To so primerna poletna oblačila za občutljivo kožo

HS hidradentis suppurativa oblacila obcutljiva koža beautyfull blog

To pomlad sem ozaveščala o kožni bolezni HS Hidradenitis suppurativa in kar nekaj se vas je javilo, da imate težave z izbiro oblačil, ker imate občutljivo kožo, lahko tudi zaradi kožnih bolezni: dermatitisa, luskavice, ekcema, HS … Zato pišem o izbiri neškodljivih oblačil, ki kožo nežno zaščitijo v poletnih dneh pred vročino, potom in radovednimi pogledi (če te motijo).

⇒♥ Za osvežitev … kaj je HS

Akne in turi morda niso le estetska težava, temveč znaki za HS, kronično bolezen Hidradenitis suppurativa, ki se kaže z vnetnimi spremembami v obliki bolečih zatrdlin in ognojkov, večkrat povezanih s podkožnimi kanali. Najpogosteje prizadene mlade ljudi v najbolj aktivnem obdobju življenja. Več o HS ali simptomih preberi na hs-online.si. 

To so oblačila, ki dihajo skupaj z občutljivo kožo

HS hidradentis suppurativa oblacila obcutljiva koža beautyfull blog

Pri izbiri oblačil s katerimi boš ovila svojo občutljivo kožo, moraš biti pozorna na več stvari kot le na trende in ceno. Preden skočiš v nova, upoštevaj tudi sledeče:

1. SPODNJE PERILO 

HS hidradentis suppurativa oblacila obcutljiva koža beautyfull blog posteljnina-lanabe

Prvi stik s kožo in predeli, ki so posebej občutljivi (npr. pri HS), je spodnje perilo. Zato poskrbi, da je to res iz organskega bombaža, po možnosti nebeljenega. Pozorna bodi tudi na kroj perila, da robovi hlačk ali modrčka ne pritiskajo na obolela mesta – razmisli o kroju boksark in modrčka brez kosti. Ne veš kje perilo iz ekološko pridelanega bombaža kupiti? Ponuja ga slovenska znamka Lanabe.

2. MATERIALI

HS hidradentis suppurativa oblacila obcutljiva koža naravne barve beautyfull blog

Pomembno je, da je tkanina oblačil zračna, lahkotna, mehka oz. prijetna na otip. Sveti gral med materiali, ki pobožajo kožo, so:

  •  organsko certificiran bombaž. Veš, da je na voljo tudi v različici, ki je videti kot til? Nekaj predlogov oblačil iz organsko certificiranega bombaža boš našla v zapisih Najlepše slovenske T majice in Najlepše pomladne eko obleke.
  • viskoza (iz bambusa ali bombaža). Številne študije so dokazale, da je razvoj bakterij pri oblačilih ali posteljnini iz viskoze manjši oz. počasnejši kot pri drugih materialih.
  •  lan, ki je obdelan tako, da ni grob.

Vedi, da vsi materiali niso primerni za občutljivo kožo, četudi so naravni. Volna npr. lahko draži zaradi grobe narave vlaken, prav tako pa nekatere študije kažejo, da se bakterije na koži v stiku z volno razvijajo enako hitro kot v stiku s poliestrom.

Preveri tudi iz kakšnega materiala je tvoja posteljnina, saj je koža v stiku z njo vsak dan in kar nekaj ur. Priporočam posteljnino iz nebarvanega lana.  

3. BARVE

HS hidradentis suppurativa oblacila obcutljiva koža naravni materiali beautyfull blog Botanic

Pri ljudeh z izredno občutljivo kožo lahko barve za barvanje tkanin povzročijo alergijske reakcije. Zato je dobro izbirati kose oblačil, ki niso beljeni ali barvani s sintetičnimi barvami. Čeprav je bela barva ‘bolj hladna’ in ne povzroča dodatnega pregrevanja kože, pa imajo tudi temnejši ali pisani materiali svoj plus; morebitni madeži izcedkov so manj vidni. V spletu boš našla kar nekaj nasvetov kako lahko oblačila pobarvaš sama z že pripravljenimi naravnimi barvami ali naravnimi barvili iz pese, olupkov avokada, črnega čaja … Že narejena modna oblačila iz naravnih materialov in pobarvana z naravnimi barvami pa ustvarja slovenska oblikovalka Vita Ivičič, ki jo boš našla v Galeriji Emporium ali poglej na njeno spletno stran.

4. KROJI OBLAČIL

HS hidradentis suppurativa oblacila obcutljiva koža moda beautyfull blog

Občutljivi koži prijajo kroji, ki niso ne preveč oprijeti in ne preveč ohlapni. Takšni, ki nimajo dodatnih šivov, žepov, vezenih okraskov, ki se kože ne oprimejo popolnoma, toda tudi ne plešejo nenadzorovano okrog nje. Rekla bi, da so to ohlapno telirani kroji, ki pustijo, da zrak med oblačilom in kožo kroži, da ostaja čim bolj suha.

Letos so trendi takšnih oblačil naslednji:

  • dolge, na A krojene obleke, kot je na zgornji fotografiji (People Tree, organsko certificiran bombaž)
  • ravna plisirana krila 
  • hlačna krila
  • hlače na zvonec
  • XXL dolge T-majice

5. KOPALKE

HS hidradentis suppurativa oblacila obcutljiva koža kopalke beautyfull blog

Material, ki ne vsebuje zdravju škodljivih snovi, je označen s certifikatom Oeko-Tex Standard 100. Iz tega materiala, ki je lahko tudi raztegljiv, najdeš številne kopalke. Nekaj sem jih predstavila v zapisu najlepše slovenske kopalke 2019. Sicer pa vse kopalke v tem materialunajdeš pri slovenski znamki Nancy.

6. PRANJE IN SKRB ZA OBLAČILA

  • Pri nakupu oblačil bodi pozorna na etiketo, ki označuje, kako lahko oblačilo čistiš. V trgovinah s hitro modo boš namreč našla veliko kosov, ki so sicer ugodni in na otip prijetni, a ne dovoljujejo strojnega pranja, kar je označeno z ‘Do Not Wash’. Takim se izogibaj, oblačila naj bodo pralna vsaj na 40 stopinj.
  • Nova oblačila pred prvim nošenjem vedno operi, ker ne veš, kdo jih je preizkušal pred teboj, kje so bila skladiščena, kakšne kemikalije so na njih proti mečkanju med transportom …
  • Oblačila peri z ekološkimi praški ali pralnim jajčkom. Namesto mehčalca uporabi kis in nekaj kapljic eteričnega olja čajevca (deluje antiseptično) ali pa oblačila zmehčaj z likanjem.
  • Obstaja tudi prašek, ki v 99 % uniči bakterije že pri pranju pri 40 stopinjah in je namenjen nežni otroški koži dojenčkov. Ne uporabljaj ga pogosto, uporabi ga le, kadar s pranjem pri višjih temperaturah ne moreš doseči ustrezne čistoče.

Nasveti bolnice s HS za oblačenje

Preberi kako modo doživlja Lara, bolnice s HS.

Večkrat slišimo, da z modo lahko izražamo osebni slog. Kaj pa bolniki s HS, kako doživljate modo in vse, kar je povezano z oblačili?

Raje kot modo pri izbiri oblačil poslušam svoje počutje in oblečem, kar mi ustreza v tistem trenutku. Naj bo to obleka (elegantna ali “za doma”), delovne hlače, kostim ali pa trenirka, najpomembneje je, da se v svojih oblačilih počutim dobro in da so udobna.

Katera oblačila stanje samo še poslabšajo? 

Stanje poslabšujejo oblačila, ki ne dihajo, ki so ob kožo ‘pritisnjena’ in se vseskozi drgnejo obnjo. Zato vedno izbiram čim lažja in zračna oblačila in na srečo mi moda zadnja leta prihaja naproti, saj so moderne naravne tkanine. Želim si, da bi nam moda z lažjimi materiali postregla tudi pozimi, saj več plasti težkih oblačil moje težave le poslabšuje. 

Je sonce z UV-žarki tvoj prijatelj ali sovražnik?

Sonce in UV-žarki delujejo pozitivno in menim, da je sonček moj prijatelj, a le v omejenih količinah. Ni se priporočljivo preveč sončiti in nastavljati v času, ko je to preveč obremenilno za moje telo, saj ni dobro za kožo. Vsekakor je priporočeno, da dobim čim več vitamina D, ki pa ga je največ od 10:00 do 16:00. Po navadi sem takrat ravno v službi. Sama sem se po posvetu z zdravnikom odločila za zdravilo oz. kapljice, ki vsebujejo vitamin D. Upam, da se bo stanje izboljšalo. 

Katere kose iz svoje garderobne omare res priporočaš drugim bralkam s težavami s kožo?

Obožujem oblekice, rada pa nosim tudi kratke hlače, trenirko in majico. Oblačila iz bombaža ter tista, ki me ne tiščijo preveč, če vem, da bom nekaj ur v njih “trpela”. Vsekakor gledam tudi na cene. Bolje manj in zdravo, kot ogromno in vse plastično.

Bi želela še kaj sporočiti glede mode, oblačenja, lepote in osebnega sloga bolnikom s HS?

Vsi smo in ste lepi. Tako ali drugače. Smo unikatni, vsak človek zase, in naj tako ostane. Sprejmi se takšno, kakršna si, le tako boš še lepša. Najprej sama sebi, nato pa še vsem drugim. Obleci tisto, kar ti najbolj prija v tistem letnem času. Posezi po lahkih materialih, ne glede na to, ali si privrženka modnih smernic ali ne. Osebni slog moraš najti sama. V ohlapnih oblačilih, v polo majici in kavbojkah, v obleki, srajci … Obleci, kar ti najbolj ustreza glede na tvoje počutje in ne vpliva preveč na oblačilo, ki ga nosiš celo življenje – svojo kožo.

♥⇒ Več o HS v spletu poišči pod ključniki: #abbvie #HSHope #HSawareness #HidradenitisSuppurativa

Bi na to temo želela izvedeti še kaj več? Npr. tudi konkretne predloge za nakupe? Kaj pa nega močno občutljive kože, te zanima?

Maham in ti želim vse dobro,

Nika

*Fotografije: Unsplash, Nika Veger

**Zapis je nastal v sodelovanju s podjetjem AbbVie.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.