Kako do popolnega nanosa pudra

Prejšnji teden sem skakala do stropa, ker sem imela čast prva, ampak čisto prva, preizkusiti novo linijo pudrov Vichy Teint Ideal. In tudi, ker so me hkrati povabili, da popoln nanos pudra predstavim na novinarski konferenci.

kako-do-popolnega-nanosa-pudra vichy ajda sitar nika veger
Demonstracija nanosa pudra … “tapkamo, ne pometamo,” so povzeli na POP Tv. Poglej v videu spodaj ;).

Že sem si predstavljala kako poročam o svojih dognanjih v zvezi z novostmi … tam sedi blogerka Tjaša, ki je za njih v spletu najbrž izvedela še pred mano, pa Karin, modna in lepotna kolegica z Elle, ki je hkrati tudi visažistka, vmes še Nejc … a tipe sploh zanimajo pudri? Cmok. Pa ne samo tipe … kaj lahko v zvezi s pudri sploh še zanima lepotno smetano, ki se bo zbrala tam?

In ko sem si jih tako predstavljala, res v živo, sem ugotovila, da imam mnogim izmed njih povedati kar veliko. Ker imajo o pudrih tako kot večina žensk napačna prepričanja in jih ne uporabljajo pravilno. In že naslednjo sekundo spet skačem do stropa; ker imam v roki prva nove in odlične pudre Vichy Teint Ideal in zamisel, kako jih bom v kratki predstavitvi na blogerki Ajdi Sitar, zanimivo in poučno predstavila njim, njihovi bralkam in še tebi.

Pravilen nanos pudra na obraz

Pudri so osnova ličenja, možnost, da z njimi polepšam polt. V mojem makeup kovčku zasedajo večino prostora, prav tako na spisku lepotil, ki bi jih še rada preiskusila in morala imeti. Mislim, da je vedenje kako izbrati in pravilno nanesti puder na obraz pravzaprav sodi v splošno izobraženost žensk. Če upoštevaš te nasvete, ne boš zgrešila:

DOBRA IZBIRA FORMULE PUDRA

Najbolj me razdraži prepričanje: ,,Pudra ne uporabljam, ker škoduje moji koži. Pojavijo se mi akne, imam občutek, da koža z njim ne diha, zdi se mi, da mi kožo popolnoma izsuši …” Mogoče so bili pudri škodljivi v času mladosti naših mam ali še prej, a danes vsebujejo veliko negovalnih sestavin in kvalitetnih pigmentov, ki na dolgi rok polepšajo in zaščitijo polt. Če izbereš takega, ki je označen z ‘dermatološko testiran’ in ‘nekomedogen’ si lahko prepričana, da ga dobro prenaša prav vsaka koža (tudi zelo občutljiva) in da ne maši por, ter tako tudi dovoli koži da diha. Sicer pa bi bil ta hip moj izbor pudrov sledeč:

  • ZA SUHO KOŽO: Vichy Teint Ideal Creme
  • ZA NEPROBLEMATIČNO, NORMALNO KOŽO: vlažilni tekoči puder
  • ZA MASTNO KOŽO, PREKRIVANJE NEPRAVILNOSTI (tudi hiperpigmentacijo): Vichy Dermablend 3D Correction. Zakaj, ter podrobno oceno preberi v zapisu spodaj.
  • ZA KOŽO PO 40-IH: Bobby Brown Moisture Rich, Chanel Vitalumiere ali Perfection Lumiere, Armani Luminous Silk Foundation.
  • ZA KOŽO PO 60-IH: La Prairie Skin Caviar Foundation

PRAVILNA IZBIRA ODTENKA

Kadar sem napudrana, je videti kot bi nosila masko. Verjamem … ampak za to ni kriv puder, temveč tvoj napačen izbor odtenka. Nanos pudra je najboljši takrat, kadar sploh ni opazen. Najti pravega je nekoliko lažje z izbiro sodobnih pudrov s posebnimi pigmenti, ki se malo prilagodijo barvi polti, kot npr. Vichy Teint Ideal. Predvsem pa boš uspela izbrati svoji polti primernega, če upoštevaš sledeče: pudra nikoli ne preiskušaj na roki, pa tudi ne na ličkih. Ker želiš, da se pri končnemu videzu barva obraza ne razlikuje od razgaljenega telesa, moraš izbrati odtenek, ki se zliva z vratom. Zato tam puder tudi preskusi. Najprej na vrat nanesi ‘packo’ pudra, ki je že na prvi pogled videti najbolj primeren za tvojo polt, nato pa poleg še temnejši in svetlejši odtenek. Pravi je tisti, ki je najbolj podoben koži vrata in dekolteja. Če se koža obraza močno razlikuje od ostalega telesa, ker je npr. bolj pordela, skušaj to urediti s pravilno nego, za npr. občutjivo kožo, ali pa s korekcijskimi kremami, ki so obarvane, npr. z zeleno.

DOBER NANOS PUDRA TE NE POSTARA

Puder me postara, gubice so še bolj izrazite. S to izjavo, ki jo slišim pogosto, so do neke mere celo strinjam, a poznam rešitev. Gubice so ob uporabi pudra še bolj vidne, če le ta vsebuje veliko suhih delcev oz. praha, kot npr. puder za fiksiranje oz. učvrščevanje makupa. Temu se v vsakodnevnemu ličenju lahko popolnoma izogneš takole: Na očiščeno in negovano kožo najprej nanesi primer oz. bazo (ali pa vsaj vlažilno kremo), da bo nanos tekočega pudra enakomernejši in bo manj lezel v gube in pore. Izberi kremni ali takoči puder, ki je dolgo obstojen. Tega nanesi s sredine obraza navzven tako, da je nanos na sredini, torej okrog nosu, najdebelejši in se proti očem in robu obraza tanjša. Na predel, kjer je koža zgubana in tanka, nanesi čim manj pudra. Gub tako ali tako s pudrom ne moremo prekriti, lahko pa koži damo mladosten žar in enakomerno obarvanost. Na koncu namesto transparentnega pudra v prahu oz. pudra za fiksiranje uporabi vodo. Po končanem ličenju se poprši z vodo v steklenički, nato pa preko celega obraza pritisni papirnat robček. Tako bo nanos res dolgoobstojen, videz pa mladosten in sijoč.

RAZLIKA MED KOMPAKTNIM IN TEKOČIM PUDROM

Tekočega pudra ne potrebujem, ker imam kompaktnega. Prav, a potem ne računaj na mladosten in naraven videz. Kompaktni puder (oz. puder v kamu) je namenjen matiranju kože, učvrščevanju podlage, torej tekočega pudra in dodatnemu prekrivanju. To je puder, ki ga uporabljamo kot ‘pomožno’ lepotilo, za popravke na poti, dodatno prekrivanje, matiranje … Vsebuje namreč manj vlažilnih in negovalnih sestavin kot tekoči ali kremni puder in več praha. Tako izsušuje kožo, kar je mogoče všeč tistim z bolj mastno poltjo, a ob vsakodnevni uporabi lahko izsuši povrhnjico (ter posledično privede do ogrcev, drobnih gub …). Osnovni puder naj bo vedno čim bolj vlažilen, tudi če je koža mastna. V tem primeru kožo raje matiraj z negovalnimi izdelki ali primerjem/bazo, za pivnanje leska pa uporabimo puderne lističe.

PRSTI, GOBICA ALI ČOPIČ?

Za profesionalno ličenje uporabljam čopič ali gobico, za ‘vsakdan’ pa puder nanašam s prsti. Ker je tako končni rezultat najbolj naraven in ker je delo s prsti hitro (vedno jih imaš pri roki ;)), enostavno (izogneš se zamudnemu čiščenju čopičev) in poceni (tako se uporabi najmanj izdelka, še posebej, če puder najprej stisneš na hrbet dlani, šele od tam pa ga s prsti naneseš na obraz). Vendar pa z njimi lahko dosežemo enakomerni nanos le, če puder s prsti vtremo od sredine obraza navzven. To pomeni, da ga ne mažemo tako, kot nanašamo negovalne izdelke. Puder ‘tapkamo’ kot bi želeli na določena mesta pigmente prilepiti. Poglej si VIDEO .

KOREKTOR PRED ALI PO NANOSU PUDRA?

Veliko visažistov uči, da je potrebno najprej nanesti korektor, šele nato puder. A tako dosežemo močnejše prekrivanje in ne preveč naraven, temveč lutkast videz. Sama sem zagovornica manj je več in ker puder da bolj naraven videz, je manj gost in pigmentiran kot korektor, ga nanašam najprej. Tako z njim poskušam prekriti kar se prekriti da, ostale napake točkovno ‘zradiram’ s korektorjem. Pred pudrom nanesem le obarvane korektorje; zelenega npr. za prekrivanje intenzivnejših rdečic in mozoljev, oranžnega za brisanje podočnjakov …

kako-do-popolnega-nanosa-pudra nika veger
Novinarke so poslušale z zanimanjem, saj so nekatere trike slišale prvič.
kako-do-popolnega-nanosa-pudra vichy teint ideal nika veger nejc simšič ajda sitar
O pravilni izbiri in nanosu pudra sem spregovorila tudi za POPIn.
kako-do-popolnega-nanosa-pudra vichy teint ideal nika veger petra mlakar zorko ajda sitar
Kaj si delimo s predstavnico znamke Vichy, Petro mlakar in blogerko Ajdo Sitar? Lepo polt … po zahavli Vichyjevih pudrov in zgornjih trikov.

Upam, da so ti bili nasveti za nanos pudra v pomoč. Vesela bom, če jih deliš s prijateljicami. Če imaš še kakšno vprašanje v potrebuješ nasvet za ličenje, ga zapiši v komentar in z veseljem ti bom poskusila odgovoriti.

 ⇒♥ Preberi še katere so najpogostejše napake pri nanosu in izbiri pudra in kateri Vichyjev puder priporočam tebi.

Maham,

Nika

 

*Fotografije: Vstanem d.o.o., PR Vichy, Video: POP TV

**Zapis je nastal v sodelovanju z Vichy.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

9 Comments
  • Viktorija
    1 aprila, 2014

    Živjo,

    koristne informacije :)…imam pa dve dodatni vprašanji – 1. glede nanosa obarvanih korektorjev pred nanosom pudra: mogoče delam to napako, da pometam in ne tapkam pudra, ampak se mi zdi, da z nanospm obarvanih korektorjev in nato čez pudra, razmažem korektor po celem obrazu in tako korektor ne “ostane” ne pravem mestu in nima učinka. Kaj delam narobe?; 2. včasih se mi po nanosu vlažilne kreme in nato čez pudra začne vse skupaj svaljkati po obrazu – zakaj se to zgodi?
    hvala in lep dan

    • nika
      2 aprila, 2014

      Zdravo Viktorija,
      Na drugo vprašanje imam takoj odgovor; vlažilna krema, ki jo omenjaš, na koži naredi zaščitni film (ali film zaradi katerega imaš občutek, da je koža bolj gladka in mehka). Z nanosom pudra ga uničiš oz. raztrgaš na majhne svaljke, ki so videti kot umazanija ali odluščena koža. Takšna krema je lahko super nega, ni pa dobra podlaga za ličenje.
      Glede prvega vprašanja pa imam vprašanje tudi jaz ;). Kaj prekrivaš (mozolji, rdečica …),, s kakšnim korektorjem (tekoči, kremni …) in kakšnega tona?

      • Viktorija
        3 aprila, 2014

        hvala za odgovor…želim prekriti mozolje z zelenim kremnim korektorjem 🙂
        lp

        • nika
          18 aprila, 2014

          V tem primeru bi bilo bolje, da, če jih imaš res veliko (več kot deset na kupčku), najprej naneseš zeleno obarvan korektor, nato puder, seveda oboje s tapkanjem. Na koncu točkovno prekriješ še mozolje, ki so vseeno pokukali skozi dve plasti. Izberi korektor, ki je namenjen prav prekrivanju mozoljev, ker je bolj kompakten in se kar prilepi na mozolj, deluje antiseptično in uniči rdečico. Tak je Eucerin DermoPURIFYER Prekrivni stik. Če imaš mozoljev malo, najprej polepšaj kožo s pudrom, nato točkovno prekrij le mozoljčke, ki so še vedno močno vidni.

    • NIKA
      6 avgusta, 2016

      Zdravo Viki, če si izbrala ovsem običajen vlažilen puder, se ne bi smel svaljkati. Preskusi na umiti in z brisačo osušeni dlani. Svaljka se lahko zaradi kreme, ki jo uporabljaš pred tem (zaščitne in negovalne kreme na koži velikokrat ustvarijo nevidno zaščitno plast, ki pa jo potem z nanosom pudra pretrgaš in ta se začne svaljkati, običajno zaradi pudra še prav grdo obarvano rajvo). Nanos korektorja pa kot si že sama ugotovila najbrža uničiš zaradi tega, ker pudra ne naneseš preko z nežnim tapkanjem. Upam, da ti bodo ti nasveti v pomoč.

  • blanka
    14 julija, 2014

    Zanima me katere zelene korektorje najbolj priporočate za rdečico obraza? Katerega proizvajalca? Slišala sem tudi, da naj se po novem ne bi uporabljal več zeleni korektor za rdečico, rožnati za podočnjake….saj naj bi obstajali že tako močno pigmentirani korektorji v odtenku naše kože, ki prekrijejo vse…kateri so to?

  • Sabina
    17 januarja, 2016

    Pozdravljeni. Zanima me katera rdecila in bronzerje priporocate za problematicno kozo. Tezava je v tem, da vecina bronzerjev vsebuje sestavine, ki masijo pore. Najhujsi feeling ever, ko cez dan nosis make up, ali ko prides iz nocnega zuranja domov in je koza polno ogrcev oziroma vnetih por.
    Prosim za pomoc. Lp, Sabina

  • Lidija O
    28 junija, 2016

    Pozdravljeni!

    Zanima me, kateri korektor bi mi priporočili za prekrivanje vitiliga pod očmi?
    Težava je v tem, da imam po ličnicah in nosu pege, pod očmi pa vitiligo in tako pride do velikega odstopanja oz pigmentirano in nepigmentirano kožo loči temen rob peg….nekako tako, če razumete ? S čim zabrisati ta prehod oz rob in potem vse izenačiti.. Sem pristašica naravnega videza .
    Hvala.

    Lp, Lidija

    • NIKA
      6 avgusta, 2016

      Zdravo Lidija, če želite čim bolj naraven videz, potem se odločite le za prekrivanje vitiliga, pegice pa pustite, saj se bodo skrile le z močno prekrivnimi pudri (lahko poskusite Dermablend 3D correction … ocena: tukaj
      Vitiligo prekrije s korektorjem v barvi polti, Npr. Dermacolor ali Artdeco.Nanos boste morali utrditi s pudrom v prahu, pred tem pa rob nanosa korektorja dobro zabrsati v kožo.