Katarina Bervar Sternad: Kosmati protesti

S Katarino Bervar Sternad sva se, ob številnih slavnostnih dogodkih, ki potekajo ob začetku pomladi, pogovarjali o kosmatih pazduhah, ki se vedno bolj pogosto pojavljajo na rdečih preprogah. Njeno razmišljanje je tudi tokrat zelo zanimivo …

 

”Na letošnjih Zlatih globusih se je Lola Kirke po rdeči preprogi sprehodila v nadvse elegantni rožasti opravi in s kosmatimi pazduhami.  Seveda so se mediji takoj zelo zaprepadeno in posmehljivo razpisali o tej veliki “estetski napaki”, uporu, poskusu pritegnitve pozornosti za višji cilj oz. kakor pač vse to opišejo novičkarji. Lola pravi, da je s tem javno izrazila nestrinjanje z novim Trumpovim ukrepom odtegnitve financiranja organizacijam, ki se borijo za uresničevanje pravice do splava.

Lola Kirke na Zlatih globusih in z zelo kosmatimi pazduhami (če te zanima kako … klik-klik) Vir: The Telegraph

Igralka iz televizijskih serij Mozart v džungli ni prva, ki je tako šokirala javnost. Svoje dlake (in tudi bose noge, po tem, ko so organizatorji festivala v Cannesu vztrajali, da ženske nosijo pete) je večkrat pozkazala tudi Julia Roberts, z namenom opozarjanja na neenakost spolov. Slavne igralke in pevke (tudi Madonna) so očitno ocenile, da razburjenje medijev in oboževalcev ob pogledu na njihove dlake lahko izkoristijo za to, da odprejo kakšno pomembno družbeno vprašanje. Upam in verjamem, da za tem stoji premišljena komunikacijska strategija, a kljub temu se mi zastavlja vprašanje, ali so mediji in oboževalci, ki se zaradi tega razburjajo in temu namenjajo toliko časa, sploh pripravljeni razumeti in sprejeti njihovo sporočilo. Jim je sploh mar?

Priznam, da so tudi mene dlakave zvezdniške pazduhe najprej malce zmedle; sporočilo, ki ga s tem poskusijo postaviti v ospredje sicer razumem in podpiram, a nekako ne vidim smiselne in optimalne, učinkovite povezave. Po dobrem razmisleku pa sem še vedno tudi mnenja, da le te niso toliko povezane z bojem za enakost, pač pa z vprašanjem vzdrževanja osebne higiene. In kadar se zavzeto borim (tudi za enakost spolov), se pri tem pošteno potim. Ne predstavljam si, da bi bili pogovori in moja prizadevanja z vonjem po potu lahko uspešnejša, kot ženska pa vem, da je na golih pazduhah delovanje dezodoranta neprimerljivo boljše.

Trdno se zavzemam za učinkovito varstvo človekovih pravic, a odločila sem se, da tega ne bom širila s kosmatimi pazduhami. Pri mojem delu za enakost spolov tako ostajam brez dlake na jeziku in pod pazduho.”

Katarina Bervar Sternad

 

Se strinjaš? Kakšno pa je tvoje mnenje o kosmatih pazduhah? Z zanimanjem bom prebrala tudi tvoje razmišljanje …

Maham,

Nika

 

*Fotografije: The Telegraph

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.