BB krema

Vse kar moraš vedeti

BB krema je lepotni balzam, multiučinkovita krema, ki bi jo morala imeti vsaka ženska v svoji lepotni torbici. En izdelek namreč nadomesti:

  • serum,
  • vlažilno kremo,
  • podlago za ličenje,
  • puder,
  • včasih tudi zaščito pred soncem
  • prvo anti-age nego.
BB krema
BB-krema je ‘must-have’ tuba, super lepotilo, s katerim moraš vsaj poleti nadomestiti puder.

BB krema … je moderni izum?

Mama BB-kreme je nemška dermatologinja dr. Christine Schrammek, ki je že v šestdesetih kreirala lepotilo za svoje paciente – pomagalo naj bi prekriti brazgotine, hkrati pa pripomoglo k zdravljenju in zaščiti kože. Kremo so pozneje v osemdesetih posvojile korejske zvezdnice, saj je tam še danes zdrava in porcelanasta koža največji lepotni ideal. Prvo jo je za splošno uporabo izdelalo korejsko podjetje Hanskin in njihova BB-krema, ki ima v nasprotju z evropskimi več belilnih in anti-age lastnosti, je še danes močno priljubljena. Prav vzhodnjaška obsedenost s svetlo poltjo je botrovala temu, da so BB kreme raje kot ponudile več odtenkov, poskrbele, da so po nanosu na kožo oksidirale in osvetlile naravni ton polti. In čeprav so bile Azijkam všeč predvsem kot nadomestilo težkih pudrov, ki so prihajali z zahoda, so BB-kreme do danes ohranile veliko negovalnih, belilnih in anti-age lastnosti. V Evropi je BB-krema prisotna šele zadnja leta in v kratkem času je postala tako popularna, da je svoje mesto našla celo v Wikipediji.

Uporaba BB kreme

Ker lepotni balzam lahko nadomesti več drugih lepotil, ga lahko uporabljaš na več načinov – samostojno  kot obarvano kremo, po svoji običajni kremi ali serumu, namesto pudra ali kot podlago (‘primer’) za puder. Predlagam, da ga naneseš takole:

  1. Najprej si kot običajno očisti obraz.
  2. Majhno količino iztisni na hrbtno stran dlani, od tam pa jo s prsti nanesi na obraz. Tako se bo krema že nekoliko segrela, zaradi česar se bo bolje razmazala in hitreje vpila v kožo.
  3. Nanašaj jo s krožnimi gibi – od sredine obraza jo utiraj navzven proti robu obraza.
  4. Zvečer kožo očisti, da odstraniš pigmente, ki jih BB krema vsebuje, in druge nečistoče, ki so se nabrale čez dan.

Katero kremo izbrati?

Različne znamke ponujajo BB kreme z različnimi lastnostmi oz. za različne tipe in potrebe kož. Zato je bolj pomembno kot to, da se posvetiš izbiri odtenka (tako ali tako so pri posamezni znamki na voljo največ trije), da dobro proučiš stanje in potrebe svoje kože.  Da bo tvoj nakup lažji, preveri, v čem se razlikujejo te, ki sem jih že preskusila.

Erborian BB Krema

Je najbolj prodajana BB krema v Evropi in to me prav nič ne čudi, saj ima nadvse prijetno teksturo, dober negovalni učinek, prekrivnost, ki res izenači ten a da naraven ‘baby’ videz kože. Da rahlo mat zaključek, zato je všeč tudi tistim z mešano ali mastno kožo. Kožo zaščiti z UVA- in UVB-zaščito SPF 2o. Več o Erborian BB-kremi in primerjavo z Erborian CC-kremami najdeš v tem zapisu.

⇒ + Super prekriva, a da naraven videz

 Vichy Idealia BB Krema

Ima prijetno teksturo in negovalni učinek, prekrivnost in poenotenje tudi pri zelo svetli koži in se lepo nanaša. Vsebuje osvetljevalne učinkovine za svež in mladosten videz polti.

⇒ + kožo zaščiti z UVA- in UVB-zaščito SPF 25

Clinique Age Defense BB Cream

Bo ljubljenka vseh, ki želijo visoko zaščito pred UV-žarki (SPF 30 ) in prezgodnjim staranjem in tistih z mešano ali mastno kožo, saj dolgotrajno matira in prepreči ponovno svetenje.

⇒ – se slabše razmaže oz. zlije s kožo

Dior Hydra Life BB Crème

Zaradi dobrega občutka pri nanašanju, negovalnega učinka in visoke zaščite to kremo priporočam vsem, ki se že spogledujete z nego za zaščito pred staranjem kože. Zdi se, kot da so trije odtenki, v katerih je na voljo, ustvarjeni tako, da koži dodajo tudi rahel toplo poletni pridih.

⇒ + kožo zaščiti z SPF 30

La Roche Posay Hydreane BB-krema

Prijetna tekstura, preprost nanos in dobra vpojnost so odlike tega lepotila, ki ga zato priporočamo predvsem tistim z občutljivo kožo ali tistim, ki želijo več nege kot prekrivnosti. Zaščiti z SPF 20.

⇒ – nekoliko slabša prekrivnost

Biotherm Aquasource BB-Cream

Všeč mi je kar da naraven videz, kljub temu, da izenači polt. Na koži pusti občutek nege z vlago.

⇒ – nižja zaščita, SPF 15

Katera pa je tvoja najljubša BB krema? Zapiši jo v komentar, da jo preiskusim in dopolnim seznam. Hvala.

⇒♥ Preberi pa tudi zakaj so najnovješi hit Cushion pudri oz. blazinice.

Maham,

Nika

*Fotografija: Alexandru Zdrobau

E-novice

This post is also available in: English

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • Kim Vetrovec
    15 maja, 2019

    Kaksna je razlika med BB KREMO IN CC kremo. Zadnjic sem probala probice od Erboruim Cc in se mi je odlicno obnesla- razmisljam, da jo kupim za to poletje.
    LP, Kim

    • NIKA
      20 maja, 2019

      Heej Kim. BB krema je Beauty Balm, torej krema, ki neguje kožo, ima pa tudi nekaj pigmentov, da jo polepša oz korigira ten. CC krema je pa Color Correction krema, torej negovlane sestavine učinkujejo na izboljšanje barvne izenačitve tena in tudi pigmenti so izbrani tako, da izenačijo polt. Tako so napredne BB kreme običajno na voljo v 4 odtenkih, lahko so tudi kar dobro prekrivne, ampak v osnovi naj bi negovale. Napredne CC kreme pa negujejo in so običajno narejen tako, da se kar same prilagodijo tvojemu tenu in ga izenačijo. Zato je na voljo tudi manj odtekov, eden ali dva. CC kreme imajo običajno tudi SPF zaščito, da varujejo pred hiperpigmentacijo. Ja, Erborianova CC je super. Maham