Dobri balzami za ustnice brez mineralnih olj: nova linija Elanosol iz Medexa

Ni vsak balzam za ustnice Vazelin. Na srečo.

medex elanosol balzam ustnice brez mineralnih olj beautyfullblog

Poleg tega, da so sodobni balzami lahko obarvani, dišeči, z okusom, zaščito pred soncem in še vrsto dodatkov, predvsem vsebujejo učinkovine, ki resnično pomagajo navlažiti ustnice. In ne vsebujejo mineralnih olj.

Mineralno olje, problem in rešitev hkrati?

Kakor kažejo trenutne raziskave, mineralna olja (MOSH in MOAH) v kozmetičnih izdelkih niso problematična, saj naj ne bi prehajala skozi zdravo kožo. Celo nasprotno, če imaš suho in občutljivo kožo, ti bo dermatolog priporočil uporabo izdelka z mineralnimi olji, saj ta ne dražijo, hkrati pa dobro preprečijo izhlapevanje vlage iz kože. A z uporabo izdelkov, ki vsebujejo mineralna olja, se strinjam le, če jih ne nanašamo na ustnice. Uporabnica balzama za ustnice naj bi po raziskavah Znanstvenega komiteja za varstvo potrošnikov pri Evropski komisiji v povprečju na leto ‘pojedla’ kar štiri balzame za ustnice, kar je 20 g (vir). Torej mineralna olja ne ostanejo na koži, temveč jih zaužijemo skupaj z ‘vazelinom’.

Po študiji Evropske agencije za varno hrano (EFSA) je zaužitje mineralnih olj v hrani lahko potencialno škodljivo za zdravje ljudi (vir). Mineralna olja (MOAH) naj bi bila potencialno karcinogena, nalagajo pa se v jetrih, vranici in bezgavkah. Zato je bolje izbrati takšne izdelke, ki vsebujejo le naravna rastlinska olja, maščobe in/ ali čebelji vosek. Taki so vsi balzami za ustnice s certifikati Ecocert, BDIH ali NaTrue, saj le-ti prepovedujejo vsebnost mineralnih olj v izdelkih za nego ustnic. Poleg teh pa je na voljo še kup odličnih naravnih različic. Ker je mineralno olje v kozmetiki dovoljeno (zaenkrat tudi v balzamih za ustnice), je stanovsko združenje proizvajalcev kozmetike Cosmetics Europe za uporabo mineralnih olj v izdelkih za nego ustnic (in vnos v ustno votlino) izdalo le priporočilo, naj proizvajalci uporabljajo mineralna olja, za katera poznajo vir in so prečiščena, hkrati pa je zanje določena dovoljena dnevna količina (Acceptable Daily Intake, ADI). Potrošniške organizacije z različnimi testi ugotavljajo, da teh priporočil kozmetične znamke mnogokrat ne upoštevajo, zato so na Evropsko Komisijo naslovile pobudo, naj določijo najvišjo dovoljeno vrednost MOS in MOAH v balzamih za ustnice. Zaenkrat ni bilo sprejetih nobenih določil, zato moraš za svoje zdravje poskrbeti sama, s pametno izbiro.

Na listi sestavin INCI preveri, ali tvoj priljubljeni balzam za ustnice vsebuje mineralno olje (MOSH in MOAH). Najdeš ga pod naslednjimi oznakami:

  • petrolatum,
  • paraffinum liquidum (tekoči parafin),
  • paraffin (parafin),
  • cera microcristallina/microcrystalline wax,
  • ceresin,
  • mineral oil (mineral olje),
  • ozokerite,
  • synthetic wax (sintetični vosek).

Dobri balzami za ustnice brez mineralnih olj

Balzamov za ustnice z mineralnimi olji ne uporabljam le zaradi dejstva, da bi mineralno olje zaužila skupaj z balzamom za ustnice; preprosto imam raje izdelke, ki negujejo in razvajajo naravno.

Predvsem pa izbiram balzame za ustnice, ki namesto z mineralnim oljem kožo zaščitijo z blagodejnimi naravnimi učinkovinami:

  • naravni čebelji vosek: zadržuje vlago v koži, ščiti pred izsušitvijo,
  • med: pospešuje obnovo, vlaži, pomirja in gladi kožo,
  • karitejevo maslo: neguje, vlaži, mehča kožo in deluje blago antibakterijsko,
  • olje rakitovca: obnavlja, vlaži kožo in deluje protivnetno,
  • propolis: pospešuje obnovo in celjenje kožnih celic,
  • eterično olje čajevca: lajša različne kožne težave, deluje antiseptično, protivnetno in protivirusno,
  • eterično olje sivke: pomirja kožo, deluje antibakterijsko in pospešuje obnovo,
  • vitamin E: antioksidant, ki pospešuje prekrvavitev kože, obnavlja celice, vlaži kožo in deluje protivnetno.

To so učinkovine, ki jih ljudje že tisočletja uporabljajo za nego in zdravljenje suhe kože. Pred kratkim sem se na potovanju po Mehiki seznanila s tem, da so z medom in čebeljimi pridelki zdravili in trgovali že Maji. Med in vosek sta bila tako dragocena, da so ju uporabljali kot plačilno sredstvo.

Na čebeljih pridelkih in drugih naravnih sestavinah temeljijo tudi balzami za ustnice Medex Elanosol, narejeni v Sloveniji.

Novi Medex Elanosol balzami za ustnice

medex elanosol balzam ustnice brez mineralnih olj beautyfullblog

Novi ‘elanosoli’ ne vsebujejo mineralnih olj, ponudba pa je razširjena in lahko izbiraš kar med petimi različicami:

  1. Bio Elanosol Care je prvi balzam slovenskega proizvajalca, ki se ponaša z ekološkim certifikatom (COSMOS). Kar 95,5 % sestavin je iz ekološke pridelave. Aktivne učinkovine: naravni čebelji vosek, karitejevo maslo, olje rakitovca, vitamin E.
  2. Elanosol Beauty izberi, če ti je všeč, da imajo ustnice čisto nežen lesk v naravnem, rožnatem tonu. Aktivne učinkovine: naravni čebelji vosek, eterično olje smilja (pospešena obnova celic), eterično olje sivke, med, ceramidi (omogočajo hitrejšo obnovo celic in izboljšujejo strukturo kože).
  3. Elanosol SOS je lahko tvoja prva pomoč pri razpokanih in poškodovanih ustnicah. Ima kar štirikrat večjo koncentracijo propolisa kot drugi Elanosoli, kar mu daje značilen vonj po propolisu (lepo noto). Aktivne učinkovine: naravni čebelji vosek, propolis, eterično olje čajevca, med.
  4. Elanosol Protect naj bo s teboj na soncu, vetru in mrazu (si pomislila na smučanje?). Aktivne učinkovine: naravni čebelji vosek, propolis, med, faktor za zaščito proti soncu 15 (UVA in UVB).
  5. Elanosol Junior boš namenila otrokom, saj neguje in zaščiti nežne otroške ustnice, obenem pa diši po sladki pomaranči. Aktivne učinkovine: naravni čebelji vosek, propolis, med, karitejevo maslo, vitamina E in B2.

 

V vseh balzamih Elanosol je uporabljen izključno naraven in ne sintetično pridelan čebelji vosek (cera alba). Poleg tega so mi všeč, ker:

  • vsebujejo izredno visok odstotek naravnih sestavin; Beauty, SOS, Junior in BIO so 100-odstotno naravni, Protect pa zaradi zaščitnega faktorja vsebuje 87 % naravnih sestavin.
  • spodbujajo naravno delovanje kože, njeno lastno zaščito in obnovo,
  • ne vsebujejo mineralnih olj, pa tudi ne parabenov, parafinov in sintetičnih dišav,
  • narejeni so v Sloveniji,
  • so dermatološko testirani.

medex elanosol balzam ustnice brez mineralnih olj beautyfullblog medex elanosol balzam ustnice brez mineralnih olj beautyfullblog

medex elanosol balzam ustnice brez mineralnih olj beautyfullblog

medex elanosol balzam ustnice brez mineralnih olj beautyfullblog

medex elanosol balzam ustnice brez mineralnih olj beautyfullblog

medex elanosol balzam ustnice brez mineralnih olj beautyfullblog

⇒♥ Medex Elanosol je super tudi zato, ker je njegova cena 2,99 EUR/ 5,1 g (BIO različice pa 3,99 EUR/ 5,2 g) in je na voljo na mnogo prodajnih mestih (v lekarnah, drogerijah, specializiranih trgovinah, trgovinah široke potrošnje in tudi na spletni strani www.medex.si). Tako je lahko hitro spet pri roki, če ga založiš ali pa ti ga za nedoločen čas izmakne kateri od družinskih članov. Jaz sem v izogib temu vsakemu namenila svojega; Bela je že skoraj pojedla Junijorčka, Amalja se šobi z Beautyjem, Petru sem v žep potisnila SOS, sama pa sem navdušena nad BIO različico.

 

Je tudi tebi pomembno, da balzam za ustnice ne vsebuje mineralnih olj? Imaš takšnega in si zadovoljna z njim (hvala za priporočilo v komentarju ;)? Kaj pa nove Elanosole iz Medexa, si že preskusila? Kateri je po tvojem okusu? Hvala za odgovore v komentarju (sem po dopustu, enomesečnem odklopu, pa sem malo bolj radovedna ;)).

Maham,

Nika

*Fotografije: Nika Veger

** Fotografije niso obdelane.

*** Zapis je nastal v sodelovanju z Medexom.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • Nina Ceglar
    15 februarja, 2019

    Jih delam sama iz čebeljega voska, karitejevega masla in frakcioniranega kokosovega olja. Potem dodam tista eterična olja, ki jih potrebujem (npr. sivko, peppermint, kadilo, citruse, spearmint,…). Izdelava je sila preprosta in hitra, pa še custom made ?

    • NIKA
      19 februarja, 2019

      Zdravo NIna, nisem sicer mnenja, da lahko učinkovito kozmetiko spackaš kar v kuhinji, ampak balzam za ustnice zagotovo lahko. Verjamem, da je iz sestavin, ki si jih naštela prav odličen. Bravo.