Kako … narediti šumeče kopeli

Labello me je izzval in mi skupaj z nego za ustnice Lip Butter poslal set za izdelavo makronov. Kuhanje in peka sta trendna, a tovrstna moda mi ne diši. Sem pa izziv vseeno sprejela in iz sestavin, ki jih najdemo v vsaki kuhinji, ‘spackala’ nekaj čisto posebnega.

Tako narediš malinine šumeče kopeli

Mmmalina … to je bila prva izbrana sestavina, saj tako kot moji najljubši, rožnati makroni v slaščičarni Lolita, tudi Labellov Lip Butter Malina vsebuje pravo aromo maline. Zato tako lepo diši in je slastnega ter pristnega okusa. Poleg tega vsebuje še mandljevo olje in karite maslo, sestavini, ki ju tisti hip nisem imela pri roki, zato sem ju nadomestila s takšnimi, ki jih lahko kupiš v vsaki bolje založeni trgovini z živili.

00
Sestavine (za približno deset makronov):
  • soda bikarbona, koruzni škrob ter citronska kislina (v razmerju 200/100/100 g)
  • negovalno olje (Nivea Baby Negovalno olje), voda, jedilno barvilo maline (v razmerju 400 ml/ 200 ml/ vsaj 4 kapljice)
  • balzam za telo, ki se izpere z vodo (npr. Nivea In-Shower Mleko za telo)
  • Pripravi tudi stekleno ali kovinsko skledo (da se ne obarva ali navzame vonja), lonček za odmerjanje tekočin, podlogo ali pladenj za sušenje kopeli.
Recept:

Prisežem, da takšne makrone lahko izdela vsak za malo malico. V posodi zmešaj vse suhe sestavine; sodo bikarbono, koruzni škrob, citronsko kislino. Nato posebej zmešaj tekočine; negovalno olje, vodo in barvilo. Nastala bo dvofazna tekočina, ki jo počasi dodajaj suhi snovi, pri tem jo ves čas gneti s prsti. Ne vlivaj na eno mesto, ker se bo tam kopel sicer ‘spenila’. Nastati mora masa, ki ni preveč suha in grudasta, vendar se ne sme peniti. Če že slišiš šumenje, dodaj še malo koruznega škroba, če pa je zmes premalo mokra in se noče sprijeti, dodaj malo vode (najbolje kar s pršilko).

Nato položi v prazno okroglo kovinsko škatlico (jaz sem uporabila kar škatljico že porabljenega balzama za ustnice Labello Lip Butter, ki sem ga prav zaradi ‘old-school’ embalaže kupila v Londonu še preden je bil na voljo pri nas) krpico polivinila. Napolni jo z maso. To izvleci skupaj s polivinilom in dobila boš eno plast makrona. Previdno jo postavi na pladenj, kjer se bo sušila še nekaj dni (v pečici pri 90 stopinjah C pa nekaj ur). Nadaljuj, dokler ne porabiš vse mase.

Ko bodo makroni popolnoma suhi, dve plasti med seboj ‘zlepi’ z balzamom za telo, ki se izpere z vodo.

makroni

Prvi preskus

Zdaj razumem Amaljo, ki je po ustvarjanju z otroškim setom takoj hotela presusiti svoje kopeli. Tokrat sem ob 15.20 v kad lezla tudi sama. Zelo vznemirjena … naslednjo sekundo pa sem bila že malo razočarana. Moje kopeli niso pol toliko šumele kot Lusheve, pa tudi barva vode se skoraj ni spremenila. Je bila pa koža po kopanju reees mehka, negovana in super dišeča.

7

Druga runda … naravna različica

Kljub temu, da sem ob testiranju kopelim pripisala več plusov kot minusov, pa sem želela najti rešitve za odpravo slabosti: krhkost, komaj opazno šumenje in neobarvanost vode. V spletu sem prebrala številne nasvete in na koncu najboljše zmešala v še boljšo in bolj naravno različico. Zgornjemu receptu sem dodala te spremembe:

  • vodo sem nadomestila s cvetno vodico Virginijskega nepozebnika, po domače kamilice 😉
  • Niveino olje sem zamenjala z mandljevim oljem
  • suhim sestavinam sem dodala 50 g himalajske soli, tekočim pa 7 kapljic eteričnega olja vanilje
  • za lepljenje plasti sem uporabila karitejevo maslo
  • rumeno barvo da aroma vanilje, uporabila sem jo kar 20 kapljic

Kopeli so bile res bolj šumeče, čvrste in intenzivnejše barve, ki pa je v vodi vseeno takoj izginila. Navdušena sem, tako zelo, da v kadi ne uspem uživati dolgo, ker želim recept takoj deliti z vami … in ker Bela že zahteva svojo malico in razvajanje v enem ;).

9

Da se ne opečeš

Kopeli shranjuj na suhem, vendar ne v posodi za slaščice, saj jih lahko kdo zamenja za prave makrone ;).

10

E-novice

This post is also available in: English

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 Comments
  • viki
    5 decembra, 2013

    Tole pa zgleda otročje lahko in nadvse čarobno!! pa tudi za darilo, bi bil marsikdo vesel in presenečen. Najlepše je pa to, da točno veš kaj je v izdelku. Sedi 5! :))) Jutri grem v nakup manjkajočih sestavin, bom tudi sama poskusila izdelati vodne makrončke ! Še več takih objav!!!

  • Karmen
    26 novembra, 2015

    Super so ti uspeli. Imam eno off-topic vprašanje: Kje si dobila zgornjo šalčko (rdečo s pikami)?

    • NIKA
      26 novembra, 2015

      Hvala Karmen. Šalčka je že zelo stara, znamke Oilily. Sicer imajo v Nami kar lepo ponudbo takih kičerij ;).

  • JANJA
    20 julija, 2016

    Super članek, hvala

    • NIKA
      20 julija, 2016

      Z veseljem. In hvala za komentar ;).