Nakup: dobra kozmetika iz živilske trgovine

Je nakup dobre kozmetike v živilski trgovini ali supermarketu, med konzervami tun in straniščnega papirja res možen? Če bi me vprašala nekaj let nazaj, bi najbrž zavihala nos, danes pa je situacija povsem drugačna. Na poličkah s kozmetiko v živilskih trgovinah so po novem prav odlični izdelki. Ne verjameš? Prisežem!

naravna-kozmetika-dvorec-trebnik-dobra-kozmetika by Beautyfullblog 21
Poličke s kozmetiko v supermarketih postajajo vse bolj mamljive.

Nakup kozmetike v Sloveniji je pravzaprav zelo omejen; izbiraš jo lahko v dveh verigah tujih drogerij, lekarnah, kozmetičnih salonih, spletnih trgovinah in živilskih trgovinah oz. supermarketih. Mini butičnih trgovinic s parfumi in izbrano kozmetiko ni več, zato se je v zadnjih letih povečal trend nakupa kozmetike v sklopu opravljanja vsakodnevne špecerije. Supermarketi so močno izboljšali (in polepšali) poličke s ponudbo dobre kozmetike, a še vedno so to izdelki po zelo dostopnih cenah. Višja cena izdelka namreč ni nujno povezana z boljšimi sestavinami. Višja je lahko tudi ker z njo ‚plačuješ’ reklamne oglase, embalažo, raziskave, nasvet strokovnjaka, ime znamke …

Se nakup dobre kozmetike v supermarketu razlikuje od nakupa v drogeriji ali lekarni?

dobra-naravna-kozmetika-dvorec-trebnik by Beautyfullblog 13
Po dobro kozmetiko za vsakodnevno nego obraza ali izdelek za čiščenje kože po ugodni cen zavijem kar v živilsko trgovino.

Je šoping ‘pod vodstvom strokovnjaka’ le marketinška strategija? Razlika v izkušnji izbire izdelka ni edina po kateri se ločijo obiski različnih prodajnih mestih …

1. SUPERMARKET Ker si kupci v supermarketu sami izberemo kozmetiko glede na samodiagnozo stanja in težave kože, so na voljo izdelki za široko množico ljudi in torej ‚varni za uporabo’. Kar ne pomeni, da so dermatološko testirani, le da ne vsebujejo veliko specifičnih aktivnih učinkovin, prav tako pa je njihova uporaba preprosta. Sestavine so običajno ‚osnovne’, izdelki pa vsebujejo veliko konzervansov, saj luči na drogerijskih poličkah kremam niso najbolj prijazne (izpostavljeni so konstantnemu segrevanju). Zato je moj nakup v supermarketu omejen na izbiro cenovno ugodnih lončkov z izbranimi naravnimi učinkovinami za vsakodnevno nego.

2. DROGERIJA je pravzaprav supermarket namenjen kozmetiki. Na voljo je veliko število znamk, od cenovno ugodnih do super luksuznih. Izbira izdelka je prepuščena kupcu, razen v primeru, kjer ob poličkah določene znamke naletimo na svetovalke oz. pospeševalke prodaje, ki so o izdelkih običajno podučene le s strani kozmetičnih znamk, ki jih najemajo. V drogerijo zavijem, ko iščem določen izdelek željene znamke, ki ga prodajajo le tam, npr. parfum ali specifično ličilo.

3. LEKARNA Ker kozmetiko izbereš s pomočjo farmacevta, ima lahko več aktivnih učinkovin za specifične težave ali stanja kože. Velikokrat je tudi dermatološko testirana, ni pa nujno, saj se lekarne v zadnjem času odločajo tudi za prodajo ‚običajnih’ znamk. Prednost lekarn se mi zdi tudi v tem, da pred nakupum ponudijo preskus nege doma s testerji. Njena slabost pa, da so cene precej zasoljene. Tako v lekarni kupujem le najnujnejšo ‚specifično’ intenzivno nego, npr. šampon proti prhljaju, izdelke za zaščito pred soncem, izdelke za nečisto kožo.

4. KOZMETIČNI SALON Običajno prodajajo nego, s katero doma podaljšamo učinke postopkov v salonu. Tako izbiro ustreznega izdelka za našo nego prepustimo strokovnjaku. Linije izdelkov so namenjene točno določenemu tipu kože v določenem starostnem obdobju, na voljo pa je tudi veliko posebnih izdelkov za intenzivno nego; ampule, serumi, maske …  Priznam, da si nego v salonu privoščim pogosto, izdelkov pa tam ne kupujem.

Kako v trgovini z živili prepoznaš dobro kozmetiko

dobra--naravna-kozmetika-dvorec-trebnik-supermarket by Beautyfullblog 6
Postani odgovorna kupka in se nauči na embalaži prepoznati najpomembnejše informacije o kakovosti izdelka.

Mačku v žaklju se boš izognila, če uspeš ugasniti vijolične luči in meso pogledati v pravi luči, torej, če iz embalaže odčitaš pomembne stvari in prezreš prepričevalne elemente v stilu ‚profesionalna nega’. Ker najbrž nimaš časa diplomirati iz sestavin kozmetičnih izdelkov, se nauči hitrega prepoznavnja kakovosti:

  • izogni se parabenom, sulfatom, ftalatom – konzervansom in penilcem iz naftnih derivatov, ki lahko dražijo kožo, po mnogih študijah pa povzročajo tudi številne bolezni. Če izdelek te trojice ne vsebuje, je to običajno zelo vidno navedeno (ker kupci to iščejo in se prodaja bolje ;)).
  • izbiraj izdelke s certifikati. Tako boš kupila izdelek, ki vsebuje veliko naravnih ali organskih sestavin, certifikati pa te običajno varujejo pred GSO in testiranjem na živalih.
  • prepoznaj listo dobrih sestavin. V skladu s Pravilnikom o vsebini in načinu označevanja kozmetičnih proizvodov, ki se dajejo v promet v Republiki Sloveniji morajo biti sestavine navedene z njihovimi INCI imeni, po padajočem vrstnem redu glede na njihov odstotek v kozmetičnem proizvodu v času, ko so bile dodane kozmetičnemu proizvodu. Torej je prva sestavina navedena tista, ki jo izdelek vsebuje največ. Dobro je, če so na prvih mestih navedeni voda (aqua), cvetne vode (floral water), rastlinska olja, glicerin … kaj pravzaprav je posamezna sestavina tudi sama največkrat preverim  kar v spletu.

Katero ‚supermarket’ znamko priporočam

dobra-naravna-kozmetika-nega-obraza-dvorec-trebnik by Beautyfullblog
Novi na poličkah oddelkov s kozmetiko v Mercatorju so izdelki za nego obraza Dvorec Trebnik. Naravno certificirani prednostno vklučujejo naravne sestavine iz Slovenije.

Verjamem, da h kvaliteti kozmetike poleg dobrih učinkovin doprinese tudi energija s katero so gojene rastline, ki jih izdelek vsebuje, skrbnost s katero je izdelek ustvarjen in zato imam rada znamke ustvarjene z ljubeznijo, v Sloveniji. Ena takšnih je Dvorec Trebnik, v lasti invalidskega podjetja Mercator i.p.. V okolju dvorca nastajajo izdelki v katerih so skrita starodavna znanja o sožitju človeka z naravo in sodobna odkritja o učinkovitosti in delovanju zelišč. Izdelki Dvorec Trebnik vsebujejo najmanj 95 odstotkov naravnih sestavin, predvsem izvlečke rastlin. Ne vsebujejo parabenov, GSO, mineralnih olj, barvil, sintetičnih konzervansov. Ponujajo naravno zeliščno linijo, naravno linijo DT (ta je bolj sveža, razigrana, vendar še vedno kvalitetna) in naravno linijo za nego obraza (odlikujejo jo super sestavine in prijetni vonji ). Kar 28 izdelkov od celotne ponudbe je certificiranih pri Inštitutu za kakovost in certificiranje s slovenskim Certifikatom naravne kozmetike.

dobra--naravna-kozmetika-dvorec-trebnik-supermarket by Beautyfullblog 17
Seveda tudi mene najprej pritegne embalaža in cena …
dobra--naravna-kozmetika-dvorec-trebnik-supermarket by Beautyfullblog 18
Vendar nato pogledam ali je izdelek certificiran …
naravna-kozmetika-dvorec-trebnik-nega-za-obraz by Beautyfullblog 10
… na hitro preletim listo sestavin …
naravna-kozmetika-dvorec-trebnik-krema-vlazilni-serum by Beautyfullblog 19
… in pozorno skeniram še ostale informacije na embalaži.
dobra--naravna-kozmetika-dvorec-trebnik-supermarket by Beautyfullblog 11
Z zanimanjem preletim še ostalo ponudbo v liniji izdelkov.
kozmetika-dvorec-trebnik-naravna-nega-obraza-supermarket by Beautyfullblog 1
Brez slabe vesti uživam v nakupu, ko v nakupovalni voziček poleg jabolk vržem še te izdelke za nego obraza.
dobra--naravna-kozmetika-dvorec-trebnik-supermarket by Beautyfullblog 25
Da bi bila kozmetika varna za uporabo tudi po mesečnem ‚sončenju’ na prodajni polički, mora vsebovati konzervanse. Izdelki Dvorec Trebnik vsebujejo naravne in varne, kot sta sodium levulinate in sodium anisate, izvlečka koruze ali janeža.
dobra--naravna-kozmetika-dvorec-trebnik-Serum by Beautyfullblog 8
Voda, cvetna voda damaščanske vrtnice, glicerin, hialuronska kislina … super naravne učinkovine v Vlažilnem serumu s hialuronsko kislino.
dobra--naravna-kozmetika-dvorec-trebnik-supermarket by Beautyfullblog 24
Lepe embalaže, dobre sestavine in mamljivi naravni vonji odlikujejo naravno certificirano kozmetiko Dvorec Trebnik, zaradi česar jo z veseljem izberem tudi za darila.

 

 

Kaj pa ti, si upaš izdelke za nego obraza kupiti kar v trgovini z živili? Si morda že poskusila katerega od izdelkov Dvorec Trebnik? Hvala za komentar, z veseljem preberem zanimive izkušnje in tvoje mnenje.

 

⇒♥  V videu pa si še poglej kaj o znamki Dvorec Trebnik pravi Lorella Flego.

 

Maham,

Nika

 
*Fotografije: Mimi Antolovič, Karinartistic (izdelki)
** Zapis je pripravljen v sodelovanju z Dvorcem Trebnik.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

4 Comments
  • Ana V
    6 julija, 2016

    Super clanek Nika, sem va z veseljem delila 😉

    • NIKA
      6 julija, 2016

      Hvala res Ana. Me veseli, da ti je všeč.

  • Tina French Vanilla
    8 julija, 2016

    Meni je njihovo masažno olje z vonjem vanilije SUPER zadeva, ga z dragim redno uporabljava. Sem pa njihovo kozmetiko zadnjič zasledila tudi v našem Mercatorju in glede na to da sem “doma bogu za leđama” sem bila fuuuul vesela, da bom lahko končno nekaj njihovega kupila tudi v našem kraju in se mi ne bo potrebno kam voziti. Izgled njihovih embalaž je pa tako ali tako za pohvalit in prijazen očem. Super članek Nika, tako kot vedno 😀

    • NIKA
      8 julija, 2016

      O hvala za namig za naslednji nakup in za pohvale o clanku ;). Lepo poletje!