Drama ob izbiri novega parfuma

”Iščem nov parfum … kateri pa je tebi najljubši?” Lepotna vprašanja me redko spravijo v zadrego, ampak ta me je. V tistem trenutku se mi ni prikazala nobena od 52 stekleničk, ki jih imam doma, niti Bvlgaryjev Jasmin Noir, ki ga nosim v torbici. Ok, všeč mi je Diorjev Poison (celo tako, da imam zbirko vseh različic), občasno se nostalgično utopim v oblaku Gaultierjevega Classique in dokler me Peter ni prepričal v nasprotno, sem si dišala tudi z moškim Chanelom Bleu De Chanel. Ampak najljubši parfum bi težko imenovala, saj si ga sama nisem izbrala že od … o ne … od takrat, ko me je fotr peljal v Italijo po kavbojke in mi v djutiju z ”izberi si parfum” dal vedeti, da nisem več ‘tamala’. Pa še takrat sem padla na stekleničko Kenzo Jungle, s katero sem ubijala še vso gimnazijo.

perfume-bottles-illustration-on-square-canvas-202-p

In zakaj zdaj vsa ta drama okrog izbire?

Doslej sem bila 100% prepričana, da s parfumom za darilo ne morem zgrešiti. A ko sem Tini želela med vsemi 23 pomladnimi novostmi kar prek spleta izbrati rojstnodnevno presenečenje, sem zasledila raziskavo antropologa Jana Havlička z univerze v Pragi, pri kateri se je polovica prostovoljcev odišavila s parfumom po lastni izbiri, polovica pa z vonjem, ki so jim ga določili drugi. Pokazala je, da oseba diši privlačneje s parfumom, ki si ga izbere sama, kot s ‘podarjenim’. Opazil je tudi povezavo med izbiro parfuma in naravnim vonjem kože; če je naš naravni vonj kože  sladek, bomo izbirali parfume s sladkimi notami in obratno, naravno kisel vonj kože vodi k izbiri kislih not.

A tu se je drama šele začela, sa je te češke raziskave strokovnjak za vonje, Tim Jacob z britanske univerze Cardiff, dopolnil takole: ”Naraven vonj telesa je določen z našim imunskim sistemom, najbolj pa nas privlačijo osebe, ki dišijo popolnoma drugače kot mi. Ker narava želi mešati različne gene, nas privlačijo tisti, ki imajo popolnoma drugačen imunski sistem kot mi. Zato z izbiro parfuma nezavedno želimo, da bi še bolj poudarili naš naravni vonj oz. naš imunski sistem.”  ZAPLET.    Zdaj ne kupujem več parfuma zanjo, temveč zase!

Izbira dišave ni igra

Odkriti moram parfum, ki mi bo resnično pisan na kožo. Znanstvena fantastika. Moj nos se je skozi leta prilagajal različnim okusom, parfumom, ki sem jih kot lepotna urednica Cosmopolitana dobila v testiranje. Morda tudi zato zdaj nisem več prepričana ali sem večja ljubiteljica svežih citrusnih vodic ali mističnih orientalskih dišav. Da ne bo pomote, večina podarjenih parfumov mi je bila všeč (tako ali tako sledijo trendom, odkrivajo nove kompozicije, so zanimivi, lepi, opazni …), a morda nobeden ni zares izrazil mene in posledično prepričal Petra.

Med nasveti za dober nakup dišave, je tudi ta, da moraš izbor parfumov, ki jih želiš povonjati, zožiti na tri krat po tri iz iste dišavne skupine. Ker nisem vedela kako naj to storim, sem naredila ‘casting’ s pomočjo teh vprašanj:

  1. Kaj v naravi mi diši najbolj, kateri vonji mi pričarajo lepe spomine? Svežina borovcev, pokošene trave, zelenega čaja. Vonj sladkih jagod, breskev, mandarin, lubenice. Nežno dišeči cvetovi češnje in intenzivnejši vonji magnolije, jasmina, cvetov pomarančevca.
  2. Želim da formula ves dan pušča sled ali pa je subtilno prisotna le nekaj ur? Prvo. Vodice, s katerimi se moraš popršiti vsaj petkrat na dan, uporabljam le poleti. Vendar to ne pomeni, da so mi všeč le težki vonji, ampak da tudi od svežih not pričakujem daljšo obstojnost. Torej moram iskati med kvalitetnejšimi dišavami, pravim parfumom ali parfumsko vodo (eau de parfum).
  3. Pričakujem od parfuma še kaj več? Itak. Da pozitivno vpliva na moje razpoloženje, da je razvoj iz zgornjih v spodnje note zanimiv in nepričakovan, in da je okras kopalniške poličke. Morda bom morala zato narediti kompromis, kajti na spremembe razpoloženja vplivajo bolj naravne dišave, ki se spogledujejo z aromaterapijo, te pa so običajno v nezanimivih stekleničkah in bolj preprostih kompozicij.

V ožji izbor, generalko preiskušanja v trgovini, so se uvrstili:

CITRUSNO CVETNI PARFUMI:

1. Fan di Fendi Eau Fraîche EDT, 62 € / 50ml

fendi-fan-di-fendi-eau-fraiche-edt

Je oda sreči in velikodušnosti, unikatna kompozicija s presenetljivo svežino, energijo in čistostjo. Note:  citrusni sadeži, živahen kardamom, japonski zeleni čaj, šopek belih in sončnih cvetlic (absolut cveta pomarančevca in jasmina), podtoni čajevca, tobaka, dimne tone in les cedre

2. Biotherm Eau Fraîche, 40,5 € / 100ml

Biotherm-Eau_Fraiche

Je vonj, ki predstavlja tiho svežino narave, ki jo je pravkar ohladil, osvežil in oživil dež. Zelo svež, a omamen s sladkobo cvetja in plodov ter nepričakovano kompozicijo in ženstveno čutnostjo. Note: breskev, semena koriandra, absolut jasmina.

3. Giorgio Armani Acqua Di Gioia EDT, 60,00 € / 50ml

Giorgio_Armani-Acqua_di_Gioia-Eau_Fraiche

Navdihnjen z vodo, zrakom in soncem uteleša izvor večne mladosti in sreče. Namenjen je močni in čustveni ženski. Note: poživi z notami limone, črnega popra, svežih hrušk in vijolice. Sveže so tudi srednje note …  s potonko in dvema vrstama jasmina.  Spodnje note vključujejo cedro in kašmir, pa tudi rjavi sladkor.

CVETNO LESNA KOMPOZICIJA

1. Thierry Mugler Eau Extraordinaire EDT, 63,00 € / 60ml

Thierry Mugler Eau Extraordinaire EDTSijoča, pozitivna in žareča cvetno – lesno – ambrasta dišava te odnese v drug svet, svet božanske energije in prekipevajočih čustev. Note: neroli, bergamotkin čaj, cvet tiare, kašmirski les, bela ambra, heliotrop.

2. Bvlgari Indian Garnet Omnia EDT, 61,00 € / 40ml

bulgari-omnia-indian-garnetOrientalsko – cvetna dišava navdihnjena z eksotično Indijo obljublja auro mističnosti in prestiža. Prekrasen dragulj, ki nas tokrat vabi na potovanje v deželo osupljivih barv, arom, začimb, tekstur. Note: Najprej zadišijo note mandarine in žafrana, nato v srcu dišave zacvetita indijska tuberoza in osmantus, potep po vzhodu pa zaključita indijski les in ambra.

3. Givenchy Dahlia Noir L’Eau, 65 € / 50ml

Givenchy-Dahlia-Noir-LEauTretja, delikatna, ženstvena in modno sofisticirana interpretacija mitološke cvetlice je citrusno lesna, bolj sveža, svetla stran prefinjene elegance. Note: zgornje note sestavljajo sveže, zelene note citronke in nerolija, cvetni listi vrtnice v osrednji noti, v temelju pa se vonj zaključi z odtisom pačulija, ki se prepleta z esenco cedre in mošusa.

SADNO CVETNI AKORDI

1. Givenchy Play EDT, 61€ / 50ml

givenchy-play-for-her-eau-de-toilette-75ml

Ta toaletna voda ima vesel karakter in je bleščeča, spontana ter nežna kot dotik pomladi. Note: sočna vinska breskev zmešana s poživljujočim belim ribezom, pudrni odtenki bele perunike, kremna sandalovina, mošus.

2. Cartier La Panthère EDP, 92,30 € / 50ml 

Redek in res prestižen vonj, mešanica cvetnih not in občutij. Note: zgornje note so nekoliko zelene, sadna mešanica, ki vsebuje rabarbaro, jagode, posušeno sadje, jabolka in marelice. Gardenia je srce dišave, bazo pa sestavljata mošus in orehov mah.

3. L’Occitane Eau Intense Cerisier Rouge – Rdeča Češnja, 45,80 € / 50ml 

Eau Intense Cerisier Rouge_Rdeca cesnja 50 mlIntenzivna vodica slavi češnjeve cvetove, dehteče v večerni zarji in rdečo sočnost kmalu dozorelih češenj. Note: Prvi vtis dajo imona, pomaranča in črni ribez, nato zadehtijo šmarnica, cvet rdeče češnje, malina, na koncu pa se dišava razvije z belim mošusem, heliotropom in lesom oljke.

Razplet

Opisi, ki sem jih našla v spletu so mikavni, zato tečem v mesto, da to dramo zaključim z romantičnim koncem. Prepuščam se namreč ideji, da bom svojo dišavno ljubezen prepoznala že s prvim vdihom in bo trajala do konca dni … tega poletja ;).  Ti imaš takšno?

 

*Fotografije: www.ilovedesign.net (uvodna slika), Promocijski material

 

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

4 Comments
  • Katja
    28 maja, 2014

    Super blog. Sama pa obožujem vonj po kokosu zato je moj najljubši parfum za pomlad in poletje od Estee Lauder – Bronze Goddess. Na žalost je skinscent in ne edp …ampak diši popolno, podobno kot krema za sončenje Hawaiian tropic. So mi pa všeč tudi sveži vonji za vroče dni je super tudi tale Acqua di Gioia 🙂

    • nika
      28 maja, 2014

      Hvala Katja. Ja Estee Lauder Bronze Goddess je vonj, ki pričara poletje, jaz sem ga preskusila v oljni različici z bleščicami in je bil tudi super.

  • Anja Kogoj
    1 avgusta, 2016

    moj najljubši poletni vonj je Lanvin Eclat d’Arpege..poskusite ga, pomoje Vam bo všeč 🙂

    • NIKA
      1 avgusta, 2016

      Hvala za priporočilo Anja, ga preskusim.