O dlakah brez dlake na jeziku

Ker moram za skok v kopalke (ali telovadno opremo) odkljukati vsaj nekaj postopkov odstranjevanja dlak.

Čeprav bi si pozimi lahko privoščila luksuz kosmatih nog, se prav ta hip z njimi borim bolj kot kadarkoli v letu. Eno je zagotovo, v kratke hlače (ali pod rjuhe ;)) skačem vse leto. V nasprotju z mojimi okoljevarstvenimi prepričanji, želim imeti hribčke in dolince svoje kože gole. Zato sem se z dlakami ukvarjala že na tisoč in en način; od vsakodnevnega vihtenja britvice do puljenja z vsemogočimi pripomočki. Poskusila sem jih celo zradirati s čudežnimi strgali, jih uspavati z IPL svetlobo in se jih za vedno rešiti z laserjem. Najbolj primeren čas za njihovo dolgotrajnejšo odstranitev je prav zdaj, ko je koža zopet svetla, dlačice pa temne, kar je dober pogoj za učinkovito uničenje dlak z laserjem v medicinsko estetskem centru ali za stoletno uspavanje njihove rasti z IPL svetlobo doma.

PREBERI: Moja ocena IPL aparata Philips Lumea Prestige

Moji preverjeni načini odstranjevanja dlak 

V povprečju ženske noge ‘krasi’ 16.800, podpazduhe pa 600 dlak ... nisem zadovoljna, da se lahko z nadpovprečnim pohvalim prav na tem področju. Na začetku moje odstranjevanje dlak ni bilo prijetno; kocin sem imela v izobilju, močnih in gosto posejanih, koža pa je bila tanka in občutljiva. Poznaš to situacijo? Zato sem sestavila ocene vseh načinov odstranjevanja dlak, ki sem jih preskusila, da morda tako kot pri meni, tudi pri tebi depilacija postane sinonim za pot do gladke kože brez bolečin, vraščenosti, mozoljčkov in drugih težav po odstranjevanju dlak.

1. BRITVICA

Všeč mi je, ker:  je hitra in preprosta za uporabo (in ne, dlake po njeni uporabi ne rastejo trše ali hitreje … o tem napišem več drugič?), ker dela tudi tam, kjer ni elektrike in ker jo v sili lahko kupim celo na bencinski črpalki … ali ukradem Petru … to ni pogosta praksa, ker skupna uporaba britvice ni higienična.

Moti me: Res kratkotrajen rezultat, izsušenost kože po britju, pogosto pa lahko sproži tudi vnetja. Pa tudi, da se britvice namenjene nežni koži žensk ne morejo primerjati z učinkovitostjo moških. Po mojem je najboljši približek Gilette Venus (cena:  6,90 € za brivnik in dve nadomestni glavi), z veseljem pa preiskusim tudi kaj novega, kar predlagaš ti (zapiši mi v komentar prosim).

2. KEMIČNA DEPILACIJA (krema, gel ali pena)

Všeč mi je, ker: razgradi proteinske strukture dlake, kar  pripomore, da konica dlake po postopku ostane lepo zaobljena, novo izrasle dlake pa so nežnejše na otip. 

Moti me: Odstranjevanje dlak s takšnim izdelkom je, če ne izbereš res nežne depilacijske kreme, lahko prav agresivno. Običajno depilacijske kreme stopijo dlake nad površjem kože, pri tem pa se sprosti značilen in neprijeten vonj. Nekatere za učinkovito delovanje potrebujejo preveč časa, rezultat pa je seveda kratkotrajno gladka koža. Zaradi toliko minusov, to metodo uporabljam res redko. Če že, uporabim Afroditino Depilacijsko kremo Sensitive s prijetnim svežim vonjem in učinkovanjem v treh minutah.  Cena:  6,90 €/ 100 ml

3. STRIŽNIK

Všeč mi je, ker: Strižnik (prirezovalnik oz. trimer) hitro in preprosto oblikuje, prikrajša ali odreže dlake na manjšem območju poraščenosti. Jaz ga uporabljam za oblikovanje frizure na bikiniju.

Moti me: Običajno ga uporabljam le za oblikovanje, britje pa mi je udobnejše z britvico. Najbolj napredna in seksi različica pri nas je Philips Satin Shave Prestige Električni brivnik (cena:  69,99 €), ki je super, ker omogoča tudi mokro britje in ker ima funkcijo 5 minutnega polnjenja. To mi pride prav na dopustu, npr. v kampu ali na barki, saj lahko aparatek napolnim v res kratkem času.

4. PULJENJE S SLADKORJEM ALI HLADNIM VOSKOM

Všeč mi je, ker: Puljenje dlak da gladko kožo za nekoliko dlje. Napad s sladkorjem ali voskom Lycon pa mi je od klasičnega puljenja z vročim voskom prijetnejše, ker je manj boleče, saj tako odstranjevanje ob puljenju dlak ne vleče kože. Prav tako je vraščanje dlak po takšni depilaciji minimalno.

Moti me: Odstranjevanje dlak z voski Lycon ali sladkorna depilacija v salonu je kar drag postopek (glede na mojo hitro rast dlak). Sicer obstajajo alternative za uporabo doma, npr. sladkor Sugar StripEase (je 100-odstotno naraven, brez sintetičnih sestavin in nežen do kože, cena: 15,90 €/ 250 g), a če pri voskanju nimaš pomoči, je puljenje na nekaterih delih spretnostni preizkus. Voskanje doma mi ni všeč tudi zato, ker je precej zamudno.

odstranjevanje dlak vsi načini Beautyfullblog
Priročno, a žal kratkotrajno … britvico imam vedno s seboj na počitnicah, a bi jo z veseljem zamenjala za dolgotrajen napad na dlake.

5. EPILACIJA OZ. PULENJE Z APARATOM

Všeč mi je, ker: Epilatorji populijo dlake brez ‘packarije’ oz. lepljivih sledi na koži. Pred postopkom je dobro narediti piling in ga v tednih po odstranitvi dlak tudi večkrat ponoviti. S tem boš namreč preprečila vraščanje dlak, saj bodo te med rastjo lažje predrle povrhnjico kože.

Moti me: Pri takšnem puljenju me moti hreščanje napravice (morajo res vsi doma vedeti, da se depiliram?), bolečina ob puljenju (res, da se jo sčasoma navadiš, a ne popolnoma) in to, da moram po končanem postopku vključiti še sesalec. Zato bi pri ponovnem nakupu tokrat izbrala epilator, ki s posebnim sistemom ščiti kožo pred raztegovanjem, da je depiliranje manj boleče in takšnega, ki je odporen na vodo, da lahko odpadle dlačice preprosto odplaknem iz kadi. Velik plus pri odločanju bi dobil tudi najtišji aparat. To da ima epilator tudi nastavke za epiliranje različnih predelov telesa, brezžično delovanje in sistem, ki dlačice ob puljenju privzdigne, da zajame res vse, tudi najmanjše pa je najbrž že standard …

P.S.: Danes sem celo opazila, da imajo najboljši tudi lučko, ki ob puljenju osvetli tudi najsvetlejše in najtanjše dlačice. Uporabno po 40em, ti rečem.

6. TRAJNO ODSTRANJEVANJE DLAK Z LASERJEM

Všeč mi je, ker: Če odmislim rahlo pekoč občutek zaradi povišane temperature mesta obdelave, je odstranjevanje dlak z laserjem relativno neboleč postopek. Njegova prednost je v tem, da je primeren tudi za obdelavo večjih površin. Lahko potrdim, da je rezultat trajen, saj sem si dlake na bikini predelu odstranila že več kot deset let nazaj, pa mi niso ponovno zrastle niti ob hormonskih spremembah (nosečnost x 2). Če izbereš dober dermatološki ali medicinski laser, kjer imajo na voljo kvalitetne naprave, bo možna odstranitev tudi svetlejših dlak. Priporočam Medicinsko Estetski center Studio Ma v Kranju, ki jih je že 1996 leta kot prvi kozmetični salon v Sloveniji ponudil to storitev. Odstranjevanje dlak opravljajo strokovno, kvalitetno in ‘humano’ (če te skrbi kako se boš počutila pri obdelavi bikinija, potem res priporočam ta salon, kjer so zaposlene same krasne ženske), imajo pa tudi svoj sistem napada na dlake, ki se je izkazal za zelo učinkovitega. Več o postopku in tudi cenik si poglej na njihovi spletni strani.

Moti me: Pred leti sem si zaradi velike poraščenosti in zelo občutljive kože z laserjem ‘spedenala’ bikini. Seveda bi si želela, da bi imela tako gladko kožo, brez dlak, tudi pod pazduho ali na spodnjem delu nog, a ta hip nimam na voljo ne denarja, še manj pa časa, ki bi ga morala vložiti v takšno odstranjevanje.

7. USPAVANJE Z IPL SVETLOBO (‘Domači laser’)

Všeč mi je, ker: je enostaven, hiter in dokaj neboleč postopek, rezultat pa dolgotrajen. Boljši aparati uporabljajo inovativno svetlobno tehnologijo, imenovano “intenzivna pulzna svetloba” (IPL), ki temelji na tehnologiji, ki jo uporabljajo v lepotnih salonih, a so prilagojeni za varno in učinkovito domačo uporabo, kar pomeni, da se ti ni potrebno naročati na postopek … in da aparat lahko izkoristi več oseb ;). Uporaba je enostavna in zelo hitra, kako pa se lahko dolgotrajnost rezultata primerja z ostalimi postopki, pa poročam v kratkem.

Moti me: Če se že odločiš za investicijo (točno ceno za posamezni model aparata Philips Lumea preveri tukaj), te bo presenetil seznam varnostnih predpisov v stilu ‘Ne uporabi, če’ …’ npr. imaš zelo svetle, bele ali sive dlake, krčne žile, različne kožne bolezni, veliko temnih znamenj … na področju, ki bi ga želela tretirati, epilepsijo… Zaradi tvoje varnosti je skratka pametneje, če že prej preveriš, ali sodiš med tiste, ki to tehnologijo lahko uporabljajo.

odstranjevanje-dlak-vsi načini philips-lumea-beautyfullblog
Pred leti sem poskušala to Philips Lumea različico (a sem zaradi nosečnosti postopek raje prekinila), danes pa imam na testu najnovejšo. Poročilo najdeš na linku zgoraj

Moja najljubša napadalca dlak ta hip sta torej britvica in trajno odstranjevanje dlak v medicinsko estetskem centru. Ker pa želim najti še dobro rešitev med tema dvema, tako različnima postopkoma, preskušam nanovejši IPL aparat Philips Lumea Prestige. Zakaj sem izbrala prav ta IPL, kakšni so rezultati s foto primerjavo (obdelujem namreč le eno pazduho) in oceno izdelka predstavim v kratkem.

P.S.: Dopolnitev, 7.12.2016 … ob zaključku preskušanja.

⇒♥ Preberi si kaj o Philips Lumei mislim po več kot trimesečnem testiranju … klik-klik.

Maham,

Nika

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

7 Comments
  • Nadja Pozderec
    15 novembra, 2016

    Priporočam odstranjevanje dlak s pomočjo IPL fotoepilacije v No+Vellu centrih po vsej Sloveniji – IPl fotoepilacija je št. 1 na svetu s področja odstranjevanja dlačic s pomočjo IPL svetlobe po zelo ugodni ceni, in sicer 33 evrov na predel ali 18 evrov na mini predel! Poceni, brez bolečin in 100% učinkovito = No+Vello! 🙂

  • Lena
    20 novembra, 2016

    Zivjo Nika!
    Bolj kot berem o Lumei, bolj me mika nakup, predvsem zato, ker imam idealne pogoje za odstranjevanje :)))))
    Me pa zanima iskreno mnenje o tem, ali se nakup splaca in ne vem, ce lahko se prav dolgo cakam na tvoj prispevek o Lumei.
    Voskanja/epiliranja imam cez glavo, britja se bolj, za “salonski” laser pa ni casa in €. Vem, da IPL ne pomeni “trajne odstranitve”, ampak je vsaj pol toliko ucinkovito, kot ga oglasujejo? Kaj je lahko najvecji minus tega domacega laserja?

    • NIKA
      20 novembra, 2016

      Zdravo Lena, kot pravim, laser je najboljši, ampak tudi sama nimam ta hip ne denarja, ne časa in ne volje zanj …na živce pa mi gre, da se moram z dlakami ukvarajti tako pogosto. Pred leti sem poskusila IPL v kozmetičnem slonu, škoda denarja. Potem sem poskusila Remingotnovega, pa me ni navdušil, ker je bil zelo ‘user notfriendly’ ;), zato sem iskala boljšega. Philipsov je bl v tem oziru super, sem pa morala preskušanje dokaj hitro prekiniti zaradi nosečnosti. Zdaj ga preskušam ponovno, samo na eni pazduhi, približno en mesec in je že razlika … na testni strani dlačice rastejo počasneje in jih je manj … Potem, ko si dlačice uspaval, naj bi Lumeo uporabljal enkrat na dva meseca.

  • vermilion
    3 januarja, 2017

    Jaz se pa za Lumeo sicer nisem opogumila, ker se bojim, da imam presvetle dlake, da bi šlo sploh kaj stran. Ampak sem si pa rekla, da poskusim v kozmetičnem salonu. Najprej sem šla na Novello – tam dlačice samo uspavajo in so potrebni vzdrževalni tretmaji in še to verjetno na moje dlake ni nujno, da bi res uspelo. Potem sem pa rekla, da grem na vse ali nič in odšla v StudioMa (pred tvojim priporočilom sem slišala še cel kup drugih) in do sedaj sem bila sicer samo enkrat, ampak imam še največ občutka, da če mi bo kdo odstranil dlake mi jih bodo tam.

    • NIKA
      3 januarja, 2017

      Hvala Irena za ta komentar. Se popolnoma strinjam, če že greš v kozmetični salon (in sploh če imaš svetle dlake), potem raje kot uspavanje priporočam laser. In jaz sem bila s studiom Ma res nadvse zadovoljna. Držim pesti, da boš tudi ti.

  • Aleks Si.
    19 junija, 2019

    Hej Nika,

    Super razloženo in analizirano 🙂 Za svoje dlačice sem tudi sama razmišljala da naredim malo upgrade na tem področju – in si omislim IPL za domačo uporabo, Mercator ga ima trenutno v letaku po res ugodni ceni, kar 40 % znižanega (197.99€) : https://www.letakonosa.si/mercator/tematski-katalog-od-cetrtka-13-06-2019/?page=13 , ampak sem v dvomih da mi v bistvu ne bo pomagal kot bi želela, ker imam precej svetlo kožo in tudi dlake.

    Mnenja, izkušnje? 🙂

    LP

    • NIKA
      24 junija, 2019

      Sandra zdravo. Razumem tvoj dvom, ker je uspešnost odstranjevanja pravzaprav pogojena z razliko med barvo kože in dlak … bolj kot je koža svetla, dlake pa temne, hitreje bo rezultat viden. Sicer glede na povratne informacije nisem zasledila, da bi bil IPL lahko popolnoma neučinkovit, javljale so se le punce s hormonskimi težavami, da jim zelo niha to koliko časa so dlake v fazi mirovanja, kar je razumljivo. Če imate možnost, si morda sposodite aparat pri kakšni prijateljici in preskusite … bom pa danes še na FB dala vprašanje kakšni so rezultati pri svetli koži in svetlih dlakah, pa preglej odziv. Še info … ta številka 100.000 impulzov pri aparatu na linku ali 250.000 pri Philipsovi Lumei ni jakost žarnice ampak za koliko impulzov, tretmajev žarnica deluje. Torej življenska doba žarnice.
      Lepo poletje,
      Nika