V novem letu bom …

Splet so preplavile prve slike zagnanih izpolnjevalcev novoletnih zaobljub. Več kot jih vidim, večji je občutek, da bi se v dirko za najbolj spretno gospodinjo, najboljšo mamo, lastnico najbolj seksi riti, najbolj lajkano blogerko … morala spustiti tudi sama, če ne moj obstoj in leto 2017 sploh ne bosta imela smisla. Vsaj v spletu ne.

zaobljube bervar sternad katarina -jamie-street

 

Pa sem bila za začetek samo stara dobra frendica in skočila na kavo s Katarino Bervar Sternad. Takole me je pomirila:

”Ideje za ustvarjanje z otroki pogosto najdem na spletnih straneh ameriških gospodinj, katerih glavna služba je skrb za družino; res je, da je to v bistvu služba, a skrajnosti, do katerih jih je ta “poklic” pripeljal, me vsakokrat znova presenetijo. Ne samo, da imajo svoje spletne strani in Youtube kanale, pač pa so postavile za nas, Evropejke, praktično nemogoče ideje o tem kaj vse dobro gospodinjstvo je. Videti je, kot da, če nisi med tistimi, ki redno spremljajo modo, lepoto in kulinariko, potrošniške raziskave produktov, ki jih uporabljaš v gospodinjstvu, izvajaš obnovo in popravila v domu, obdeluješ eko vrt, obvladuješ novo Harry Potter jogo, sama izdelaš pustne kostume za celo družino ter organiziraš tudi zabavo … ter goro drugih stvari … nisi kvalificirana za ta poklic.

Delež delovno aktivnih žensk je v Evropi višji kot v Združenih državah, na kar vpliva več dejavnikov. Tudi izjemno dragi vrtci, v NY so od cca. 2.500 EUR/mesec za enega otroka. V Sloveniji je delež mater, ki delajo med najvišjimi na svetu. Ja, za nas je torej gospodinjstvo postranska služba, žal ne plačana.  Kakorkoli, vesela sem, da imamo izbiro, ter da lahko sebe uresničujem tudi skozi poklic in nisem rojena le kot gospodinja. V času mojega odraščanja so me seveda poskušali vzgojiti v pravo slovensko mater, predano izključno družini in domu, vendar poskus ni čisto uspel. Absolutno uživam v materinstvu, partnerstvu in svojem domu, a to še ne pomeni, da z veseljem le kuham, čistim, perem in počnem vse česar ne uspejo narediti drugi člani družine. Nekako se znajdem brez planerja za mame (tudi ti so ‘must’ ameriških gospodinj), si brez slabe vesti kupim solato (in to že očiščeno) in zvečer namesto likanja izberem mesto na kavču poleg moža.”

Tudi sama sem likanje že zdavnaj ukinila, pa čeprav me je mama naučila, da moram s paro prekužili vse, od nogavic dalje. In se ne ženem na jogo, da bom enkrat lahko objavila selfi s stojo na glavi. Vse pač ne morem biti in če lahko, bi si za leto 2017 zaobljubila le to, da umirjeno sledim željam in potrebam, ki so iskreno moje in niso pogojene s spletno priljubljenostjo. Teh pa je že tako ali tako veliko ;).

 

Kakšne pa so tvoje izkušnje z zaobljubami? Jih narediš? Se jih potem tudi držiš? Veseliva se komentarjev, tudi drugačnih mnenj.

Mahava,

Katarina in Nika

♥ Klikni in bodi preko Bloglovin’a prva na mail obveščena o novih zapisih ♥

*Fotografija: www.jamiestreet.com

 

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • Melita Klančar
    16 januarja, 2017

    Čudovito napisano,in se z vsem pomalem strinjam,sploh tisto likanje in kako moramo bit perfect.Za koga?Naši otroci so zadovoljni tudi če je mami brez cvrstih Mišic ima pa čas za skupno pacanje piškotov ali pa preprosto za kofetkanje s starejšimi otroci in takrat kakšno,,pametno,, rečemo.Lepo počasi naprej???

    • NIKA
      16 januarja, 2017

      Hvala Melita. Prav to pravim, lepo počasi v svojem ritmu in s svojimi željami jadrajmo naprej. Uživajte v družbi familje še naprej.