Na pomoč, prekomerno mi izpadajo lasje 2

Regrat, koprive in drugo šavje

”Hej, proti izpadanju las zelo pomaga kopriva. Nabereš jo lahko v mostecu. Daš vrečko na roko, pa nabiraš … ampak to naj kar Pero.” Dobra ideja.

Izpadanje las 4
To simpatično ilustracijo sem izbrala, ker je bila ena fotka trenutnega stanja mojih las čisto dovolj in ker odlično prikaže kako se počutim. Brezveterje prosim.

Zagotovo mi je kakšen las izpadel tudi na njegov račun ;), a najprej bom poskusila druge rešitve, ki ste, mi jih predlagale … Aleluja, da v tej težavi nisem sama: hvaležna sem vsem, ki ste mi zaupale svojo izkušnjo z reševanjem prekomernega izpadanja las, vsem strokovnjakom, ki ste ponudili pomoč in vsem uvoznikom prehranskih dopolnil, ki ste mi ponudili svoje izdelke. Hvala.

Spet prebiram

Prečesala sem vse in izbrala prehranske dodatke z zvenečimi imeni, vaše najpogostejše predloge in tiste z dobrimi kritikami v spletu. Veliko jih je in priznam, sploh nimam pojma kako učinkujejo. Da se ne bi opekla pri izbiri, sem preučila sestavine, ki jim proizvajalci pripisujejo še bolj magično delovanje kot prijateljica Giga koprivam ;). Kompliciram?

  1. Biotin (vitamin H oz. vitamin B7) sodeluje pri sintezi maščobnih kislin in je nujno potreben za rast celic ter pri presnovnih procesih. Pogosto ga predlagajo kot dodatek k prehrani pri pospeševanju rasti las in nohtov, čeprav raziskave, ki bi to res dokazale niso številčne.
  2. Vitamin B5 (pantotenska kislina) sodeluje pri delitvi celic in pridobivanju energije. Njegovo pomanjkanje se lahko kaže v predčasni osivitvi.
  3. Vitamin B6 prispeva k ureditvi hormonske aktivnosti in normalni delitvi celic.
  4. Folna kislina (vitamin B9) ima pomembno vlogo pri deljenju celic  in njihovi rasti. Pomanjkanje lahko privede do izpadanja las.
  5. Vitamin C je odgovoren za tvorjenje kolagenskih vlaken (dajejo oporo in obliko), pomembnega gradnika las. Manjko kolagena vpliva na krhkost in stanjšanje las ter njihovo počasnejše obnavljanje.
  6. Baker je potreben za vzdrževanje normalnega vezivnega tkiva in dobro pigmentacijo las.
  7. Cink je prav tako pomemben pri tvorbi novih celic, za uravnavanje ravni hormonov, pri absorpciji vitaminov in pri presnovi beljakovin. Premalo cinka v telesu lahko sproži tanjšanje in izpadanje las.

Rešujem po kmečko 

Če je izpadanje las povzročilo pomanjkanje zgoraj naštetih vitaminov in mineralov, predvidevam, da se bo stanje izboljšalo, ko jih bom spet zaužila dovolj. A katera kapsula za zdrave lase vsebuje ravno pravo količino ravno pravih učinkovin? Pletje  šavja bi bilo bolj zabavno … pa sem se vseeno dokopala do urejenega ‘vrta’, tabele prehranskih dopolnil za lase, kjer so navedene vse setavine v količinah, da jih lahko primerjam med sabo in s priporočenim dnevnim vnosom (PDV). Pridna.

P.S.: Vanjo se zakoplji le, če imaš podobne težave ;).

Zadnje barantanje

Ker še dojim in jem prehransko dopolnilo Elevit (močno ga priporočam nosečnicam in doječim, saj ima v primerjavi z ostalimi folnimi pripravki res dobro zastopane  vitamine in minerale, ki jih potrebujemo za vsakodnevno dobro počutje in zdravje nas in otročka), sem izločila vso nutrikozmetiko, ki vsebuje folno kislino, sicer bi bil njen dnevni vnos prevelik. Na tehtnico sem tako lahko vrgla le sledeče kapsule:

  • Sensilab Nutri Shine, ki pa jih ne priporočajo nosečim in doječim … to se mi zdi še kar zaskrbljujoče.
  • Fidimed Fidibiotin, ki vsebuje le biotin … s Pryorinom in Elevitom ga dobim enako količino, plus še veliko ostalih vitaminov in mineralov.
  • Fiuson Health Hair Skin Nails, avstralsko prehransko dopolnilo, ki prisega na spoznanja kitajske medicine. Njegove učinkovine so precej podobne tistim v Elevitu, zraven pa ima dodane še specifične za zdravje las in lasišča in zelo veliko količino biotina. Če ne bi že jemala Elevita, bi me močno mikalo to prehransko dopolnilo … kljub temu, da je na voljo le v spletu in da je ena od dražjih ‘terapij’.
  • Bayer Priorin Extra z izvlečkom prosa vsebuje naravne silikonske spojine za zdrave lase, biotin, pantetonsko kislino in majhno (a po mojem premajhno za kakršne koli terapevtske učinke) količino cistina. Ker se lepo ujame z Elevitom (najbrž zato, ker je od istega proizvajalca), sem se odločila, da ‘zdravljenje’ najprej poskusim s tem prehranskim dopolnilom. Prodano.

Od kopriv k trnom

Ne vem, če sem se s klicem na pomoč sploh zavedala kako dolga bo ta pot do spet zdravih in bujnih las. Ampak zdaj sem na njej … z jutrišnjim dnem vstopam v vsaj trimesečno zvezo s prehranskim dodatkom Bayer Priorin Extra. Čeprav bo to ‘sponzoriran’ projekt, saj bom potrebno zalogo prejela zastonj, pa bodo vsi zapisi v zvezi z njim rezultat mojega opažanja. Prisežem na tistih nekaj las, ki mi jih je še ostalo ;). Končano … nikakor! Na tej trnovi poti bo še veliko zanimivih korakov … imam že datum za pregled pri zdravniku in poseg pri frizerju ;).

* Fotografija: Dandelion-Blowing-in-the-Wind

Logo_BHC_Horiz_Print_4c

Sponsored by Bayer Healthcare

 

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • Nada
    2 oktobra, 2014

    Pozdravljeni, ga. Nika,
    lepo ste pripravilo tabelo o prehranskih dopolnilih za lase, pozabili pa ste na Biocyte KERATIN EXPRESS in še Biocyte KERATIN FORTE kapsule obstaja.
    Gre za zelo učinkoviti prehranski dopolnili in bom vesela, če boste še njiju prečekirali in upoštevali.
    Lep dan, Nada

    • nika
      2 oktobra, 2014

      Zdravo Nada, tokrat sem izpostavila le najbolj prodajanje/poznane izdelke, ki so mi jih predlagale bralke in v lekarni. Pogledala sem tudi vaša izdelka. So to prave vrednosti (ker v tem primeru niso med najvišjimi v tabeli …)? Vsekakor p bova s prehransko strokovnjakinjo še enkrat pregledali vse izdelke in izpostavili najbolj učinkovite tudi za nenoseče in nedoječe ;). Hvala za priporočilo in lp.
      Biocyte KERATIN EXPRESS: Vitamin C (40 mg), vitamin B3 (8 mg), vitamin E (6 mg), vitamin B6 (0.7 mg), vitamin B2 (0.7 mg), vitamin B1 (0.55mg), vitamin A (400 μg), vitamin B9 (100 μg), vitamin B8 (25 μg), vitamin D3 (2.5 μg), vitamin B12 (1.3 μg)
      Biocyte KERATIN FORTE Za 2 kapsuli: keratin 500 mg, cinkov sulfat (vključno z elementarnim cinkom 15mg), magnezijev stearat, vitamin B3 18 mg, vitamin B5 13.68 mg, bakrov sulfat (vključno z elementarnim bakrom 1.65 mg), vitamin B6 2 mg, vitamin B8 320 μg.