Tako izbereš najboljše eterično olje sivke

Poleti sem na Hvaru spoznala družino Lučić, ki se ukvarja s proizvodnjo eteričnega olja sivke. Povabili so me v destilarno OPG Grgo Lučić. Za sem bila, ker ima njihovo eterično olje sivke tretje najboljše rezultate mednarodne analize eteričnih olj in ker so mi bili pripravljeni razkriti skrivnost izbire dobrega eteričnega olja sivke.

Eterično olje sivke: katero je za spanje in katero predrami?

V odkrivanju vseh odtenkov sivke.

Poletje povezujem s cvetočimi polji sivke in destilacijo enega najbolj uporabnih eteričnih olj, eterično olje sivke. To je tudi eterično olje (EO), ki ga imam vedno doma in v počitiniški lekarni. A ni vsaka sivka prava sivka za vse, nekatera eterična olja sivke pomirijo, druga stimulirajo, nekatera delujejo kot repelent, druga so bolj dišava. Odvisno je od tega iz katere rastline je narejeno eterično olje.

Prava sivka ali lavandin? Poglej razlike

Ni vsaka rastlina sivka prava sivka. To lahko opaziš že po vonju. Nekatere dišijo sladkobno in sveže, druge zeliščno ter ostro. A vonj sivke ni najpomembnejši in ne označuje učinkovitosti njenega eteričnega olja.

Čeprav sivko povezujemo z obmorskimi kraji, Provanso, Hvarom, Istro in Krasom, pa uspeva tudi visoko v gorah. Odvisno namreč od vrste rastline. V Evropi so tri rastline sivke, ki so izvorne: 

  1. francoska sivka Lavandula angustiofolia (ki ji pravimo prava sivka, angleška sivka ali navadna sivka,  na Hvaru pa ji rečejo vera),
  2. širokolistna sivka Lavandula latifolia, značilna za osrednjo in vzhodno Španijo, južno Francijo in severno Italijo
  3. Lavandula lanata, ki je značilna za južno Španijo.

Za specifične podnebne razmere so iz teh sort vzredili križance oz. hibride, lavandine (na Hvaru mu rečejo budrovka), ki dajejo eterična olja z drugačnimi lastnostmi kot prava sivka. Najbolj znani lavandini so:

  1. Lavandula hybrida,
  2. Lavandula x intermedia,
  3. Lavandula hybrida Reverchon…

Skupna lastnost lavandinov je v tem, da so njihovi grmi večji in bogatejši s cvetom ter običajno dajo več eteričnega olja.

Si za eterično olje lavande ali lavandina?

etericno olje sivka hvar beautyfullblog lavanda destilarna
Prava sivka da manj olja, zato je njeno EO dražje. Za primerjavo: provansalski lavandin je tako donosen, da je za 1 kg eteričnega olja potrebnih 30 – 40 kg cvetov, za enako količino pravega sivkinega olja pa je potrebnih tudi do 200 kg cvetov.

Eterično olje ene rastline vsebuje različne učinkovine. V eteričnem olju sivke ali lavandina je več kot 30, včasih celo več kot 200 sestavin. Najbolj pomembne so:

  • linalyl acetat: ester, ki olju daje sladkast cvetni vonj in deluje pomirjujoče,
  • linalool: da citrusno sivkin vonj,
  • 1,8-cineole: evkaliptovo olje, ki učinkuje proti vnetjem, ima značilen osvežujoč vonj in pomaga pri težavah z dihanjem,
  • camphor (kafra): da prodoren vonj, deluje antiseptično in lajša bolečine, odganja mrčes, vendar v večjih količinah ni primerna za uživanje.

EO prave sivke je bogato z linaloolom (do 40 %), estri (do 55 % linalyl acetata, 5 % lavandulil acetata) in kumarini (0,25 %), vsebnost kafre pa je manjša od 2 %, zato je primerno tudi za uživanje.

EO lavandinov imajo drugačno kemijsko sestavo in zato drugačno delovanje kot eterično olje prave sivke, razlikujejo pa se predvsem po vsebnosti linalyl acetata (običajno ga je izrazito manj) in kafre (vsebujejo jo lahko tudi več kot 10 %).

Torej ne gre toliko za razliko v kakovosti med dobrim EO prave sivke in dobrim eteričnim oljem lavandina, kot gre za razliko v namenu uporabe.

EO lavandinov se uporabljajo v čistilih, za razkuževanje prostora, zdravljenje aken, lajšanju bolečin v mišicah, pri prehladih in kot repelent, EO prave sivke pa ima šibkejše antiseptično delovanje, vendar pa je primerno za uživanje in tudi za uporabo v negi in zdravljenju dojenčkov.

razlika etericno olje sivke lavandina Nika Veger beautyfull blog
etericno olje sivke lavandina Nika Veger beautyfull blog razlike

♥⇒ Ni nujno, da sivka pomirja in pomaga pri nespečnosti. Lahko je ravno obratno – EO lavandina zaradi kafre lahko predrami! Zato je smiselno, da vedno preveriš vsaj iz katere sivke je EO, če že ne njegove kemične sestave (resnejši proizvajalci imajo narejene analize vsebnosti kemičnih sestavin), da boš prepoznala koristnost posameznega eteričnega olja in varnost uporabe.

Hvar, otok eteričnega olja sivke

etericno olje sivka hvar beautyfullblog
Lavanda pri žetvi nikakor ne sme biti mokra, niti orošena, sicer iz nje priteče veliko manj olja. Zato žetev poteka popoldan in vedno le v sončnem vremenu.

Klima z veliko sonca in tudi vlage je vzrok, da so EO Hvara ena najkakovostnejših. Zato je bilo gojenje sivke nekdaj na Hvaru tradicija, destilarno pa je imela vsaka večja vas. Danes so ostale le še tri, v vasi Brusje, Grablje in v Zastražišču, ki jo ima v najemu družina Lučić. Z gojenjem sivke in proizvodnjo EO iz različnih rastlin se je g. Grgo Lučić z nekajletnimi prekinitvami ukvarjal že vrsto let, a odkar je pred dvema letoma odprl podjetje OPG Grgo Lučić, zdaj vsa družina resno sodeluje pri sajenju rastlin, raziskovanju kakovosti in učinkovitosti eteričnih olj, njihovi destilaciji in prodaji.

Njihov nasad lavande je star 16 let, na enem hektaru pa gojijo 7000 bilk, večino hrvaškega lavandina oz. budrovke, nekaj pa je tudi prave sivke, vere. Prav tako po otoku nabirajo samoraslo sivko in tisto z neobdelanih polj drugih družin.  Žetev sivke poteka v začetku julija. Pozno popoldan, ko je suho in vroče, ročno požanjejo snope in jih odpeljejo v destilarno. Tam jim prikrajšajo stebla cm pod cvetovi, da je zelenega dela rastline čim manj in zato več olja.

etericno olje sivka hvar beautyfullblog destilarna
Ogromna peč na drva segreva vodo za parno destilacijo.
etericno olje sivka hvar beautyfullblog destilarna
Bolj lesen, zeliščni vonj olja ne pomeni, da je bila rastlina destilirana s stebli. Vonj je odvisen predvsem od vrste rastline, koliko dišavnih molekul ta vsebuje. Običajno imajo tiste za odišavljanje več kafre in niso za uživanje. Tej sivki, bodo steblca še odstranili.
etericno olje sivka hvar beautyfullblog destilarna zastražišče
Destilarna ni tehnološko moderna, a kakovost olja zato ni nič slabša.

Z vsako uro in vsakim novim dnem olje hlapi iz požete sivke, zato je najbolj učinkovita destilacija sveže nabrane rastline. V veliki peči na drva segrevajo vodo na stalno temperaturo in pritisk. Para iz peči potuje čez cevi v kotel s cvetovi sivke. Iz kotla se najprej iztoči bistro in svetlo eterično olje, kasneje pa bolj rumeno. Njuna sestava ni enaka, zato za kakovostno olje g. Lučić zmeša oba. Za oljem iz destilacije priteče tudi cvetna vodica oz. hidrolat. Nato olje in hidrolat shrani v temne stekleničke in suh prostor, nekaj pa ga uporabi za izdelavo balzamov, mila in drugih kozmetičnih izdelkov.

Odlični rezultati nove vrste Budrovke

etericno olje sivka hvar beautyfullblog grgo lučić nika veger
V pogovoru z g. Grgom Lučičem. V njegovi destilarni  povprečno na leto proizvedejo 1500 l olja, za liter olja pa potrebuje 50 kg cvetov sivke.

Novejša sorta lavandina je budrovka 2 (Hibryd lavascone 2), ki jo goji družina Lučić in za katero še raziskujejo kako je prišlo do križanja, saj je drugačna od ostale budrovke, ki raste na Hvaru. V želji po vedenju kakšne kakovosti je njeno eterično olje, je g. Lučić pridobil analize EO, ki so pokazale, da vsebuje EO budrovke 2 42,3% linaloola, 29,3% linalyl acetata, 8,5 % 1-8-cineole in le 0,4% kafre, kar so identični rezultati analize tretjega najboljšega eteričnega olja francoske prave sivke.*

Ker sem doslej uporabljala najpogosteje L’Occitanovo eterično olje prave sivke, so me seveda zanimali rezultati le tega. G. Lučić pravi, da je najbolj kakovostno je olje francoskega gojitelja Lavandule angustiofolie, ki raste v Provansi nad 1000 m nadmorske višine, in ki lahko vsebuje tudi do 46% linalyl acetata in le 0,08 % kafre, kilogram tega olja pa ocenjujejo na 850 €. Če to olje uporablja tudi L’Occitane, ne ve, jaz se iz obiska tovarne L’Occitane spomnim le, da so omenjali visoko ležeča polja prave sivke in najnižjo možno vsebnost kafre.

Pri tem me je še podučil, da je EO, ki običajno izvira iz Hvara, olje lavandina, Lavandula hybrida, in vsebuje 8,5% linalyl acetata in 2,3 % kafre.

Ne nasadaj prodajalcem, ki v lavandi iščejo le zaslužek

etericno olje sivka hvar beautyfullblog destilarna zastražišče
Iz enega kotla cvetov prikaplja približno 20 l EO (iz 1000 kg cvetov), včasih, ko so pri žetvi bolj pazili in rezali res izključno cvetove, pa so dobili tudi do 30 litrov.

Letin, ko so na Hvaru pridelali tudi 110.000 l eteričnega olja sivke, ker so se z destilacijo ukvarjale številne vasi, ni več. Ukvarjanje z gojenjem sivke in pridobivanjem eteričnih olj je naporno in ne prinaša ogromnih zaslužkov. Zato proizvajalci v želji po večjem zaslužku večkrat:

  • mešajo cvetove prave sivke z lavandinom,
  • EO lavandina redčijo z drugimi rastlinskimi olji,
  • nižajo stroške pridobivanja tako, da po eni uri zaustavijo proces destilacije. V eni uri namreč priteče iz 150 kg sivke 1 l eteričnega olja, v dveh do treh urah, kolikor je potrebno za proizvodnjo kumarinov, pa prikaplja samo 1 ali 2 dcl več.
etericno olje sivke lavandina Nika Veger beautyfull blog

Eterično olje vrhunske kvalitete je na trgu redkost. Še posebej pogosto zlorabljajo znano kakovost hvarske sivke, zato se poleti, kljub temu, da v resnici na Hvaru pridelajo okrog 1.700 l EO, pod pretvezo, da gre za EO s Hvara, proda več kot 20.000 litrov. G. Lučić pravi, da je poreklo največkrat veliko slabša slavonska lavanda.

Zato, če želiš kavalitetno eterično olje sivke s Hvara, išči znak Otočni proizvodi ali izberi izdelke OPG Grgo Lučić. Poleti vse izdelke prodajajo na stojnici v Jelsi na Hvaru, sicer pa je vse leto ‚odprta’ njihova FB trgovina. G. Lučić pravi, da so najboljši kupci prav Slovenci in Italijani, ker so bolje podučeni o tem kako učinkujejo eterična olja, kako jih uporabljati in kako ločiti kvalitetna od slabših.

⇒♥ Tukaj preberi še, zakaj je EO sivke meni tako ljubo in kako vse ga uporabljam.

Maham,

Nika

*Fotografije: Amalja za Beautyfull Blog

** Podatke o gojenju sivke na Hvaru in rezultate analiz mi je zaupal g. Grgo Lučić, objavljene so tudi na njihovi FB strani.

*** Certifikat Hrvaški otočni proizvodi nosijo izdelki, ki so rezultat tradicij otoka, raziskovalne ter razvojne dejavnosti, inovacij ter izumov in katerih raven kakovosti mora biti merljiva. Izpolnjevati mora torej merila odličnosti, izvirnosti in tradicije.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.