KAKO … ‘spimpati’ majico z obledelim potiskom

Če bi moja mama vedela kako pobarvati majico s potiskom, bi jo najbrž imela še danes. Še se spomnim svoje prve majice s potiskom, ki sem jo pred davnimi leti z metanjem po tleh izžicala na štantu v Poreču. Spomnim se tudi solz, ki so zbledelega in razpokanega kužka pospremile med krpe za brisanje prahu, še preden sem majico zares prerasla. Moji izkušnji, šolskim počitnicam in blogu, ki potrebuje nov DIY zapis (tako ste mi namignile v zadnji skrivni nagradni igri), se Amalja lahko zahvali, da so namesto njenih oči, postali mokri čopiči.

Beautyfullblog kako-pobarvati-majico-s-potiskom 5

Potrebuješ:

  • staro majico z dotrajanim potiskom (najbolje, če ostane le še obroba motiva)
  • barve za tekstil; črno in belo v flomastru, ostale lahko v lončkih, npr. Marabu s katerimi sem prebarvala čevlje
  • čopiča različnih debelin
  • lonček vode
  • karton za podlago
  • likalnik

Priprava:

Če je zbledela tudi barva celotne majice, jo najprej prebarvaj z barvo za barvanje tekstila v pralnem stroju. Postopek je povsem preprost; 1 kg soli, mokro majico in vsebino barve streseš na dno pralnega stroja in brez praška opereš kot običajno. Nato že pobarvano majico opereš še enkrat s praškom. Sama se barvanja v pralnem stroju lotim večkrat, vsaj enkrat v letu, ko cunje v barvah in odtenkih, ki mi niso več všeč, predelam v bolj trendne ali uporabne različice. Ob upoštevanju navodil se še nikoli ni zgodilo, da bi bila oblačila po barvanju flekasta.

Postopek:

  1. Pod plast blaga oz. majice, ki jo boš barvala, položi karton, da barva ne prodre na drugo (v tem primeru hrbtno) stran majice.
  2. Ker sva z Amaljo ustvarjali skupaj, sem sama s tankim čopičem barvala detajle, Amalja pa se je z debelejšim lotila večjih površin. Najprej sva pobarvali liste z dvema različnima zelenima odtenkoma, nato črke z modro in belo, na koncu pa velikooko z oker. Najljubša majica je zadosten razlog, da se je natančnost amaljinega barvanja neverjetno izboljšala.
  3. Oči in obrobo sva prevlekli s črnim flomastrom za tekstil. Amalja je z veseljem prevlekla na novo tudi napis ‘Filipini’ in se tako ob koncu šolskega leta dokazala z obvladanjem črk.
  4. Ko so bile barve suhe, sva majico obrnili na narobno stran, da sem jo lahko prelikala z vročim likalnikom in tako utrdila barve. Za vsak slučaj sva tudi tokrat med obe plasti plaga položili karton.
  5. Preden sva naredili zapis na blogu, sva jo še oprali in se tako prepričali, da bo poslikava obstojna še tako dolgo, da morda postane tudi belina najljubša.

Beautyfullblog kako-pobarvati-majico-s-potiskom 3

Beautyfullblog kako-pobarvati-majico-s-potiskom 6

Beautyfullblog kako-pobarvati-majico-s-potiskom 2

Beautyfullblog kako-pobarvati-majico-s-potiskom 4

♥ Klikni in bodi preko Bloglovin’a na mail obveščena o novih zapisih ♥

*Fotografija: Rožle Veger za Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.