Lepotna kanta (september)

Po mesecu dni se mi je za v kanto (plastenke in tube sodijo v plastiko, pumpice pa žal v navadne smeti) nabralo kar nekaj izpraznjenih izdelkov, tokrat predvsem za nego las in telesa. ”Končno”, ker nad nekaterimi nisem bila zadovoljna

Lepotna kanta september

Našteti so od leve proti desni.

  • Lush Superbalm Tretma za lasišče. S tem tretmajem sem se poskusila znebiti srbečega lasišča (z naravnimi olji učinkovito naj bi odpravljal prhljaj, srbenje, rdečico …). Po navodilih sem ga za 20 minut nanesla na lasišče pred umivanjem las. To je kar zahtevna naloga, saj je lepljive, voskaste in mastne teksture, ki se kar lepi na lase. Občutek med samim delovanjem je sicer ugoden, a lasje so bili po običajnem šamponiranju še tako mastni, da jih ni rešilo niti dodatno namakanje v kadi in čiščenje z intenzivnim globinskim šamponom. Rešil me je šele prašek za umivanje posode … vem, grozno, tolažim se, da je bil organski in da je vsaj razmastil lase zlepljene v čopke. Ker so mi Lushevi izdelki in njihova filozofija sicer zelo všeč, sem nekaj dni kasneje nanos ponovila še enkrat … žal izkušnja ni bila dosti boljša.
  • Johnson’s Baby Šampon s formulo brez solz. Za Amaljo poskušam kupovati organska lepotila, ali vsaj taka, ki ne vsebujejo škodljivih sestavin. Najtežje je najti šampon; da se lepo peni in tako učinkovito vrtčevsko nesnago in vonj, da pri tem ne izsuši las in da je dovolj nežen tudi do oči. Ne spomnim se, kako je doma pristala ta steklenička, in kako se je zgodilo, da je bil to edini šampon pri roki … porabila sem ga do konca, čeprav z nekoliko slabo vestjo. Ampak po nepotrebnem … šele zdaj, ob pisanju tega prispevka sem v spletu pogledala kakšne so pravzaprav njegove sestavine in ugotovila: od maja 2013 ne vsebuje več formaldehida, parabenov, triklosana, ftalatov, linija Natural pa vsebuje najmanj 98% naravnih sestavin.
  • Nuxe Soleil Prodigieux Večnamenski losjon za telo je res multifunkcionalno lepotilo, saj aktivira zagorelost, doda zlat lesk, neguje kože iin jo lepo odišavi. Jeseni ga uporabljam za podaljšanje videza zagorele polti, pozimi ob pomankljivejših stajlingih le na rokah in nogah, spomladi z njim prekrijem sivo, pusto polt, poleti pa zamenja moj običajni losijon za telo. To je bila že moja druga tuba, a mislim, da jo vseeno ne izpraznim v 6 mesecih, kakršen je priporočen rok uporabe. Morda je bila prav zato zadnja četrtina izdelka bolj lepljiva oz. svaljkasta kot ob začetku.
  • Comvita Replenishing Body Lotion. Pri nas nepoznana znamka iz Nove zelandije z blagodejnim manuka medom neguje predvsem občutljivo kožo. Ne vsebuje prabenov in ftalatov, zato jo priporočajo tudi za nego močno izsušene in razdražene kože. Losjon za telo sem dobila v dar, ker sem na zalogo kupila njihove čudovite medene ploščice in naravni ‘koldreks’. Poskusila sem ga na Amaljini izsušeni koži rok in nog, ki meji na dermatitis. Ob redni negi po prhanju je njena koža postala bolj mehka in gladka, zato bom izdelek kupila ponovno. Pa tudi zato, ker je Amalji všeč njegov sladek a nežen vonj in nelepljiv občuteka.
  • Alterna Bamboo Smooth Kendi Oil Dry Oil Mist. Olja za lase so trend, zato je na voljo veliko različic; z arganovim, olivnim, makedamijinim in kendi oljem. To pršilo vsebuje slednjega, žal pa tudi nekaj sestavin, ki mi niso tako pri srcu, npr. silikon. Sicer lepo diši in se hitro vpije v lase, ne da bi pustil masten občutek. Za mojo izsušeno grivo je celo prelahkoten, prav tako pa raje kot pršim, olje razmažem po vlažnih laseh. Morda je to dobra izbira za tanke lase, ker pa formula vseeno vsebuje veliko organskih sestavin in je brez sulfatov, parabenov, glutena in ftalatov.
  • Zobna pasta Chanvrak iz eteričnega olja konoplje in zelene gline. Verjamem, da ima številne blagodejne učinke na ustno votlino, a kaj ko je okus tako konopljast in prav nič osvežujoč. Sicer ima BHDI certifikat naravne kozmetike, a mislim, da bi bila lahko všeč le kadilcem oz. ljubiteljem te ‘zelene zeli’.
  • Tigi Love Peace Planet Eco Awsome balzam za lase. Imam suho, občutljivo in razdraženo lasišče. To se je uredilo šele ob uporabi tega balzama in šampona iz iste linije. Las ne obteži, se pa po njegovi uporabi z lahko razčešejo. Všeč mi je tudi živahen in svež vonj (mete in pomaranče) ter vedenje, da ne vsebuje parabenov, umetnih barvil in dišav in je v 80 odstotkih iz organskih sestavin (izvleček čaja, alg, kamilice …).
  • Weleda Citrus Deodorant. Učinkovit deodorant brea škodljivih sestavin in po možnosti z organsko formulo je še vedno na listi želja. To naravno pršilo, ki vsebuje alkohol, (zato ga ne nanašaj takoj po britju), vodo in eterična olja citrusov, sicer ne vsebuje škodljivih aluminijevih soli, a na moji koži je učinkovit le poleti. Najbrž ker podpazduhe niso zadekane s plastmi oblačil in ker se z njim lahko na hitro osvežim večkrat na dan.

 

E-novice

This post is also available in: English

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.