiš pri optiku in poceni sončnimi očali.

dior soncna ocala

Poceni sončna očala so lahko videti hudo dobra, ni pa nujno, da so tudi učinkovita pri zaščiti oči. Foto: Dior 2016

Odgovor strokovnjaka

Vprašanja, ki mi običajno rojijo po glavi, ko me na blagajni trendne trgovine z oblačili mamijo super huda in poceni sončna očala sem naslovila na Majo Senčar iz ArtOptike, ki mi je razjasnila nekaj dilem.

V: Kako je z UV zaščito poceni sončnih očal, ki so so na voljo malodane v trafiki, po možnosti z nalepko UV 400?

O: ”Za zaščito uporabnikov so države sprejele standarde, ki so potrebni za zaščito oči pred UV- žarki. V Evropi je to certifikat CE, ki zagotavlja, da nudijo očala varno stopnjo zaščite. UV-žarki imajo valovno dolžino do 400 nm, zato imajo kvalitetna sončna očala oznako UV 400, kar pomeni, da preprečujejo prehod žarkov do te valovne dolžine. To lahko označuje tudi nalepka, ki je na steklih sončnih očal. Ni pa nujno, da je le ta verodostojna.  Očala morajo imeti tudi posebej priložen certifikat, ki zagotavlja kvaliteto in pravo zaščito steklc.”

V: Ali je za dobro zaščito oči s sončnimi očali pomemben le ta faktor, UV zaščita?

O: Ne. Kakovostnejša očala imajo tudi boljša stekla; posebej obdelana, centrirana, ki ne popačijo slike in ne povzročajo napak pri gledanju skozi očala. To je tudi najpogostejši problem, ki ga zaznajo tisti, ki nosijo poceni sončna očala: pritožujejo se npr. nad nečisto, neostro in popačeno sliko, včasih celo glavobolom.

V: Kaj še določa ceno kakovostnim sončnim očalam?

O: Ceno torej poleg boljše (oz. resnične) zaščite pred UV žarki dražjim očalam določa tudi kakovost stekel (ponavadi so plastična, še boljšo ostrino vida pa imajo steklena stekla (npr. RayBan Aviator). Ceno lahko zvišajo tudi  posebna, polarizacijska stekla, ki preprečujejo bleščanje pri sončni svetlobi, saj filtrirajo razpršeno svetlobo. Seveda pa na ceno sončnih očal vplivajo tudi okvirji, ne samo z imenom dizajnerja, pač pa tudi z materialom iz katerega so narejena, npr. že na otip kvalitetnejše plastike – acetata, katera je pri dražjih in luksuznih očalih večkrat tudi ročno delo.”

 

Ker so sončna očala nujna za zaščito oči pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki, je prav, da izberemo res dobra, torej takšna, ki zaustavijo čim večji del UV žarkov, da bi prehajal skozi leče do oči in imajo tudi centrirana in kakovostna stekla. Zato prisegam na sončna očala, ki jih prodajajo v optiki ali v boljših športnih trgovinah. Kaj pa ti? Imaš drugačne izkušnje? ”

 

Maham,

Nika

 
*Fotografije: Promocijski material

 

2 Comments
 • katkoc
  september 13, 2013

  Jaz sem šla s svojimi HM očali v optiko, kjer so mi zmerili prehodnost žarkov in ugotovili, da je 99% zaščita. Kot pri očalih iz optike 🙂 Je pa res, da je kvaliteta stekel slabša.
  Samo prispevam informacijo.

  • nika
   september 13, 2013

   Ja, mislim da je podobno tudi pri ostalih cenejših očalih. Če imaš oči občutljive, te lahko zaradi manj kvalitetnih stekel bolijo oči, glava ali pa slabše vidiš npr. pri vožnji, če s tem nimaš težav, pa juhu … privarčuješ nekaj denarja, ki bi ga sicer v optiki plačala za kvalitetnejše steklo, okvir in ime blagovne znamke ;).

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


*