Maldivi Sun Island Resort & Spa

By 0 , Permalink 0

Luksuz, ki si ga lahko privoščim.

Sun Island Resort Maldives

Maldivi niso skrit dragulj, saj vsi poznamo razglednice s poročnih potovanj z belim peskom, zeleno modro vodo in mogočnimi palmami, ki se sklanjajo nad njimi. V večini so poslane iz resortov in največji med njimi je Sun Island Resort & Spa, v katerem smo se, razvajali tudi mi.

Vtisi s Sun Island Resort & Spa

Sun Island Resort & Spa se nahaja v Indijskem oceanu, na otoku Nalaguraidhoo v južnem atolu Ari, 107 kilometrov južno od mednarodnega letališča Malé. Je največje letovišče na Maldivih in ima pestro ponudbo, ki  ni dosegljiva le bogatim.

Sun Island Resort Maldives 8

Na poti k Italijanski restavraciji, kjer me že nestrpno čakajo, saj je to eno od boljših izhodišč za snorklanje.

1. Naj … plusi in minusi 

Ker je največji resort in hkrati cenovno najbolj dosegljiv, je na tem otoku najbrž največja frekvenca gostov. Zato ima v spletu največ ocen … pohval in kritik hkrati. Dobre ocene ima na račun pestre ponudbe, tako hrane kot aktivnosti, kritike pa so predvsem na račun nastanitev. Resort se zdi idealen za velike skupine (nekatere slovenske agencije ga ponujajo kot tridnevni postanek na poti domov iz potovanja po Šrilanki) in družine, ne bi pa ga priporočila tistim, ki iščejo osamljen romantičen dopust za medene tedne … razen, če za sorazmeroma malo denarja želijo izkušnjo bivanja v nadvodnem bungalovu na Maldivih.

Sun Island Resort Maldives

Največji plus Sun Islanda je, da so to lahko res brezskrbne družinske počitnice, kjer otroci uživajo, starši pa si polnijo baterije (tudi na telefonu, ker je otok res čudovita kulisa za lepe familjarne slike ;)).

2. Kako do tja

Iz mednarodnega letališča Male (iz Ljubljane so ugodne povezave preko Istanbula (Turkish Airline), pa tudi preko Benetk in Rima (Air Italia), lahko do Sun Island Resort & Spa v dobre pol ure poletiš z manjšim letalom ali pa se pelješ s hitrim čolnom, kar traja približno 2 uri in 40 minut.

Sun Island Resort Maldives

Tipičen maldivski čoln … ampak s takim se pelješ na potop, snorklanje ali bližnje otoke.

Sun Island Resort Maldives

Dobrodošli na otoku.

Sun Island Resort Maldives

Že v prvih nekaj minutah na Sun Islandu, nam je prav pod nogami zaplaval čudovit morski golob (eagle ray).

3. Nastanitve

S skupno 426 sobami in apartmaji ter 68 nadvodnimi bungalovi, je otok Sun Island največji zasebni resort na Maldivih. A pet zvezdic mu ne pripisujejo zaradi luksuznih nastanitev (če iščeš to, boš razočarana). Sobe so sicer čiste, prostorne in zadovoljivo opremljene, a luksuza, arhitekturnih ali oblikovalskih presežkov, ni. Notranjosti vodnega bungalova nisem videla, me je pa močno razžalostilo to, kar sem videla s pomola. Na območju, kjer so vile zgrajene, v morju ni sledi življenja. Res, da se ribe tudi sicer zadržujejo v bližini koralnega grebena, a ne predstavljam si užitka bivanja nad vodo v kateri (predstavljam si, da tudi zaradi posega v naravo zaradi gradnje vil), ni življenja. Razen ponoči, ker tam hranijo morske pse in skate.

Sun Island Resort Maldives

Vodne vile na jugu otoka.

Sun Island Resort Maldives

Vodni bungalovi na so na Sun Islandu cenovno najbolj dosegljivi.

Sun Island Resort Maldives apartma

Taki pa so ‘običajni’ bungalovi na plaži.

Sun Island Resort Maldives apartma soba

Soba je čista in dovolj velika, da so Amalji in Beli dodali še vsaki svojo posteljo.

Sun Island Resort Maldives

Pogled iz morja: apartmaji oz. bungalovi so takole skriti v senci čudovitih palm.

4. Hrana

Na otoku je kar devet restavracij in vse v jedilnik vključujejo lokalno, na otoku pridelano ekološko zelenjavo in sadje, ter sveže ujete morske sadeže in ribe. Jedilnice, v katerih strežejo hrano, ki je vključena v pakete, so na prvi vtis grozljivo ogromne. A to je zato, ker ima vsaka družina svojo mizo ves čas letovanja. Samopostrežna ponudba raznovrstne hrane je res ogromna, sveža, zelo okusna. V jedilnik, ki se ponovi čez en teden, je vključena azijska, veganska, presna, japonska hrana, veliko peciva, raznovrstnega kruha, rib, raznolikega mesa, svežega sadja … Ker smo imeli le polpenzion, sta bili punci opoldan lačni. Hrana, ki jo ponujajo v barih in restavracijah je prav tako dobra, ampak sorazmeroma draga. Na voljo je tudi dostava pice v sobo.

sun island resort eko fruit

Sladkanje s pravkar utrganim tropskim sadjem je bilo Beli zelo všeč.

5. Otrokom prijazni

Na Sun Islandu poskrbijo, da je letovanje dopust za otroke in starše. Amalja in Bela sta najraje uživali v vožnji s kolesi in seveda v vodi, v morju ali pa v bazenu. V večjem se tla spuščajo v vodo postopoma, zato je primeren tudi za majhne otroke, imajo pa tudi mini bazenček, v katerem je voda visoka manj kot pol metra.  Odšli sta tudi na organizirano vožnjo po otoku za otroke, kjer so jim razkazali ves otok, hranili so ribe in obiskali mini farmo rac in piščančkov. Ko je deževalo (na srečo le dve uri), smo v telovadnici igrali badminton. Sicer pa ima resort še igrišče za odbojko, košarko, tenis, minigolf, fitnes, otroški klub, sobo z igralnimi avtomati, knjižnico… Otrokom zanimiva so tudi večerna dogajanja, punci sta bili še posebej navdušeni nad dirkami z rakci.

Družinam ni prijazno le to, da so cene ostalih stvari, ki jih otroci želijo in niso vključene v bivanje, res visoke; špageti brez omake so 11 dolarjev, pica margerita 21 dolarjev, kepica sladoleda 5 dolarjev.

Sun Island Resort Maldives

Pogled z ležalnika.

Sun Island Resort Maldives

In na drugo stran ;).

Sun Island Resort Maldives

Izbira rakcev za dirko. Mi smo kljub ‘strokovni’ pomoči domačinov uspeli izbrati najbolj zaspanega in najbolj zmedenega ;).

6. Plažo, prosim

Najboljše aktivnostih na Maldivih so tam, kjer se turkizna voda Indijskega oceana dotika peska. Običajne dnevne aktivnosti so ležanje na plaži, (ker je plaža okrog in okrog otoka, si pred svojim apartmajem na ležalki sam), snorklanje, potapljanje, plavanje z želvami, skati, ‘vse sorte’ ribami in morskimi psi (reef sharki in nurse sharki), ribolov, jadranje … Ko se vode naveličaš, lahko v panoramski vožnji z letalom ali padalom raziskuješ nebo nad njo. Ali pa se odpraviš na raziskovanje otoka. Za sprehod okrog otoka, po eni najdaljših neprekinjenih plaž na Maldivih, sva s Petrom potrebovala eno uro.

Sun Island Resort Maldives plaža peščena

Sanjska plaža kot iz kataloga, Instagrama ali najlepše razglednice.

Sun Island Resort Maldives

Tudi to je užitek, ki ga ponuja najdaljša plaža na Maldivih; enourno bosopeto sprehajanje na stiku turkizne vode in belega peska.

Sun Island Resort Maldives

‘Tauhanje’ praznih školjk je vsakodnevna sprostitev. Na koncu jih večino vržemo nazaj v morje, da vseeno lahko postanejo nov dom rakcem.

Sun Island Resort Maldives želva

Nič nenavadnega ni, da pri plavanju srečaš tudi želvo.

Sun Island Resort Maldives morski pes

Predvsem ob jutranjih urah pa zagotovo tudi morskega psa. Čeprav je ta vrsta nenevarna, vseeno ni prav prijetno, ko ga od blizu vidiš prvič. Še posebej, ko začne zavijati.

Sun Island Resort Maldives riba škatla

Da srečaš male morske pse, ribe škatle, skate … ti včasih ni treba niti zaplavati.

Sun Island Resort Maldives

Ležijo in lovijo kar pred tvojimi nogami.

7. Plavanje z morskim psom kitovcem, največjo ribo na svetu

Morski pes kitovec je počasi plavajoč morski pes in je največja danes živeča vrsta rib. Prehranjuje se tako, da s širokimi usti sesa in filtrira vodo v kateri so mladice in jajčeca rib, kril, meduze … Na Maldivih je zaščitena vrsta, zadržuje pa se prav ob zunanjem rifu Nalaguraidhooa. Jasno, da nismo želeli izpustiti priložnosti, da bi ga videli in plavali z njim, čeprav smo to doživeli že na Filipinih. A tam kitovci v določen zaliv prihajajo, ker jih hranijo z rakci in pravzaprav ne vidiš njihovega naravnega vedenja. Srečanje z njimi na Maldivih je bilo nekaj povsem drugega, saj smo doživeli vznemirjenje ob njihovem iskanju, ko smo skočili v vodo in se mu poskusili približati in neizmerno srečo in mirnost, ko smo plavali ob njegovem boku. Pa tudi jezo nad turisti, ki so kljub opozorilom in prošnjam vodičev, naj se živali ne dotikajo, ker ji s tem škodijo, to počeli.

Sun Island Resort Maldives morski pes kitovec

Res ena najlepših izkušenj je plavati s tem velikanom.

sun island resort morski pes kitovec

Tudi mene zamika, da bi se ga dotaknila, ampak se ga ne, ker ga ne želim motiti več kot. Očitam si že to, da mu zaradi turistov kot sem jaz, nad glavo vsak dan brnijo motorji.

8. Vožnja s kolesi

Od jedilnice do apartmaja ni le nekaj korakov, zato je pametno najeti kolesa (na izbiro so tudi s sedežem za otroka in otroška v dveh velikostih). S kolesi smo raziskali tudi notranjost otoka in se popeljali čez nasad banan, si ogledali sadno zeliščne vrtove kjer pridelujejo hrano za goste, splašili ogromne netopirje, ki se pasejo po džunglastem delu otoka in odkrili, da je na otoku tudi univerza za raziskovanje življenja v morju. Prav študentje univerze zvečer na določenih točkah hranijo skate in morske pse in jih ob tem tudi proučujejo.

Sun Island Resort Maldives

Super je tudi vožnja z biciklom v senci palmovih drevoredov.

Sun Island Resort Maldives

In opazovanje ptic iz dekice na travi ali poslušanje žvrgolenja med meditacijo na klopci.

Sun Island Resort Maldives

Notranjost otoka je bolj džunglasto zelena.

9. Eko Resort 2016

Leta 2016 je Sun Island Resort & SPA prejel naziv vodilnega eko letovišča na Maldivih. Je Eco Resort z naravovarstveno pobudo in različnimi programi za ohranjanje flore in faune otoka. Otok mi je bil všeč prav zaradi bujne vegetacije tropskih vrtov, v katerih rastejo banane, kokosi (proizvedejo jih več kot 20000 na mesec), drugi tropski sadeži, zelenjava in zelišča. Blizu vrtov je tudi naravno zatočišče za ptice, ki je ob razvoju resorta ostalo nedotaknjeno in iz katerega prihajajo res pestri in številčni zvoki ptic.

Ob vsem tem, pa je očitno beseda eko na Maldivih razumljena drugače, saj smeti, ki so iz sob in plaž tako skrbno odstranjeni, ne predelajo, ampak jih skurijo na mestih, ki so turistom dobro skrita.

Sun Island Resort Maldives polja limonine trave

Mmmm … meni ljuba limonina trava.

Sun Island Resort Maldives bananovec

Puncama pa je bilo zanimivo kako rastejo banane.

Sun Island Resort Maldives

Rastlinjaki v katerih pridelajo večina zelišč in zelenjave, ki se porabi v kuhinjah resorta.

Sun Island Resort Maldives

Urejen pa je tudi mini nasad orhidej.

Sun Island Resort Maldives

Otrokom je všeč tudi mini ribnik ob katerem se pase nenavadna vrsta rac.

Sun Island Resort Maldives

Meni pa je bilae všeč tudi čisto preprosta vrtnarjeva uta.

Sun Island Resort Maldives

Zeleni tropski vrt v katerem je tudi organic restavracija.

10. Spektakel barv

Morda se ti zdi samoumevno, da so v tropih sončni zahodi lepi. So, ampak vseeno ne vidiš vedno kako se sonce potopi v morje in nebo obarva vsakič v drugo paleto barv. Na Sun Islandu so večerne zarje spektakularne, saj se nebo v različne harmonije obarva kar v enem večeru.

Sun Island Resort Maldives

Ko se začne spuščati sonce v morje, je pravi čas za sprehod po plaži proti vzhodnemu delu otoka.

Sun Island Resort Maldives 8

Ena stran neba se barva v modro-vijoločne tone.

Sun Island Resort Maldives

K vzhodni obali (morda na hranjenje) plavajo tudi skati.

Sun Island Resort Maldives

Druga stran neba pa žari v intenzivnih rdečih tonih.

Sun Island Resort Maldives

Preden se je sonce potopilo v vodo, se je od dneva poslovilo z odtenki zlate.

Sun Island Resort ima tudi SPA, a v desetih dneh nisem našla časa, da bi ga raje kot z družino preživela v SPAju. Zato se bomo za oceno iz prve roke morali vrniti kdaj drugič ;).

⇒♥ Da so Maldivi super destinacija tudi za cenejši turizem, sem poročala v zapisu Maldivi on budget. Preberi, ker je zapisano vse kar moraš vedeti o Maldivih in kako jih raziskati čim ceneje. 

Si razmišljala o počitnicah na Maldivih? Deli, če poznaš še koga, ki bi ga zanimal takšen dopust. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije (niso retuširane in so realni prikaz Maldivov): družina Veger Poles

** Ponudbe za 7 nočitev z zajtrkom na osebo ta hip so od 900 dolarjev dalje.

This post is also available in: English

No Comments Yet.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


*